Στον «αέρα» η ρωσική αγορά – Καθυστερούν οι Ρώσοι να δώσουν το έναυσμα για τον τουρισμό

Share

Μπορεί στην Ελλάδα να ξεκίνησε η τουριστική σεζόν με τη χώρα μας να υποδέχεται τουρίστες από διάφορες χώρες, αλλά η ρωσική αγορά παραμένει στον «αέρα».

Η Ελλάδα δίνει το δικαίωμα στους Ρώσους τουρίστες να έρθουν στη χώρα εάν έχουν αρνητικό τεστ PCR ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με ένα από τα τέσσερα ρωσικά εμβόλια. Επίσης, να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος καραντίνα κατά την άφιξή του στη χώρα μας.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν τις ανακοινώσεις του Έλληνα υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενώ δεν είναι τυχαίο που γίνονται πολλά ρεπορτάζ καθημερινά, είτε στον τηλεοπτικό είτε στον ηλεκτρονικό Τύπο –αφού είναι η περίοδος που οι Ρώσοι αποφασίζουν και σχεδιάζουν για τις διακοπές τους.

Ένα μεγάλο ποσοστό των Ρώσων επιλέγει να ταξιδέψει το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ενώ τα τελευταία χρόνια (και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού) η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιδοτεί τον εσωτερικό τουρισμό με γενναία ποσά για να ενισχύσει τα τουριστικά θέρετρα της χώρας.

Την ίδια ώρα, αν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Ρώσους να επισκεφτούν την Ελλάδα –με την Τουρκία κλειστή όπως είναι γνωστό- τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμεναν οι τουρ οπερέιτορ που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά.

Επιπροσθέτως, ήρθη ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετώπιζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ρωσική αγορά (αεροπορικές εταιρείες, τουρ οπερέιτορ, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία) με τον αριθμό των 4.000 τουριστών από την Ρωσία κάθε εβδομάδα. Από τώρα και στο εξής, δεν ισχύει πλέον αυτός ο περιορισμός.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά από αυτή την τεράστια τουριστική αγορά, η οποία όμως σημείωσε έκρηξη επισκεψιμότητας μόνον για μια μικρή χρονική περίοδο.

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο διευθύνων σύμβουλος του τουρ οπερέιτορ ΤΕΖ ΤΟΥΡ κ. Δημήτρης Χαριτίδης, ενώ η Ελλάδα έδωσε λύσεις, η Ρωσία κωλυσιεργεί για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους:

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μεγάλη αβεβαιότητα για τη ρωσική αγορά. Η Ελλάδα από την άλλη, ό,τι έπρεπε να κάνει, το έκανε. Θεωρώ ότι άργησε να κάνει κάποια πράγματα όπως να καταργηθεί το όριο των 4.000 επισκεπτών ανά εβδομάδα νωρίτερα, αλλά μπορεί και να ήταν μια πρόφαση. Τώρα που άνοιξε κανονικά η τουριστική σεζόν και δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί δεν έχουμε κάτι πιο σίγουρο.

Καταγράφεται κινητικότητα ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολιτικό επίπεδο αλλά παραμένουν όλα στον αέρα. Περιμένουμε να υπάρξουν εξελίξεις και αναλόγως τι θα αποφασίσουν. Σας θυμίζω ότι στα μέσα Απριλίου, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν τα ταξίδια προς την Αίγυπτο και μέχρι τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε. Υπάρχουν πτήσεις Μόσχα – Κάιρο αλλά όχι προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Εμείς το μόνο που έχουμε είναι δύο πτήσεις της Aegean (Μόσχα – Αθήνα), δύο της Aeroflot (Μόσχα – Αθήνα) και μία πτήση Μόσχα – Θεσσαλονίκη με πολύ υψηλό εισιτήριο. Η ζήτηση είναι πλασματική, αφού παραμένουν κλειστοί πολλοί προορισμοί όπως π.χ. η Τουρκία. Οι Τούρκοι πιέζουν πολύ να ανοίξουν τα ταξίδια αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Εντωμεταξύ, πολλοί τουρ οπερέιτορ που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά πηγαίνουν την έναρξη των προγραμμάτων τους για μετά το τέλος Ιουνίου ενώ οι κρατήσεις είναι… ανύπαρκτες. Όλα αυτά δηλαδή, είναι στα χαρτιά. Η ρωσική πλευρά δεν λέει να ξεκαθαρίσει το τοπίο επικαλούμενη την επιδημιολογική κατάσταση ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την κατάσταση.

«Η Ελλάδα σαν χώρα, δίνει το δικαίωμα στους Ρώσους τουρίστες να έρθουν εάν έχουν αρνητικό τεστ PCR ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με ένα από τα τέσσερα ρωσικά εμβόλια ή ένα πιστοποιητικό που δείχνει εάν έχει νοσήσει κάποιος ή όχι. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος καραντίνα κατά την άφιξή του στη χώρα μας. Προς το παρόν, η κίνηση από την Ρωσία είναι ελάχιστη. Οι Ρώσοι προσπαθούν να έρθουν μέσω άλλων χωρών όπως π.χ. της Σερβίας (με την Aeroflot να έχει βάλει πτήσεις μέσω Βελιγραδίου) ενώ από 10 Ιουνίου που θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για Λευκορωσία, υπάρχει μία ζήτηση μέσω Μίνσκ. Για τις πτήσεις τσάρτερ δεν υπάρχει ακόμη εικόνα» λέει ο κ. Χαριτίδης.

Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου (που επικαλούνται δηλώσεις εκπρόσωπων της τουριστικής βιομηχανίας στη Ρωσία) τα δημοφιλή ρωσικά θέρετρα της Κριμαίας, του Σότσι, της Αμπχαζίας, της περιοχής του Καλίνινγκραντ κ.λπ. είναι ήδη fully booked!

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας πιστεύουν ότι η υπερ-ζητηση για τα εγχώρια θέρετρα μπορεί να επιταχύνει την απόφαση να ανοίξουν σχεδόν πλήρως τα ρωσικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται ρεκόρ στη ζήτηση των εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας, με φτηνά πακέτα διακοπών που έχουν ήδη αγοραστεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου (!) Οι εκπρόσωποι της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας εκτιμούν πως η εγχώρια τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να παραμείνει σε θετική πορεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως, πως η Ρωσία συζητά τώρα τη δυνατότητα ανοίγματος συνόρων με αντάλλαγμα τις διμερείς επαφές -στο επίπεδο των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και της επιδημιολογικής κατάστασης ανά χώρα. Γι αυτό η Τουρκία, έχει αποκλειστεί προς το παρόν ενώ άλλες χώρες είναι υπό διερεύνηση.

Η TUI Russia δεν σχολιάζει την κατάσταση με το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας μέχρι την επίσημη απόφαση του επιχειρησιακού γραφείου ή του ειδικευμένου τμήματος. Όμως νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της TUI Russia Taras Demura συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας κ. Χάρη Θεοχάρη. Σε αυτή τη συνάντηση, η εταιρεία υποσχέθηκε να στείλει 300 χιλιάδες Ρώσους σε ελληνικά θέρετρα σε περίπτωση που οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών επαναληφθούν πλήρως.

Εάν η κατάσταση εξελιχθεί ευνοϊκά, δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη από τη Μόσχα και το Αικατερίνμπουργκ, καθώς και στην Κέρκυρα από τη Μόσχα, το Ροστόφ Ον Ντον και το Καζάν. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται εκδρομές με τακτική μεταφορά στην Αθήνα, στα θέρετρα της χερσονήσου της Χαλκιδικής, στην Πελοπόννησο, στα νησιά Ζάκυνθος και Σαντορίνη.

Η κίνηση και η ζήτηση, θα ξεκινήσουν όταν τα κεντρικά γραφεία στη Ρωσία δώσουν το έναυσμα για μαζικές πτήσεις τσάρτερ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

πηγή: dimokratiki