News&

Στη Ρόδο το επόμενο Συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Share

 

Θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την πρωτοβουλία δόθηκε στο συνέδριο του ΞΕΕ, με τίτλο «Δημιουργώντας Ευκαιρίες, Ανάπτυξη & Συνοχή» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης HORECA. Το Tornosnews.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου. 

Το ειδικό βάρος που έχει ο κλάδος των ξενοδοχείων για το σύνολο της οικονομίας, επιβεβαιώνει τη θέση του Επιμελητηρίου πως το καλύτερο αύριο για την Ελλάδα περνάει μέσα από την επένδυση στη φιλοξενία, με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου να σηκώνουν τη χώρα ψηλά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Τα συμπεράσματα αυτά τεκμηριώνονται και στην έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο το ΙΤΕΠ σε σχέση με τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, όπως είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ο ρόλος του αναπτυξιακού καταλύτη του κλάδου, επιβεβαιώθηκε και σε αντίξοες συνθήκες, όταν η οικονομία βασίστηκε σε αυτόν για να εξέλθει της κρίσης, αλλά και μετά την πανδημία όταν έδωσε άμεση ώθηση για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Γι’ αυτό», συνέχισε «είναι καιρός να δούμε εφαρμοσμένες πολιτικές και όχι μόνο φορολογικές επιβαρύνεις που όσο πάνε κι αυξάνονται», και σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να λυθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και να δοθούν στο Υπουργείο Τουρισμού οι δυνατότητες και οι πόροι για να στηριχθεί ο κλάδος σε μια σειρά ζητημάτων κρίσιμης σημασίας. Παράλληλα, η τουριστική εκπαίδευση κρίνεται απαραίτητη.

Είναι δική μας ευθύνη, να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα παραλάβουν έναν δυναμικό, ανθεκτικό και καινοτόμο κλάδο, όπως είπε.

Άλλωστε, η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον κλάδο της φιλοξενίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές απαντήσεις δεν θα βοηθήσει μόνο τον τουρισμό, αλλά και συνολικά στο να έχουμε μια καλύτερη Ελλάδα, τόνισε.

Νέο συνέδριο στη Ρόδο με επίκεντρο τη βιωσιμότητα

«90 χρόνια ΞΕΕ είναι 90 χρόνια ελληνικής φιλοξενίας», ανέφερε ο κ. Βασιλικός, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική προσφορά του κλάδου στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της Ελλάδας.

Την προσφορά αυτή θα αναδεικνύει η πρωτοβουλία «Φιλοξενία με Αξία για Όλους», μέσα από έναν κύκλο συνεδρίων και ημερίδων στην Ελλάδα, μέσα από τέσσερις θεματικές οπτικές:

-τη συνεισφορά της φιλοξενίας στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

-την εμπέδωση των συμπεριληπτικών αρχών και αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας που εκπροσωπεί η φιλοξενία.

-τη συμβολή στη βιωσιμότητα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.

-τη στήριξη της απασχόλησης, ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα.

Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο στη Ρόδο, και θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα και το πώς η φιλοξενία συμβάλλει καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ε. Ράπτη: Καθοριστική η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου

Στην καθοριστική συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην ανάδειξη της Ελλάδας στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας αναφέρθηκε στην ομιλία της η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Ράπτη. Αναφέρθηκε δε στη θεσμοθέτηση του πρωτοποριακού συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων που καταρτίστηκε από το ΤΕΕ και το ΞΕΕ.

Η υφυπουργός τόνισε ότι παρά τις προκλήσεις ο Ελληνικός τουρισμός πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, και το 2024 ήταν μια χρονιά ρεκόρ με πάνω από 21 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων και με τάσεις επιμήκυνσης της σεζόν.

Στόχος του υπουργείου είναι να εδραιωθεί η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, με όχημα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, το νομοθετικό έργο και την εξάπλωση της τουριστικής δραστηριότητας χωρικά και χρονικά.

Σημεία προτεραιότητας είναι το μέτρο και η ισορροπία, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ευημερία των τοπικών κοινωνιών και η προστασία των περιοχών, υπογράμμισε η κ. Ράπτη, ενώ στρατηγικοί στόχοι είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η αναβάθμιση της προβολής του τουριστικού προϊόντος.

Γ. Χατζημάρκος: Η ίδια η κοινωνία απολαμβάνει την επιτυχία του κλάδου

Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στη βελτίωση του δημογραφικού προβλήματος, που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, ενώ και η ίδια η κοινωνία απολαμβάνει την επιτυχία του κλάδου, σημείωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, διαβεβαιώνοντας ότι η Ένωση θα είναι συνοδοιπόρος στις πρωτοβουλίες του κλάδου.

Η ωριμότητα του ξενοδοχειακού κλάδου έγινε εμφανής όταν η Ελλάδα «άνοιξε» πρώτη στην κρίση της πανδημίας, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στην καλλιέργεια της έννοιας της φιλοξενίας, δήλωσε, επαινώντας την πρωτοβουλία του ΞΕΕ για την είσοδο της φιλοξενίας στα σχολεία.

Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας μερικά απο τα καλυτερα παραδειγμα παγκοσμίως ειναι στη χωρα μας, όμως αυτό δεν επικοινωνείται στο δημόσιο διάλογο εντός Ελλάδος.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στον τουρισμό της Σαντορίνης, ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε οτι δεν υπάρχουν ακυρώσεις, και εξέφρασε τη διάθεση για συντονισμένη διαχείριση της κατάστασης, όπως στις πυρκαγιές της Ρόδου όπου η σεζόν τελικά έκλεισε με +3%.

Γ. Καββαθάς: Ο τουρισμός παράγει κλαδική σύγκλιση και κοινωνική συνοχή

Η ανάπτυξη του τουρισμού παράγει πλούτο, ευκαιρίες, βελτίωση του βιωτικού επιπέδου της κοινωνίας, επομένως και κοινωνική συνοχή, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να αποτελέσει σημείο σύγκλισης και συνοχής μεταξύ των κλάδων, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες συνθήκες συνεργασίας για νέες προσφερόμενες υπηρεσίες που θα παράγουν μεγαλύτερη αξία για όλους αλλά και καλύτερη διαχείριση σε ακραία φυσικά φαινόμενα.

Ανέδειξε δε την έλλειψη ρευστότητας, τη γραφειοκρατία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις ως τα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και υπογράμμισε ότι η νέα εποχή απαιτεί νεα κουλτούρα ανάπτυξης, με χαρακτηριστικα που δεν θα εγκλωβίζουν τις επιχειρήσεις στην κοινοτυπία, με μοναδικό διαφοροποιητικό παράγοντα την τιμή.

Στ. Καφούνης: Συνδυαστική ανάπτυξη τουρισμού και εμπορίου

Για μια ιδανική συγκυρία που ευνοεί τον συνασπισμό διαφορετικών κλάδων της Ελληνικής οικονομίας και την προσέγγιση των οικοσυστημάτων του τουρισμού και του εμπορίου, με ανάπτυξη του ενός προς όφελος του άλλου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Σταύρος Καφούνης.

Ο τουρισμός μας δίδαξε ότι ο πελάτης δεν επιζητά ένα τουριστικό και εμπορικό προϊόν αλλά την εμπειρία, τόνισε και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Shop In Greece ως εργαλείο για να γίνουν οι αγορές ένας επιπλέον πόλος έλξης για τους επισκέπτες της χώρας, με προοπτικές αύξησης της μέσης τουριστικής κατανάλωσης έως και κατά 100 ευρώ.

Θ. Τζούρος: Οι διαρθρωτικές προκλήσεις που παραμένουν

Το 2024 ο Ελληνικός τουρισμός υπολογίζεται ότι θα κλείσει με 36 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ εκτιμάται ότι η συνειφορά του θα ξεπεράσει το 20% του ΑΕΠ και το 19% της απασχόλησης, ανέφερε ο Εxecutive General Manager, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θοδωρής Τζούρος, υπογραμμίζοντας όμως ότι η χώρα υστερεί στις κατηγορίες δωματίων και στη σχέση ποιότητας-τιμής.

Το Ελληνικό προϊόν, είπε, παρουσιάζει διαρθρωτικές προκλήσεις: έντονη εποχικότητα, δυσκολία εύρεσης προσωπικού, άνοδο του κόστους, το γεγονός ότι οι υποδομές (ύδρευσης, αποχέτευσης και υγείας) δεν μπορούν να στηρίξουν τη ζήτηση, καθώς και το ότι η κατασκευή ενός ξενοδοχείου ειναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Α. Θάνος: Απαραίτητη η επένδυση στην ποιότητα των υπηρεσιών

Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία να επενδύουν στην ποιότητα των υπηρεσιών τους. Ο Ελληνικός τουρισμός χρειάζεται να είναι σε ενγρήγορση τόσο σε επίπεδο προορισμών όσο και σε επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς αφορά ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν που ουσιαστικά δέχεεται παγκόσμιο ανταγωνισμό, δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Θάνος, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΞΕΕ.

Γι’ αυτό κρίνονται αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία από το κράτος για όλο το εύρος των επιχειρήσεων, επενδύσεις στη βιωσιμότητα η οποία αποτελεί πλέον trend στην τουριστική διαδικασία και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που προσφέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τουριστικό μας προϊόν. / tornosnews.gr

Στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τίτλο “Δημιουργώντας Ευκαιρίες. Ανάπτυξη και Συνοχή”, χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Χατζημάρκος

“Μιλήσαμε για το πως έμεινε όρθια η χώρα μας, περνώντας μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις και πόσο σημαντικός ήταν και παραμένει ο κλάδος της Φιλοξενίας σε αυτό”, τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Χατζημάρκος.

Σημειώνεται ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει στην κυριακάτικη καλημέρα του:

Υπηρετεί την Φιλοξενία, τον κλάδο της οικονομίας που δίνει χαμόγελο και αισιοδοξία, δύναμη και ευημερία. Γι’ αυτά μιλήσαμε χθές, στο συνέδριο του ΞΕΕ με τίτλο “Δημιουργώντας Ευκαιρίες. Ανάπτυξη και Συνοχή”.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό για την πρόσκληση αλλά κυρίως για την εξαιρετική δουλειά που κάνει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του.
Μιλήσαμε για το πως έμεινε όρθια η χώρα μας, περνώντας μέσα απο αλλεπάλληλες κρίσεις και πόσο σημαντικός ήταν και παραμένει ο κλάδος της Φιλοξενίας σε αυτό.
Σε αυτό που η Ελλάδα, απο άκρη σε άκρη, διαπρέπει και κτίζει κοινωνική συνοχή, οφείλουμε να επιστρέψουμε την υπεραξία που μας προσφέρει.
Καλημέρα!

Exit mobile version