ΣΤΑ ‘ΚΑΓΚΕΛΑ’ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ FUNDS – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ΠΝΠ, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τροπολογία στη Βουλή – Τι λέει το ΙΝΚΑ

Share

Να υπάρξει εδώ και τώρα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προστατεύει από κάθε πλειστηριασμό τις πρώτες κατοικίες, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη, μέχρι τις εκλογές, ζητάει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση «βόμβα» του Άρειου Πάγου, που επιτρέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών από τα funds. 

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας το ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και εμπρός.

Την άποψη ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας γιγαντιαία αναδιανομής πλούτου, από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα, καταθέτουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και την ευθύνη, υπογραμμίζουν, την έχει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν, το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν από την Κουμουνδούρου, το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε και έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μηστοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, για τις οποίες λένε ότι είναι «ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους πλειστηριασμούς».

Αρχικά, υπενθυμίζουν τον πτωχευτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

Συνεχίζουν με τον αποτυχημένο -όπως τον χαρακτηρίζουν- εξωδικαστικό μηχανισμό, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών», είπε στο Newsbomb.gr, πρόσωπο από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κάνουν ειδική αναφορά, στο περίφημο σχέδιο «Ηρακλής». Αναφέρουν πως ουσιαστικά, τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

Ένα ακόμα σημείο για το οποίο χτυπούν «καμπανάκι» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 40, περίπου, δις ευρώ, ενώ λόγω της ακρίβειας, η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

Ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Παρά την ευθείας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τους δικαστές του Αρείου Πάγου. Από την Κουμουνδούρου, λένε, ότι το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση πολύ γρήγορα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στους αδύναμους δανειολήπτες με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια»

Στο πλαίσιο ομιλίας του απόψε στην Κόρινθο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε την Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία της Κ.Ο. για την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια, προστασία της αγροτικής γης και συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

«Είναι η ελάχιστη οφειλόμενη πράξη ευθύνης. Έχουμε χρέος να δώσουμε σε όσους δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια» ανέφερε στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου, που ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες πλειστηριασμούς.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας.

«Δεν θα αφήσουμε τους πιο ευάλωτους να νιώσουν μόνοι. Δεν θα αφήσουμε τη μεσαία τάξη μετέωρη. Δεν θα αφήσουμε τη νέα γενιά να παραιτηθεί από τις προσδοκίες της» υπογράμμισε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στις προτάσεις του κόμματος για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, την αναγέννηση του ΕΣΥ, ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, προοδευτικό και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα προκειμένου να εξασφαλίζονται οι πόροι για την στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων.

«Κάποιοι μας κατηγορούν για ίσες αποστάσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα. Οι αποφάσεις μας είναι αξιακές. Δεν με ενδιαφέρει αν ενοχλείται τη μία ο κ. Μητσοτάκης και την άλλη ο κ. Τσίπρας. Ψηφίζουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο και ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι τα έχουμε βρει με τη Νέα Δημοκρατία. Κάνω το χρέος μου απέναντι στη Δημοκρατία, στις νεότερες γενιές, στην Ελλάδα της Ευρώπης και της διαφάνειας ανάγοντας το ζήτημα των υποκλοπών και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κορυφαίο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι “μάλλον θέλουν να γίνουν σοσιαλ-Καμμένοι”. Είμαστε στην απέναντι όχθη από αυτήν που βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδιορίζοντας το δίλημμα των εκλογών: «Ή με αυτούς που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για τον ελληνικό λαό ή με αυτούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για μια καρέκλα εξουσίας».

Χαρακτήρισε αδιέξοδη την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας βγάζοντας το κόμμα του από τη Βουλή αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μέγας ευεργέτης του Κυριάκου Μητσοτάκη», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με την τροπολογία- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως: «Η παράταξη που έφερε την εθνική συμφιλίωση, ουδέποτε “έπαιξε” με τα άκρα. Για να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί εκφραστές της σημερινής κεντροαριστεράς. Ποιοι είναι; Μήπως είναι η Νέα Δημοκρατία, που σημερινοί της βουλευτές μιλούσαν για την “σοβαρή Χρυσή Αυγή” ή μήπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έλεγε ότι “καμία ψήφος δεν είναι ντροπή” και αξιοποιούσαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής σε κάποια νομοσχέδια;»

«Ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός δεν έδειξε τέτοια απρέπεια μετατρέποντας το Μέγαρο Μαξίμου σε “ατελιέ” φωτογραφιών» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ξέρετε στην πολιτική όλοι κρινόμαστε είτε για το αν κάνουμε όσα λέμε είτε αν υπηρετούμε ένα νέο πολιτικό ήθος. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον εξυπηρετεί την οικογενειακή του παράδοση, των υποκλοπών και των αποστασιών. Μακριά από εμάς αυτές οι παραδόσεις διότι αυτή η παράταξη με τους αγώνες της έκλεισε στο χρονοντούλαπο αυτήν την “κουλτούρα”» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ συγκροτούνται από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και κανέναν άλλον.

Σταϊκούρας: Έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για νέα στήριξη των νοικοκυριών

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές. «Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015». Και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέροντας ότι «έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Για αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Ο υπουργός απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα». Όμως, υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, ενώ και οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν πριν τις 25 Μαρτίου. Εκτίμησε δε, ότι έως τις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την «κάρτα αγορών», για την οποία θα διατεθούν 650 εκατ. ευρώ. Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι θα γίνουν οριακές αλλαγές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση.

Τέλος, για τα αυξημένα επιτόκια εκτίμησε ότι θα έχουμε και νέες αυξήσεις επιτοκίων εφέτος. Ενώ, για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα ανέφερε πως εκτιμά ότι εφέτος ο πληθωρισμός θα είναι στο 5%, άρα, όπως είπε, θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα προϊόντα. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το καλάθι του νοικοκυριού», κατέληξε. / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΙΝΚΑ12 Νοτίου Αιγαίου για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Μετά την ξαφνική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, το ΙΝΚΑ12 Νοτίου Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του. Η απόφαση η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία αφήνει τους δανειολήπτες, κυριολεκτικά στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βγουν στο ‘σφυρί’ με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, καθώς η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες. Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε πολύ απότομα, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες να αναρωτιούνται για την βιασύνη μιας τέτοιας κίνησης που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες.

Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι:
-Θα ξεκινήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μία πάρα πού δύσκολη περίοδο για την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά από μακρά περίοδο ύφεσης από τα μνημόνια και την κρίση της πανδημίας.
-Το Δημόσιο θα χάσει πάνω από 59 δισ.
-Ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι το ιδιωτικό χρέος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, περιμένουμε να αναλάβει την ευθύνη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας ενώ απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση και από τα άλλα κόμματα ώστε να βρουν μια λύση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, οριστική, και όχι μόνον επειδή είναι προεκλογική περίοδος

Να σταματήσουν τις προεκλογικές κορώνες και τις δεσμεύσεις του ‘αέρα’ και να μην παίζουν με την ζωή των καταναλωτών. Αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη ένας πολύ μεγάλος ψυχολογικός πόλεμος κατά των οφειλετών από τις εταιρείες είσπραξης. Πολλές από αυτές, κοροϊδεύουν και παραπλανούν τον καταναλωτή με διάφορους τρόπους.
Συνιστούμε και προτείνουμε στους οφειλέτες και σε όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα να είναι προσεκτικοί, να μην δίνουν προσωπικά δεδομένα πουθενά και να ζητούν εγγράφως τις δεσμεύσεις που τους δίδονται.