News&

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, έκθεση δωδεκανησιακών γυναικείων ενδυμασιών «Της Μνήμης η κεντημένη φορεσιά»

Share

Τιμώντας την επέτειο των 75 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο νεοελληνικό κράτος (7η Μαρτίου 1948), η Βιβλιοθήκη της Βουλής παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Της Μνήμης η κεντημένη φορεσιά. Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες δωδεκανησιακών γυναικείων ενδυμασιών από το 1800 έως το 1900, που συνέλαβε ο καλλιτεχνικός φακός της Καλλιόπης Βουτζαλή και επιμελήθηκε ο Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης. Οι φορεσιές φωτογραφήθηκαν με την ευγενική παραχώρηση του Λυκείου Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά», του πολιτιστικού συλλόγου «Το συμιακό σπίτι» στη Ρόδο, του πολιτιστικού Παννισυριακού συλλόγου Ρόδου η «Πορφύρις» και του Λυκείου Πάτμου.

Η Καλλιόπη Βουτζαλή καταφέρνει να «κεντήσει» εκ νέου τις πολυποίκιλτες, πλουμιστές φορεσιές της Δωδεκανήσου, σε 27 εμβληματικές εικόνες φιλοτεχνημένες μεταξύ 2017 και 2023 με όρους καθαρά εικαστικούς, ενώνοντας τα νήματα της ενδυμασίας με αυτά της ιστορίας, σε μια εικονογραφική σειρά που λειτουργεί ως μνημονικό άλμπουμ. Ιστορικές αναφορές που μας ανάγουν στα χρόνια της ξενοκρατίας (φραγκοκρατίας και οθωμανοκρατίας), όπως αυτές αποτυπώνονται στις ιστορικές φορεσιές της Δωδεκανήσου συνθέτουν ένα εικονογραφικό “παλίμψηστο» μεταφέροντας τον επισκέπτη συγχρόνως σε Ανατολή και Δύση, από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή μέχρι το Παρίσι, το Αμστελόδαμο (Άμστερνταμ) και το Λονδίνο, απ’ όπου επίσης προέρχονται αρκετές επιρροές και υλικά στη γυναικεία ενδυμασία του Αιγαίου Πελάγους.

Ο Δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης σημειώνει ότι η φωτογράφος «σκηνοθετεί τα μοντέλα της, σε αυστηρά επιλεγμένες στάσεις και εκφράσεις, συγχρόνως και σε ένα σκηνικό που συνάδει απόλυτα με το θέμα κάθε “κάδρου”• έτσι, καταφέρνει να αποδώσει την επιθυμητή θεατρικότητα και τον ζωγραφικό χαρακτήρα των tableaux vivants (ζωντανών εικόνων), που συνειδητά θέλει να αποτυπώσει».

Γυναίκες του σήμερα ενδύονται τους ρόλους δωδεκανησιακών γυναικών του χθες και εμπνέονται από αυτές, σε ένα νοερό μοίρασμα αλλοτινής γυναικείας εμπειρίας. «Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία, ως πληροφοριακό μέσο που λειτουργούσε εντός αυστηρά διευθετημένων κοινωνικοπολιτισμικών πλαισίων, αναδεικνύει γεωγραφικές, έμφυλες, κοινωνικο-οικονομικές, εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες, αποτελώντας όχι μόνο ατομική ενσώματη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική πρακτική» προσθέτει η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων Δρ Μαρία Καμηλάκη.

Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής και είναι επισκέψιμη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 11:00, έως τα τέλη Απριλίου 2023. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή (τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της επίσκεψης) στο th.koutsogiannis@parliament.gr, αναφέροντας την ημερομηνία της επίσκεψης, το ονοματεπώνυμό σας, τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Της Μνήμης η κεντημένη φορεσιά

Ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής

Γενική Εποπτεία: Δρ Μαρία Καμηλάκη

Συντονισμός-Επιμέλεια: Δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης

Φωτογράφος: Καλλιόπη Βουτζαλή

Exit mobile version