Στον αέρα από χθες ο διαγωνισμός για τις δυο δρομολογιακές γραμμές που θα αντικαταστήσουν τη γραμμή του «Νήσος Κάλυμνος» (ηχητικό)

Share

Στον αέρα από χθες ο διαγωνισμός για τις δυο δρομολογιακές γραμμές που θα αντικαταστήσουν τη γραμμή του Νήσος Κάλυμνος, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 14:00,  σύμφωνα με ενημέρωση που μας έδωσε ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος. Όπως αναφέρει, πρακτικά αυτό σημαίνει πως εκτός απροόπτου, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ο δήμαρχος Λειψών παραβρέθηκε δια ζώσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, όπου συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) με μοναδικό θέμα την κάλυψη της γραμμής του “Νήσος Κάλυμνος”. Εκεί, όπως μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία, αποφασίσθηκε να προκηρυχθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δύο γραμμές ως εξής: 1)Πάτμος-Λειψοί-Αρκιοί-Αγαθονήσι-Πυθαγόρειο, 4 φορές την εβδομάδα. 2) Το δρομολόγιο όπως το εκτελούσε το “Ζέφυρος”.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Φώτης Μάγγος, ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί δεν υπάρχει άλλο πλοίο διαθέσιμο με τα  χαρακτηριστικά του “Νήσος Κάλυμνος” που να μπορεί να εξυπηρετήσει τη γραμμή, με το συγκεκριμένο τίμημα, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό, ως λύση προσωρινή, ικανοποιεί τους δημάρχους των 5 εμπλεκόμενων νησιών. Παράλληλα όμως ζήτησαν να γίνει άμεσα νηοψία,  ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά του πλοίου και ο χρόνος αποκατάστασης, και «να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις στην κατεύθυνση της πλήρους και όσο το δυνατόν γρηγορότερης εξυπηρέτησης των αναγκών των νησιωτών μας και κυρίως της ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις τους».

Στην επικοινωνία που είχαμε, ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι , πριν το Σ.Α.Σ  έγινε διερεύνηση από την ΑΝΕΚ και τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Θανάτση για τις γραμμές και τις δυνατότητες των πλοίων. Αν όλα πάνε καλά, είπε ο ίδιος, και δεν υπάρξει πρόβλημα με τα πιστοποιητικά των πλοίων, όλη η γραμμή θα εξυπηρετηθεί, από Κάλυμνο μέχρι Σάμο , με άλλες δυο, κι αυτό γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς μια και τα διαθέσιμα πλοία δεν μπορούν να κάνουν πάνω από 80 μίλια.

Τέλος να πούμε ότι, ο κ. Μάγγος ευχαρίστησε την κυβέρνηση, το υπουργείο, τον Διευθυντή Θαλάσσιων Μεταφορών και όλους τους εμπλεκόμενους, για τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξαν σε ένα τόσο «καυτό» ζήτημα για τους νησιώτες, σε μια συγκυρία που δεν είναι η καλύτερη.

Ακούστε τη συνέντευξη του δημάρχου Λειψών Φώτη Μάγγου