Σωτήρης Σέρμπος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ: «Η πολιτική, απεχθάνεται το κενό» – Η επόμενη μέρα για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη (ηχητικό)

Share

 

Σωτήρης Σέρμπος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ: «Η πολιτική, απεχθάνεται το κενό» – Η επόμενη μέρα για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

O Σωτήριος Κ. Σέρμπος υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αριστούχος υπότροφος τoυ Κολλεγίου «Ανατόλια», σπούδασε Πολιτική Επιστήμη με έμφαση στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (BA). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science (MSc). Αριστούχος υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ερευνητικό πεδίο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Την περίοδο 2014-2015 ήταν ακαδημαϊκός υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο πεδίο των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ και των κρίσεων σε Ευρωζώνη και Ουκρανία (Johns Hopkins SAIS, EU Center of Excellence University of Pittsburgh). Το 2018, στην εθνική καμπάνια προαγωγής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, εκπροσώπησε τον τομέα της Εκπαίδευσης.

Εργάστηκε ως διπλωματικός σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως Επιστημονικός Διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο American College of Thessaloniki. Συνεργάστηκε με τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα Konrad Adenauer και Friedrich Ebert. Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των διεθνών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στο πεδίο της ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση σε Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ. Παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τις κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, για την θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και την ‘επόμενη’ μέρα του νέου Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει από τις κάλπες ενώ, αναλύει τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το επίσης ανοιχτό μέτωπο στην σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις αλλαγές που θα έρθουν ενόψει μίας ακόμη κρίσιμης κάλπης, στις εκλογές των ΗΠΑ.

ΗΧΗΤΙΚΟ