Σεβ.Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος: Το μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων -ΒΙΝΤΕΟ

Share

 

Ευχές έδωσε χτες, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Αναλυτικότερα, υπογράμμισε τα εξής:

«Γιορτάζουμε και φέτος, Χριστούγεννα, τις γιορτές της Θείας Επιφανείας –για να θυμηθούμε τον όρο που επικρατούσε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Ο Χριστός, σαρκώνεται, γίνεται άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο, να τον ολοκληρώσει (σώος σημαίνει ολόκληρος) και να τον βοηθήσει να μαζέψει τα κομμάτια του. Τα κομμάτια τα οποία προκλήθηκαν από την αμαρτία και προκαλούνται πάντοτε από την αμαρτία, και έρχεται για να φέρει μια άλλη πρόταση ζωής. Για να φέρει την αληθινή χαρά, την αληθινή ειρήνη, την αληθινή ευτυχία –που βεβαίως, όλα αυτά νοούνται σε σχέση με το πρόσωπό του. Το πρόσωπο  του σαρκωθέντος Θεού.

Γιορτάζουμε λοιπόν, και φέτος Χριστούγεννα και βλέπουμε παράλληλα, έναν κόσμο να μην συλλαμβάνει το νόημα της εορτής. Ακούμε για πολέμους, βλέπουμε από τις οθόνες των τηλεοράσεών μας καταστροφές, σκοτωμούς, εκτοπισμούς, θανάτους και τραυματισμούς μικρών παιδιών… εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί το μήνυμα των Χριστουγέννων δεν προσλαμβάνεται;

Ο άνθρωπος πρέπει να ξεπεράσει το εγώ του, να ξεπεράσει την κάθε αρχή σκοπιμότητας, να ειρηνεύσει με τον εαυτό του και να δει κατάματα την αλήθεια. Αυτό έχει σήμερα ανάγκη ο κόσμος. Και ο Θεός που γίνεται άνθρωπος, αποκαλύπτει, ουσιαστικά ην πραγματική αξία του ανθρώπου –και οντολογικά το τι είναι ο άνθρωπος και πού μπορεί να φτάσει. Έγινε ο ίδιος άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο, Θεό –κατά χάρην, θεό.

Αυτό λοιπόν είναι το νόημα, είναι το μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων και αυτό, εύχομαι να προσλάβουμε όλοι φέτος, εορτάζοντας Χριστούγεννα και να κάνουμε μια προσευχή: να φωτίζει ο Θεός, τους ισχυρούς της γης ώστε να υπερβαίνουν τους διχασμούς, τις έχθρες, τα συμφέροντα και να εργάζονται για να οικοδομηθεί η Ειρήνη, ώστε να μην προστίθεται αίμα στο αίμα. Γιατί, δυστυχώς, αυτό το αίμα που χύνεται, δημιουργεί μίσος. Αυτό το μίσος διαιωνίζεται και αποτελεί μια καταστροφική υποθήκη για το αύριο. Και αυτό, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.

Εύχομαι σε όλους να γιορτάσουμε αληθινά, με Υγεία τα πραγματικά Χριστούγεννα. Πέρα από τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, πέρα από τους στολισμούς, πέρα από το εορταστικό τραπέζι, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με Χριστό και κυρίως, με όλα τα αγαθά αισθήματα της αγάπης, που μας φέρνουν κοντά στον Θεό και μας ανοίγουν τους διαύλους επικοινωνίας και σχέσεως με Αυτόν».

Η ΙΜΡ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ
Σε ερώτηση εάν φέτος η Ι.Μ. Ρόδου μοίρασε, όπως κάθε χρόνο τρόφιμα (και ρουχισμό) σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, απάντησε τα εξής:

«Εμείς είμαστε παρόντες, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα δε, αυτές τις ημέρες. Αν κάνουμε συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια, θα δούμε ότι οι ανάγκες είναι λιγότερες. Είναι δηλαδή λιγότεροι οι άνθρωποι που ζητούν αυτή την βοήθεια. Φέτος, μοιράστηκε μια πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων, τα οποία αποτελούν και προσφορές συμπολιτών μας, τους οποίους οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους. κυρίως όμως, τους μαθητές των σχολείων οι οποίοι συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και τα εμπιστεύτηκαν στην Ι.Μ. Ρόδου για να τα μοιράσει σε όσους γνωρίζουμε ότι έχουν ανάγκη. Μιλάμε για 400 άτομα αν και εμείς, ως αρμόδιοι του Ιδρύματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, σε συνεργασία με τις ενορίες –κυρίως στην πόλη της Ρόδου, κάνουν τις καταγραφές και μας ενημερώνουν. Στα άλλα μέρη του νησιού, στα χωριά κ.λπ. οι ιερείς μας, γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, τα πρόσωπα, τις οικογένειες και ανταποκρίνονται μέσα από τις δικές τους δραστηριότητες. Και βεβαίως, οι ενορίες συμμετέχουν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας».

Να σημειωθεί ακόμη ότι νωρίτερα, η μπάντα του Δήμου Ρόδου, έψαλλε τα κάλαντα στον Δεσπότη, ο οποίος έδωσε την ευλογία του, ευχές και μοίρασε κεράσματα.

(δημοσιεύτηκε: εφημερίδα ‘δημοκρατική’)

BINTEO