Σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής συνοχής στην παράταξη του Νίκου Γερονικόλα – Αποχωρήσεις κ έντονο παρασκήνιο

Share

 

Σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής συνοχής παρουσιάζει πλέον η παράταξη του κ. Νίκου Γερονικόλα ‘Αρχή Οργάνωσης’ με πολλά στελέχη να αποχωρούν και να εκφράζουν δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά τους, μετά την απόφαση του επικεφαλής, να διατηρήσει την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας με συνέπεια να εκλέγεται ο κ. Δημήτρης Ζανεττούλης και να μένει εκτός, ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Ήδη εδώ και δύο ημέρες, οπότε έγινε γνωστή η απόφασή του, άρχισαν οι… ‘γκρίνιες’ και οι διασπαστικές τάσεις -με έμφαση σε ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

O ιατρός κ. Ευάγγελος Κατσογριδάκης

Την αρχή έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, ιατρός κ. Ευάγγελος Κατσογριδάκης ανήρτησε στο facebook την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αγαπητές μου συμπολίτισσες και αγαπητοί μου συμπολίτες. Κατ’ αρχάς, ζητώ συγνώμη που σας γράφω για τα παραταξιακοεκλογικά μας ενώ υπάρχουν απείρως σοβαρότερα θέματα στην υφήλιο όπως ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας. Ο,τι γράφω εδώ, το γράφω εν γνώσει της σχετικής του ασημαντότητας.

Χτες ο κ. Γερονικόλας πήρε ο ίδιος την θέση του Δημοτικού Συμβούλου στην δημοτική ενότητα Καλλιθέας, αφαιρώντας την από τον Παναγιώτη Τοκούζη. Αυτό ήταν μια σύννομη ενέργεια, με την οποία όμως δεν συμφωνώ. Πιστεύω πως μια δημοτική ενότητα πρέπει να αντιπροσωπεύεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από έναν δημοτικό σύμβουλο που ξέρει καλά και από πρώτο χέρι την καθημερινότητα της. Ο Παναγιώτης Τοκούζης ξέρει καλά αυτήν την δημοτική ενότητα, βγήκε πρώτος σε ψήφους από τους εκεί υποψηφίους της παράταξής μας, ήταν ο μόνος που εκλέχτηκε από τους τοπικούς υποψηφίους μας και κατά την γνώμη μου θα ήταν σωστό να την εκπροσωπήσει. Διαφωνώ λοιπόν έντονα με αυτό που έγινε.

Με τον κ. Γερονικόλα είχα ήδη διαφωνήσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ στην συζήτηση που έγινε την Τρίτη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, μαζί με τους υπόλοιπους εκλεγμένους, σχετικά με την στάση της παράταξής μας στον δεύτερο γύρο. Είχα πλήρη διαφωνία με αυτό που θεώρησα πως μας πρότεινε γιατί εκτίμησα πως ερχόταν σε αντίθεση 180 μοιρών με την δική μου άποψη.
Διαφώνησα επίσης ΚΑΙ με την τελική απόφαση του κ. Γερονικόλα, αυτήν της ουδετερότητας. Σεβάστηκα το δικαίωμα του να καθορίσει την επίσημη στάση της παράταξης στον δεύτερο γύρο, αλλά σεβάστηκα και το αναντίρρητο μου δικαίωμα να εκφράσω δημόσια την δική μου πρόθεση ψήφου.

Θέλω οι πράξεις μου να ταιριάζουν με τις αξίες μου, γι αυτό και δεν μπορώ να συμφωνώ σε παραταξιακές αποφάσεις που εναντιώνονται στις ατομικές μου αξίες. Δέχομαι συγχρόνως πως για να λειτουργήσει μια ομάδα, πρέπει οι αποφάσεις του αρχηγού να είναι γενικά αποδεκτές από τα μέλη και πως, επομένως, όταν υπάρχουν πολλές μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα σε ένα μέλος και τον αρχηγό, πρέπει το μέλος να αποχωρεί από την ομάδα.

Επειδή λοιπόν ακόμα δεν μπήκαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και έχω ήδη διαφωνήσει τρεις φορές με τον αρχηγό της παράταξης, μία φορά πάρα πολύ έντονα και άλλες δύο έντονα, κρίνω πως πρέπει να ανεξαρτητοποιηθώ. Δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω επίσημα τώρα ή αν θα πρέπει να περιμένω τον Ιανουάριο που θα ξεκινήσει η θητεία μου, αλλά αυτό είναι μια τεχνική λεπτομέρεια που θα διαλευκάνω.

Δεν είχα ούτε έχω επιθυμία να προσχωρήσω σε άλλη παράταξη. Στην θητεία μου δεν θα δεχτώ να πάρω οποιαδήποτε έμμισθη θέση (αν μου γίνει πρόταση). Επίσης δεν θα δεχτώ οποιαδήποτε θέση στην οποία γίνεται διαχείριση δημόσιου χρήματος. Δεν θεωρώ φυσικά λάθος να το κάνει κανείς αυτό, αν μάλιστα είναι τίμιος και ικανός (κυρίως όμως τίμιος), μακάρι να το κάνει.
Εγώ θα είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο με ανεξάρτητη ματιά για να βοηθήσω προσφέροντας ιδέες, προτείνοντας λύσεις και προσπαθώντας να υπερασπιστώ την νομιμότητα και την διαφάνειά των διαδικασιών.

Δεν ήθελα ούτε θέλω κανένα απολύτως αντάλλαγμα από πουθενά. Θέλω μόνο την χαρά της προσφοράς στο νησί μου. Έτσι ξεκίνησα άλλωστε αυτό το ταξίδι. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως όσο καιρό ήμουν στην παράταξη, πέρασα πολύ όμορφες στιγμές με σπουδαίους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκα αξίες και ιδανικά και που θεωρώ φίλους και φίλες μου. Είμαι ευγνώμων γι αυτό”.

Ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Μετά την απόφαση του κ. Γερονικόλα να πάρει την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας από τον κ. Τοκούζη και να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Ζανετούλης δηλώνουμε τα εξής.

Ο κ. Γερονικόλας στη συνάντηση της Τρίτης μας δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του να ταχθούμε υπέρ του κ. Καμπουράκη με τα εξής επιχειρήματα:
1) Θεωρούσε βέβαιο 100% ότι δήμαρχος θα επανεκλεγεί ο κ. Καμπουράκης μετά από «έγκυρη» πληροφόρηση που είχε.
2) Εκφράστηκε με πολύ βαριές κουβέντες κατά του κ. Κολιάδη.
3) Θεώρησε ότι τον καλύπτει η επιστολή που του απέστειλε ο κ. Καμπουράκης με την οποία δήλωνε ότι αποδέχεται το πρόγραμμα της παράταξης μας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο κ. Γερονικόλας ακύρωσε όλη την αντιπολιτευτική μας τακτική και τον αγώνα που κάναμε όλοι μας για την αλλαγή στο Δήμο με εντελώς αλλοπρόσαλλα και απαράδεκτα επιχειρήματα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση όλων των παρευρισκομένων για την απίστευτη και αδικαιολόγητη στροφή 180ο που έκανε ανατρέποντας όλη την προσπάθεια μιας ολόκληρης παράταξης για να απαλλαγεί το νησί μας από μια αποτυχημένη δημοτική αρχή.

Ευάγγελος Μανδρακος
Εμμανουηλ Σαρικας
Παναγιώτης Τοκουζης

Ο κ. Βαγγέλης Μανδρακός

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Β.ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ
Με μια ανάρτησή του στο facebook, μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο Βαγγέλης Μανδρακός ανακοίνωσε το “διαζύγιό” του από την παράταξη Γερονικόλα:

“Μετά από μια σειρά λαθών, λανθασμένων εκτιμήσεων και εμμονικών αντιλήψεων, ήρθε σαν επιστέγασμα το ηθικό ατόπημα της αφαίρεσης της έδρας από τον κ. Τοκούζη, επαναφέροντας έτσι το διαχρονικό ερώτημα, αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Η δική μου απάντηση είναι φυσικά όχι. Έτσι μετά τα όσα απίθανα συνέβησαν από την συνάντηση μας το βράδυ της Τρίτης 10 Οκτωβρίου έως και χτες είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνύπαρξης και συμπόρευσης. Οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 15 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Ακολουθεί δήλωση η οποία συντάχθηκε κατόπιν διαβούλευσης με τα κάτωθι υπογεγραμμένα μέλη που κατέβηκαν στις εκλογές:

Τα συσσωρευμένα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι δημότες του νησιού μας καθώς και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η περιοχή Φαληρακίου και η περιοχή Καλυθιών ήταν οι λόγοι που μας ώθησαν να ασχοληθούμε με τα κοινά του τόπου μας και να θέσουμε υποψηφιότητα ως δημοτικοί/τοπικοί σύμβουλοι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ενταχθήκαμε στην παράταξη “Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας” με επικεφαλής τον κ. Γερονικόλα πιστεύοντας ότι έχουμε κοινές θέσεις και κοινό όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τους τελευταίους μήνες δώσαμε έναν άνισο αλλά τίμιο αγώνα και ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους, τοποθετώντας την παράταξη μας στη Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας έτσι μια έδρα στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας.

Η απόφαση του επικεφαλής της παράταξης μας, κ. Γερονικόλα, να πάρει την έδρα αυτή για να ευχαριστήσει τον «υπασπιστή» του και κύριο υπαίτιο της ήττας της παράταξης, μας βρίσκει όλους αντίθετους. Η απόφαση αυτή είναι μεν νόμιμη αλλά όχι ηθική.

Ζητάμε από τον κ. Γερονικόλα να παραιτηθεί άμεσα από την αξίωση του αυτή και να παραχωρηθεί η έδρα σ ΄ αυτόν που επέλεξαν και ψήφισαν οι δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών καθώς είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο για τον τόπο τους και οφείλει να το σεβαστεί.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την παράταξη και ο μοναδικός εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος Καλυθιών θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Αργυρός Αργύριος
Μιχαλάντος Παντελής
Παπακαλοδούκας Μιχαήλ
Τοκούζης Παναγιώτης
Αναστασάς Σταμάτιος
Γιωργάς Γεώργιος
Κευγαδιού Σαββούλα
Κιόττου Μαρία
Νικολού Μαρία
Παγωνάκης Γεώργιος
Παπαμιχαήλ Άννα
Ροδίτης Σταύρος
Σαράντης Βασίλειος
Σιάρμπα Αργυρώ
Σωτηράκης Στέργος

Ο Γιάννης Αφεντούλης με τον Νίκο Γςρονικόλα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ
Την δική του θέση, αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στην παράταξη του Νίκου Γερονικόλα, καταθέτει με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα και ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κος Γιάννης Αφεντούλης. Στην δήλωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αγαπητοί μου συνδημότες. Πριν την επικύρωση των αποτελεσμάτων από το πρωτοδικείο για τις δημοτικές εκλογές το 2023 8.10.23, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νίκος Γερονικόλας, αποφάσισε να πάρει έδρα της ΔΕ Καλλιθέας, ενός δημοτικού συμβούλου σε μια δημοτική ενότητα που δεν είχε δεύτερο εκπρόσωπο και να πάρει της Ρόδου, ένας άλλος συνάδελφος.
Δηλαδή να έχει η Ρόδος 3 εκπροσώπους και η Καλλιθέα μια μεγάλη και δύσκολη ενότητα κανένα τοπικό εκπρόσωπο.

Ένα θέμα νομικό αλλά όχι ηθικό. Αυτό στα 28 χρόνια της θητείας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση έγινε για πρώτη φορά. Ένα θέμα που με προβληματίζει πολύ, για τη συνέχεια της πορείας αυτής της παράταξης.

Δεν με ενοχλεί ποιό άτομο φεύγει και ποιό έρχεται, αλλά η κίνηση που γίνεται από τον αρχηγό της παράταξης. Αυτές οι ενέργειες με πληγώνουν. Όλα αυτά με κάνουν μετά από 28 χρόνια να στεναχωριέμαι και να μη ξέρω τη συνέχεια. Γι αυτό το λόγο θα καθίσω να συζητήσω με ανθρώπους δικούς μου (συνδημότες μου, υποψήφιους συμβούλους που εκλέχθηκαν και άλλους που δεν εκλέχθηκαν) για το μέλλον μου σε αυτή την παράταξη.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που με στήριξε και να γνωρίζει ότι θα σταθώ αντάξιος της μεγάλη ευθύνης που μου έδωσε.»

ΣΗΜ: Κατόπιν τούτων, αναμένονται κι άλλες εξελίξεις. Σίγουρα η παράταξη του κ. Γερονικόλα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει υπό αυτές τις συνθήκες την πορεία της μέσα στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Είναι θέμα χρόνου, να έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον επικεφαλής. Ο κ. Γερονικόλας είναι ένας άνθρωπος που πολιτεύτηκε με ήθος, σοβαρότητα και εντιμότητα καθ όλη την προεκλογική περίοδο. Υπήρχαν εξ αρχής και άλλα στελέχη μέσα στην παράταξή του -ή και υποστηρικτές- που τον υπονόμευσαν. Σίγουρα, δεν του αξίζει μια τέτοια αντιμετώπιση. Είναι η ώρα για σοβαρές αποφάσεις και άμεσα. / news-politics