Συμφωνία Σούνακ-Φον ντερ Λάιεν για τη Βόρεια Ιρλανδία: «Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας»

Share

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ», όπως ονομάζεται η νέα συμφωνία που αντικαθιστά το αμφιλεγόμενο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit, παρουσίασαν συνοπτικά σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ομώνυμη βρετανική πόλη οι Ρίσι Σούνακ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν λίγο νωρίτερα επισημοποιήσει τη συμφωνία, που όπως αμφότεροι σχολίασαν στις δηλώσεις τους «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σούνακ έκανε λόγο για «σημείο καμπής», καθώς το νέο Πλαίσιο επιφέρει τις αλλαγές που απαιτούνταν για την ομαλή εφαρμογή του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία και για την προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Βρετανός ηγέτης έκανε λόγο για τρία «μεγάλα βήματα προς τα εμπρός», δηλαδή τρεις σημαντικές αλλαγές.

Όπως είπε, αρχικά διασφαλίζεται το ομαλό εμπόριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία. Οι έλεγχοι και η γραφειοκρατία για προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας καταργούνται ή μειώνονται εφόσον τα προϊόντα αυτά θα προορίζονται για την αγορά της Β. Ιρλανδίας και όχι για εξαγωγή στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που συνιστά μέλος της ΕΕ. Για την πρώτη περίπτωση δημιουργείται η λεγόμενη «πράσινη λωρίδα» για το εμπόριο και για τη δεύτερη η «κόκκινη λωρίδα», με διατήρηση αυξημένης τελωνειακής γραφειοκρατίας.

Κατά τον κ. Σούνακ αυτό σημαίνει πως τρόφιμα που βρίσκονται στα ράφια των βρετανικών σουπερμάρκετ θα βρίσκονται πλέον απρόσκοπτα και στα ράφια των καταστημάτων στη Β. Ιρλανδία. Επίσης, θα γίνει πιο εύκολη η αποστολή δεμάτων μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, καθώς και οι αγορές μέσω διαδικτύου.

Δεύτερον, η η συμφωνία περιλαμβάνει αλλαγή του νομικού κειμένου του Πρωτοκόλλου ώστε να υπάγεται ξανά στην αρμοδιότητα του Λονδίνου ο καθορισμός ΦΠΑ, φόρων σε οινοπνευματώδη, κανόνων κρατικής επιχορήγησης κ.ά. που θα ισχύουν στη Β. Ιρλανδία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν τόσο ο κ. Σούνακ και η κα Φον ντερ Λάιεν, πλέον τα φάρμακα που θα εγκρίνονται για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία αυτομάτως θα μπορούν να κυκλοφορούν σε φαρμακεία και νοσοκομεία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τρίτον, το Πλαίσιο του Ουίνδσορ «προστατεύει την κυριαρχία των πολιτών της Β. Ιρλανδίας», όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι πλέον το αποκεντρωμένο τοπικό κοινοβούλιο του Στόρμοντ θα μπορεί να εφαρμόζει το λεγόμενο «φρένο του Στόρμοντ», απορρίπτοντας μελλοντικά νομοθετήματα της ΕΕ που επηρεάζουν τη Β. Ιρλανδία. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα ασκεί βέτο στην υιοθέτηση αυτού του νομοθετήματος.

«Οι μόνοι νόμοι της ΕΕ που εφαρμόζονται στη Β. Ιρλανδία υπό το Πλαίσιο είναι οι ελάχιστοι αναγκαίοι για να αποφευχθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία και που επιτρέπουν στις βορειοϊρλανδικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι μπορεί οι δύο πλευρές να είχαν διαφορές στο παρελθόν, «αλλά είμαστε σύμμαχοι, εμπορικοί εταίροι και φίλοι».

Στο ερώτημα αν η επιτυχία του Πλαισίου του Ουίνδσορ θα κριθεί από το κατά πόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) επιστρέψει στη συγκυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία, αποδεχόμενο δηλαδή τις αλλαγές στο Πρωτόκολλο, ο κ. Σούνακ απάντησε ότι είναι σωστό να δοθεί χρόνος για εξέταση της νέας συμφωνίας από όλες τις πλευρές. Εκτίμησε όμως ότι η συμφωνία καλύπτει όλες τις ανησυχίες και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το DUP.

Επιβεβαίωσε δε ότι το Πλαίσιο του Ουίνδσορ θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων εν ευθέτω χρόνω.

Το βράδυ ο Ρίσι Σούνακ θα ενημερώσει εκτάκτως το κοινοβούλιο για τη νέα συμφωνία με την ΕΕ. Εκεί η προσοχή θα στραφεί στο πώς θα υποδεχθούν τη συμφωνία τα πλέον ευρωσκεπτικιστικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος και το DUP.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της δήλωσε «υπερήφανη» και «ικανοποιημένη», αποδίδοντας τη συμφωνία που δεν μπόρεσαν να κλείσουν τρεις προκάτοχοι του κ. Σούνακ στο ότι και οι δύο πλευρές αυτή τη φορά ήταν «ειλικρινά προσηλωμένοι» στην εύρεση πρακτικών λύσεων.

Αμφότεροι καταδίκασαν, εξάλλου, την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του αξιωματικού της βορειοϊρλανδικής αστυνομίας Τζον Κάλντγουελ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η ρεπουμπλικανική παραστρατιωτική οργάνωση Νέος ΙΡΑ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνει δεκτή από το βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ