Στέφανος Κασσελάκης / H μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλιθεί σε κανέναν – Βγαίνουμε στην αντεπίθεση (video)

Share

 

«Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους.

Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3εκ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης.  Είμαι αισιόδοξος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα  καταπιέζονται ξανά. Μπορούμε να το ξανακάνουμε».

«Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κυρίου Γεραπετρίτη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τις υποκλίσεις του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις.

«Προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι ότι η υπόκλιση ήταν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν την ίδια υπόκλιση είχες κάνει και στο αεροδρόμιο. Φανταστείτε να ήταν υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Η προπαγάνδα των ΝΔ θα μας είχε κάνει να πέσουμε από κυβέρνηση. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον κύριο πρωθυπουργό και αυτή τη στάση. Να είστε σίγουροι όλοι ότι η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν. Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κυρίου Γεραπετρίτη» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Και άρα καλωσορίσαμε τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα. Επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021-2023 στα ελληνοτουρκικά.

Εμείς επιδιώκουμε σταθερά και πάντοτε αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με γνώμονα αυτή την στάση μας, ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας.

Και θέση μας είναι ότι το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter».

Γι αυτό, συμπλήρωσε, «επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Γι αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για «τουρκική».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είτε γιατί επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής είτε από πολιτική μικρότητα, σε ένα τομέα, την εξωτερική πολιτική, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συμπόρευση.

Εμείς θα το υπενθυμίζουμε σε όλη την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, γιατί οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλου.

Και γιατί οι ενεργητικές πρωτοβουλίες διαλόγου που υποστηρίζουμε, απαιτούν συγκλίσεις στα ζητήματα συνεργασίας, όπου αυτό είναι άμεσα δυνατό, αλλά και καθαρές εξηγήσεις στα δύσκολα ζητήματα, που δεν θα αφήνουν περιθώριο για πολλαπλές ερμηνείες παρακάτω.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να λέμε για το δικαίωμα των νησιών μας στην άμυνα, χωρίς να δεχόμαστε τη σχετικοποίηση ζητημάτων που ακουμπάνε τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η θέση και η στάση ευθύνης της αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.

Με καθαρές προθέσεις για βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με καθαρές τοποθετήσεις για τα σπουδαιότερα κεφάλαια αυτών των σχέσεων.

Θέλουμε οι λαοί μας να ζήσουν ειρηνικά, με σταθερότητα και συνανάπτυξη.

Για να πετύχουμε, όμως, μια τέτοια μακρόπνοη αρμονική συμβίωση, πρέπει να θέσουμε τους όρους για την επίτευξή της» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο Μητσοτάκης να «παραιτήσει» σήμερα τον Οικονόμου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκτενή αναφορά στην οπαδική βία και ζήτησε την άμεση αποπομπή του Γιάννη Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Δεν είναι ανεκτό ένας νέος φίλαθλος, ο Μιχάλης Κατσουρής, να δολοφονείται από στρατιές Κροατών νεοναζί.

Δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν.  Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον «παραιτήσει» σήμερα. Εκτός κι αν ισχυρίζεται πως ο Υπουργός του ακόμα «ψάχνει τις πρίζες» στο γραφείο του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι στην «πολιτική δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζονται πολιτικές που θα μειώνουν τις ανισότητες ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμένοι νέοι που στρέφονται στη βία.

Η βία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να το χτυπήσουμε στη ρίζα του. Δίνοντας προοπτική στη νέα γενιά. Εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές και γεμάτο ελπίδα αύριο. Να επενδύσουμε στο αύριο κοιτάζοντας όμως και το σήμερα.

Χρειάζονται πράξεις, πολιτική βούληση σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και επαρκές και ρεαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο όμως θα εφαρμόζεται και στην πράξη. Χωρίς επικοινωνιακού τύπου αναποτελεσματικές αυστηροποιήσεις ποινών όπως για μια ακόμα φορά ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά με συνοχή, συνεκτικότητα και κυρίως με διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Όχι με μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη συνέχεια κατέθεσε ένα πλέγμα προτάσεων απέναντι στην οπαδική βία.

«Η μετάθεση της ευθύνης στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες για τον έλεγχο των γηπέδων, θεωρούμε ότι θα τις αναγκάσει να προστατέψουν το προϊόν και την επένδυσή τους, ειδικά όταν θα επιβαρύνονται με τεράστια ποσά αποζημιώσεων και με τον φόβο δραστικής μείωσης των εσόδων τους.

Σε πρώτη φάση προτείνουμε  – σήμερα κιόλας –  τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:

• Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

• Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.

• Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.

• Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο Ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.

Επιπλέον, προτείνoυμε:

• Τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.

• Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρου.

• Τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.

Αυτές είναι αυτονόητες προτάσεις, τις οποίες θα φέρουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση».

«Πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers»

Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε αιχμές προς τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόσφατη στάση τους για το νομοσχέδιο για τους servicers: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για “μετάλλαξη” του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«- Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.

– Να δημιουργηθεί ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Ένας φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, όπως τώρα. Με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών. Με σημαντική μείωση του συντελεστή για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (για το 97%) και απειροελάχιστη αύξηση για εκείνες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220.000 ευρώ. Μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

– Να ανακατανείμουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

– Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω τις χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.

– Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.

– Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

– Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

– Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.

– Να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.

– Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την Ανατολή και τη Δύση για την προσέλκυση διμερών και πολυμερών αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στέλιος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης και Σωκράτης Φάμελλος
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ράνια Σβίγκου
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Στέφανος Κασσελάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δώρα Αυγέρη
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Νίκος Παππάς και Τρύφων Αλεξιάδης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Παύλος Πολάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στέλιος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης και Σωκράτης Φάμελλος
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ράνια Θρασκιά και Θεοδώρα Τζάκρη
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διονύσης Τεμπονέρας
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ
ΒΙΝΤΕΟ – Η ΟΜΙΛΙΑ