Σε Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο η παράταξη Χατζηδιάκου – Όλα στο τραπέζι, η συνέχεια και τα πρόσωπα

Share

Σε Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο, προσανατολίζεται η παράταξη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου (και τέως δημάρχου) κ. Φώτη Χατζηδιάκου, με στόχο να ληφθούν μια σειρά αποφάσεων.

Γράφει η Πέγκυ Ντόκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράταξη επικρατεί προβληματισμός για τα επόμενα βήματα: αφενός επειδή κλείνουν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (2019) και πρέπει να γίνει απολογισμός και αφετέρου, επειδή οι εξελίξεις πιέζουν για το πώς θα πορευτεί η παράταξη από εδώ και στο εξής.

Κάποιοι, δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό τους για την στάση που έχει τηρήσει μέχρι τώρα η παράταξη του κ. Χατζηδιάκου σε πολλά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Ρόδου θεωρώντας πως οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (οι οποίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού) διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη είτε διά περιφοράς, δεν είναι ο κατάλληλος ‘χώρος’ για άσκηση αντιπολίτευσης ενώ, άνοιξε ήδη η τουριστική σεζόν και προσπαθεί η αγορά και η κοινωνία να επανέλθει στην κανονικότητα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως, που μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία συνέντευξη Τύπου επί θεμάτων της επικαιρότητας που αφορούν αποφάσεις της νυν δημοτικής αρχής ενώ όλα τα στελέχη της παράταξης, τηρούν αποστάσεις από την δημοσιότητα.

Άλλες πηγές ανέφεραν, πως μετά την Γενική Συνέλευση της παράταξης που τοποθετείται –προς το παρόν- για τον Ιούνιο, θα τεθούν στο τραπέζι, τα σχέδια για την ‘συνέχεια’ και τα επόμενα βήματα και θα ζητηθούν εξηγήσεις για το αν η παράταξη θα προχωρήσει σε αλλαγή επικεφαλής, ποια είναι τα προσωπικά σχέδια του ιδίου του κ. Χατζηδιάκου, ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί ενός σχήματος για τον Δήμο Ρόδου, με ποια πρόσωπα και από ποιους χώρους θα στελεχωθεί κ.λπ.

Ήδη άρχισαν να ακούγονται ονόματα αφού γίνονται συζητήσεις με πρόσωπα, προερχόμενα όχι μόνον από τον χώρο του παλιού Πασόκ και του ΚΙΝΑΛ αλλά και από τον χώρο του Σύριζα.

Ενδιαφέρον υπάρχει και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας (πράγμα που δεν αποτελεί καμία έκπληξη, λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο κόμμα ένθεν και ένθεν και της εσωστρέφειας που κυριαρχεί σε αυτό τον πολιτικό χώρο, όταν πρόκειται για εκλογές και για κατάρτιση ψηφοδελτίων).

Σε κάθε περίπτωση, οι προεκλογικές ‘ζυμώσεις’ ενόψει των επόμενων εκλογών της Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες και φυσικά, θα παίξει σημαντικό ρόλο η αλλαγή του νόμου. Το πώς θα πορευτούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, θα καθοριστεί από την ψήφιση του νέου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για διαβούλευση.

Τι λέει το νέο σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής και οι τοπικές αρχές εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή.

 

Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα).

Το σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νομοσχεδίου οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.