Σε… απομόνωση ο Ελπιδοφόρος μετά την παρουσία του στη φιέστα για το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη

Share

Έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής -Ο Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει μαζί του και το ίδιο αναφέρουν πληροφορίες ότι προσανατολίζεται να κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ταξιδέψει το απόγευμα για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Σοβαρή κρίση και διπλωματικές παρενέργειες στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο προκαλεί η πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί σε φιέστα για τα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη που οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

egkainia-1_2
egkainia-1_3

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ειδικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πνέει μένεα κατά του κ. Ελπιφοδόρου και ως ένδειξη της δυσαρέσκειας του ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης πήρε αυτή την απόφαση αφού νωρίτερα επικοινώνησε με την Αθήνα και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ πιθανό ότι μετά τον Κύπριο Πρόεδρο θα ακυρώσει την συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ελπιδοφόρος στα εγκαίνια

elpidoforos-egkainia-1

Το τετ α τετ με την Εμινέ Ερντογάν

elpidoforos-emine-1
elpidoforos-emine-12

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του το οποίο είχε ανεπίσημα γίνει γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, μεταξύ άλλων επαφών στην αμερικανική μεγαλούπολη να συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο, κάτι, ωστόσο, για το οποίο φαίνεται να έγιναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα συνεργάτες του πρωθυπουργού να αφήνουν ανοικτό να θα υπάρξει το επόμενο διήμερο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Υπενθυμίζεται ότι το «Σπίτι της Τουρκίας» είναι ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην 1η Λεωφόρο, που θα στεγάζει τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Εμινέ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώραςΜεβλούτ Τσαβούσογλου όπως επίσης και ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ.

Δείτε φωτογραφίες από τον ουρανοξύστη της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

tourkiko-spiti-1
tourkiko-spiti-12
tourkiko-spiti-13
tourkiko-spiti-14_2

Πηγή: Πρώτο Θέμα