Συγκίνηση στην αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από το «Καμάρι» Παστίδας

Share

Συγκίνηση επικράτησε κατά την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης του 1821, που παρουσίασε χτες, μετά το πέρας της παρέλασης στην Ρόδο, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 202 ετών από την Επανάσταση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι». 

Η αναπαράσταση έγινε, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (σιντριβάνι) σε συνδιοργάνωση με την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θέλοντας έτσι να αποδώσει τιμή και ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου και σύγχρονου κράτους.

Την 21η Μαρτίου 1821 η ιστορία κατέγραψε μία από τις πρώτες νικηφόρες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης στην περιοχή των Καλαβρύτων με την απελευθέρωσή τους. Κλήρος, πρόκριτοι, καπεταναίοι και λαός είχαν βρεθεί νωρίτερα στην Αγία Λαύρα για την εορτή του Αγίου Αλεξίου στις 17 Μαρτίου, η τιμία Κάρα τού οποίου φυλάσσεται στο Μοναστήρι, δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου από το 1398.

Εκείνη την ημέρα οι καπεταναίοι και οι αρματωμένοι μπροστά στο παραπέτασμα της ωραίας πύλης με την Κοίμηση της Θεοτόκου, που έμελλε να μείνει στην ιστορία γνωστό ως το Λάβαρο του 21’, με τις ευλογίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού ξεκίνησαν για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, η οποία επήλθε από προηγηθείσα πολιορκία/πόλεμο 5 ημερών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» τίμησε εκείνη την ημέρα, που σήμανε της Λευτεριάς τον ήχο στην γη των προγόνων τους, με την Αναπαράσταση των γεγονότων στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, φόρος τιμής ελάχιστος σε εκείνους που αγωνίστηκαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος της Ελευθερία.

Με τη στήριξη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Παστίδας, της Δ.Ε.Ρ.Μ. Α.Ε. και του Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

Εξαιρετικοί στους ρόλους όλοι όσοι έλαβαν μέρος από τους οπλαρχηγούς, τους ιερείς αλλά και τα μπαλέτα που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στο Καμάρι Παστίδας! Και του χρόνου!