Στημένο – φωτογραφικό διαγωνισμό στη ΔΕΥΑΚ που είναι σε εξέλιξη, καταγγέλλει ο Νικ. Κρούσκος, εκπρόσωπος της 3 Κ (video)

Share

Σε σοβαρές καταγγελίες για στημένο, φωτογραφικό διαγωνισμό , ο  οποίος είναι ακόμα σε εξέλιξη και αφορά στη  δημοπράτηση του έργου “Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δικτύου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑ Καλύμνου,” ύψους 3.000.000 ευρώ, που προκηρύχθηκε από τη ΔΕΥΑ Καλύμνου, προχώρησε το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, ο εκπρόσωπος της Κατασκευαστικής Εταιρείας 3Κ, Νικόλαος Κρούσκος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ειδικότερα, ενημέρωσε ότι πρόκειται για έργο που δημοπρατήθηκε το 2020 και περιλάμβανε προμήθεια ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών, ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται από απόσταση, από τη ΔΕΥΑΚ, το δίκτυο ύδρευσης, με στόχο την ελαχιστοποίηση απώλειας νερού από διαρροές.

Τρία πανομοιότυπα έργα δημοπρατήθηκαν εκείνη την  περίοδο, το 2020, σε Κάρπαθο , Λέρο και Κάλυμνο, τρεις διαγωνισμοί στα Δωδεκάνησα όπου δεν διέφεραν μεταξύ τους σε τίποτα , κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί, όπως είπε ο κ. Κρούσκος. Χαρακτήρισε απολύτως φωτογραφικό το διαγωνισμό και τόνισε ότι συμπεριελάμβανε «ειδικές απαιτήσεις», γεγονός σπάνιο, που περιόριζαν τη συμμετοχή .

Στη συνέχεια ο κ. Κρούσκος αναφέρθηκε στο ιστορικό του διαγωνισμού και μία σειρά γεγονότων , προς τεκμηρίωση των όσων κατήγγειλε, όπως ότι η μελέτη ανατέθηκε σε συγκεκριμένη εταιρία και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι άλλη εταιρία που συμμετείχε στο διαγωνισμό είχε ίδια έδρα και διεύθυνση με την εταιρεία που εκπόνησε τη μελέτη.

Είπε επίσης ότι η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης δεν συγκροτήθηκε από Τεχνικό Προσωπικό της Π. Νοτίου Αιγαίου  με δημόσια κλήρωση, όπως αρχικά είχε αποφασίσει η ΔΕΥΑΚ, αλλά από τρία μέλη της ΔΕΥΑΚ που δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα και πρόσθεσε ότι ακόμη και ο Τεχνικός Σύμβουλος της επιτροπής δεν είναι μηχανικός. Παρόλα αυτά, η εταιρία του κ. Κρούσκου αποφάσισε να συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό όπου όλα ήταν «στημένα» από μία ομάδα ανθρώπων τους οποίους αποκάλεσε «καμόρα» και «κόζα νόστρα» και που έβγαλαν στον αέρα συνολικά τρεις διαγωνισμούς, 3.000.000 ευρώ ο καθένας. Τόνισε ότι η εταιρία που «φωτογραφήθηκε» στους διαγωνισμούς πήρε ήδη τα έργα Καρπάθου και Λέρου.

Όσον αφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΥΑ Καλύμνου, είπε ότι συμμετείχαν ως μουσαφίρηδες και ότι αυτό ξένισε και αιφνιδίασε και για αυτό προσπάθησαν να βγάλουν από τη μέση την εταιρία του και όταν δεν το κατάφεραν και η επιτροπή του έκανε δεκτούς, προς τιμήν της, άρχισαν οι προσφυγές. Αν και έχουν παρέλθει 2,5 χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού, εξέλιξη δεν υπάρχει.

Επίσης, ενημέρωσε ότι υπέβαλε επιστολή στον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Διακομιχάλη, του εξήγησε τα δεδομένα και γιατί η εταιρία 3 Κ επιμένει να μην περάσει αυτός ο φωτογραφικός διαγωνισμός και ζήτησε περιθώριο 30 ημερών , ώστε η εταιρία του να προσπαθήσει να βρει τον δανείζοντα την εμπειρία από το εξωτερικό. Το αίτημα του όμως απορρίφθηκε και το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να τους αποκλείσει από το διαγωνισμό και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά η ίδια εταιρία θα πάρει πάλι το διαγωνισμό για την Κάλυμνο.

Κλείνοντας είπε ότι έπρεπε να ενημερωθεί ο Καλυμνιακός λαός για όλα αυτά και ότι θα πράξει ότι χρειαστεί ώστε να ακυρώσει αυτόν τον διαγωνισμό.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κρούσκου. Το βίντεο είναι από τον Παλμό της Καλύμνου