Συνέντευξη του προέδρου του ΔΛΤ Μιχ. Μπούκη για την εξέλιξη του έργου της εξωτερικής αποβάθρας (video)

Share

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλης Μπούκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 , με θέμα την εξέλιξη του έργου «Κατασκευή αποβάθρας οχηματαγωγών και επιβατηγών πλοίων εξωτερικά του λιμένα Καλύμνου», ένα έργο της τάξης των 12 εκ. ευρώ. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ο κ. Μπούκης αναφέρθηκε περιεκτικά σε όλο το ιστορικό και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Κάλυμνος για  την προσέγγιση μεγάλων πλοίων στο λιμάνι του νησιού, με αποτέλεσμα να στερείται δρομολόγια και να βιώνει ακτοπλοϊκή απομόνωση, γεγονός που αποτέλεσε και τη βάση για να προταθεί αυτό το έργο και να πειστούν οι αρμόδιοι για την αναγκαιότητα και την αποδοχή του.

Μίλησε επίσης για την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και των διαδικασιών, με αποτέλεσμα την πολύχρονη αργοπορία παραλαβής της τελικής μελέτης. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2005, όπως είπε, και η παραλαβή όλων των οριστικών μελετών και αδειοδοτήσεων έγινε το 2022. Όπως τόνισε, η μεγαλύτερη καθυστέρηση προκλήθηκε γιατί καθυστέρησε η κατάθεση των γεωτεχνικών μελετών.

Αυτή τη στιγμή το έργο είναι σε προτεραιότητα λόγω της ωριμότητάς του και ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο  να προετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης, γεγονός που σημαίνει ότι είναι έτοιμη και η χρηματοδότηση. Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων διαπλάτυνση 11τμ Χ 90, τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, η μία για πεζούς και μία θέση για κρουαζιερόπλοιο, θα είναι μεγαλύτερο το λιμάνι, πιο λειτουργικό και πιο ασφαλές και θα μπορούν να προσεγγίζουν πλοία όλων των μεγεθών.

Ο άμισθος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τόνισε πως, δεν υπήρχε περίπτωση το υπουργείο να δεχθεί να χρηματοδοτήσει άλλο λιμάνι για την Κάλυμνο διότι είχε ήδη εγκρίνει το έργο της εξωτερικής αποβάθρας ως λύση η οποία έγινε αποδεκτή για να έχει η Κάλυμνος μεγάλα πλοία. Το Συμβούλιο ανάπτυξης Λιμένων δεν επρόκειτο να εγκρίνει άλλη μελέτη διότι είχε ήδη εγκρίνει αυτή, πρόσθεσε.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτημα της δημοσιογράφου Ειρήνης Χαλκίτη αν ασχολήθηκε κανείς με το έργο αυτό από το 2010, που έφυγε ο κ. Μπούκης από το ΔΛΤ, μέχρι το 2020 που ανέλαβε και πάλι πρόεδρος, παρέθεσε με στοιχεία και ημερομηνίες τι προχώρησε η Δημαρχία Διακομιχάλη και τι η Δημαρχία Γαλουζή, επαναλαμβάνοντας ότι η μεγαλύτερη καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορία εκτέλεσης  των γεωτεχνικών ερευνών. Στάλθηκε μάλιστα επιστολή από το μελετητή, το 2015, στο ΔΛΤ για να επισπεύσει τις σχετικές έρευνες.

Τέλος , δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές, δήλωσε ωστόσο ετοιμοπόλεμος, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις πολλές υποψηφιότητες δημάρχων και την στελέχωση των ψηφοδελτίων και άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον ενδιαφέρει μια υποψηφιότητα που δεν θα συνοδεύεται από στελέχη ικανά να υπηρετήσουν την Κάλυμνο μετά τις εκλογές. Δεν είναι για μένα αυτοσκοπός να είμαι δήμαρχος είπε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας στην Κάλυμνο.

Ακολουθεί η συνέντευξη και τα ερωτήματα των δημοσιογράφων