Σπαρτιάτες: Ποινική δίωξη σε 11 βουλευτές και Ηλία Κασιδιάρη ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Τα σενάρια

Share

 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη. Αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των βουλευτών των Σπαρτιατών, πιθανά θα φέρει και εξελίξεις στη Βουλή.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ποιους αφορά η ποινική δίωξη

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ,
2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ
3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ,
4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ,
5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ,
6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ
7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ
8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ
9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ
10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και
11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ

Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά

Εκτός όμως από τον Ηλία Κασιδιάρη και τους βουλευτές των Σπαρτιατών που θα διωχθούν ποινικά η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες Στίγκα

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Don Corleone» φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και οι αποφάσεις του Εκλογοδικείου επί των ενστάσεων κατά του κόμματος των Σπαρτιατών. / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σπαρτιάτες: Τα δύο σενάρια για τις έδρες τους – Η δίωξη του Αρείου Πάγου και η απόφαση του εκλογοδικείου

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε 11 βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών για εξαπάτηση των εκλογέων και στον Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικό αυτουργό, όπως ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως παράλληλα με τις παραπάνω δικαστικές εξελίξεις αναμένεται και η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείο) που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές του 2023. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

1. Επανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών με αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της και τις έδρες της από 158 σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε άλλες 3 έδρες.

2. Διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Δικαστικές εξελίξεις
Σχετικά με την παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών, όλα ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες περί μαφιόζικων τακτικών στο κόμμα των Σπαρτιατών από τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη.

Η Γεωργία Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει τις διώξεις στα πολιτικά πρόσωπα, ζητεί την απαγγελία κατηγορίας και στον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, στέλεχος του κόμματος, για τον οποίον προέκυψαν στοιχεία ότι συμμετείχε στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες. Ο Σωτήριος Μεταξάς αναμένεται να διωχθεί για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι:
1 Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,
2 Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
3 Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,
4 Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,
5 Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,
6 Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
7 Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ
8 Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ
9 Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ
10 Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και
11 Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Σπαρτιάτες: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Γ. Μανούσος & Γ. Δημητροκάλλης
Νωρίτερα οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης ανακοίνωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται από τους Σπαρτιάτες. Πριν από λίγες ημέρες είχε ανεξαρτητοποιηθεί ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Στους οκτώ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των βουλευτών των Σπαρτιατών. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις τις επόμενες ώρες.

Στις ανεξαρτητοποιήσεις τους οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες και επιτίθενται προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, ότι τους έμπλεξε σε μια διαδικασία χωρίς λόγο αδίκως και δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα πρόσωπο και ένα κόμμα που κάνει αυτές τις ενέργειες.

Β. Στίγκας: Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν
«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος.

«Παράλληλα, η δίωξη αυτή», προσέθεσε ο κ. Στίγκας, «αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη και τα συστημικά μέσα που προδικάζουν δικαστικές αποφάσεις, για να εξουδετερώσει όποιους πολιτικούς αντιπάλους της φοβάται. Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος, ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες», κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος.

Το ΚΚΕ για τις διώξεις των βουλευτών των Σπαρτιατών και του Η. Κασιδιάρη
Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις γύρω από τους Σπαρτιάτες, το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Κανένας δεν πέφτει από τα σύννεφα με τις διαπιστώσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και τις διώξεις σε βάρος έντεκα βουλευτών των Σπαρτιατών και του Η. Κασιδιάρη για “εξαπάτηση του εκλογικού σώματος”. Άλλωστε, οι ίδιοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών από την πρώτη στιγμή της εκλογής τους ευχαρίστησαν τον Η. Κασιδιάρη για τη στήριξή του και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του προέδρου του κόμματος, που “εξαιρέθηκε” από το κατηγορητήριο. Επιπλέον, όλους αυτούς τους μήνες έχουν αναδειχθεί οι εθνικιστικές, ρατσιστικές τους θέσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει «αυτό βέβαια που επείγει πάνω απ’ όλα είναι να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, που έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα είναι ακόμα σε εξέλιξη και να καταδικαστούν τελεσίδικα οι ναζιστές εγκληματίες. Σε κάθε περίπτωση μόνο ο λαός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον φασισμό, δυναμώνοντας την πάλη του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και το κράτος του που τον γεννά και τον θρέφει, για να τον αξιοποιεί ανάλογα με τις αντιδραστικές επιδιώξεις του».

ΠΑΣΟΚ για Σπαρτιάτες: Τεράστιας σημασίας η δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
«Η άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει τεράστια νομική, πολιτική και συνταγματική σημασία», σχολίασε ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δουδωνής συμπλήρωσε πως «αποδεικνύει αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ότι το κόμμα των Σπαρτιατών αποτελεί ένα πέπλο πίσω από το οποίο κρύβεται ο καταδικασμένος εγκληματίας Κασιδιάρης».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Σπαρτιατών «είναι η αρχή μιας σειράς εξελίξεων και ούτε η Δικαιοσύνη ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε εμείς ως δημοκρατική παράταξη πρόκειται όλο αυτό να το αφήσουμε έτσι». / Parapolitika