ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Οι μετεκλογικοί μονόδρομοι και οι επόμενες κινήσεις

Share
Η εξίσωση της απλής αναλογικής

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν ξεκαθαρίσει ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι μία θέση αρχής, που καθιστά ισότιμη την ψήφο των πολιτών. Κρίσιμα δε στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης είναι το ποσοστό συμμετοχής και η παρουσία των νέων στις κάλπες. Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου, πέρα από το ότι ποντάρουν στη δυναμική της ψήφου της νέας γενιάς, θεωρούν «στοίχημα» τη μαζική συμμετοχή. Εντούτοις, αυτό θα κριθεί από το εάν οι πολίτες όλων των ηλικιών θα πειστούν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα. Υπό αυτό το πρίσμα, η στρατηγική που θα ακολουθήσει αυτόν τον έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της «πρώτης» και μοναδικής, όπως λένε, κάλπης. Μοναδική, επειδή αυτή θα κρίνει τους πολιτικούς συσχετισμούς για την επόμενη σελίδα της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δεδομένο ότι για το κόμμα της Κουμουνδούρου ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι μονόδρομος. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδια που απεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τυχόν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πεποίθηση ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να έχει μακρά πνοή και ταυτόχρονα να είναι πλειοψηφική τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

Κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, πέρα από αλαζονικές, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερότητα, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι υπεύθυνη για την αβεβαιότητα και την αστάθεια είναι η συντηρητική παράταξη και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει δε η πεποίθηση ότι η κινδυνολογία στην οποία επενδύει το κυβερνών κόμμα αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας δεν περνά στο εκλογικό σώμα.

Προϋποθέσεις συνεργασίας

Ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας προϋποθέτει, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώτα απ’ όλα τη νίκη στην επερχόμενη αναμέτρηση, που σημαίνει και ήττα της Ν.Δ. το βράδυ της 21ης Μαΐου. Άρα, ενώπιον της Κουμουνδούρου δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ηττημένων, παρά τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. «Κανείς δεν πάει στις εκλογές για να χάσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του κόμματος. Βασική, λοιπόν, προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η «πρώτη ευκαιρία», και όχι η «δεύτερη», στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου προκειμένου να υλοποιήσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας.

Οι προθέσεις, λοιπόν, του πιο ισχυρού πόλου της προοδευτικής παράταξης είναι σαφείς και χωρίς αστερίσκους. Όποιες συνεργασίες προϋποθέτουν ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Τα διλήμματα είναι σαφή, λένε. Από τη μία πλευρά η πολιτική αλλαγή μέσω μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας και από την άλλη η περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η διάλυση της μεσαίας τάξης. Βέβαια, το ερώτημα για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει: Πώς γίνεται από τη μία πλευρά να μιλά για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και από την άλλη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;

Τούτων δοθέντων, όσο και αν προεκλογικά τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν την ουσία της συζήτησης, οι ανάγκες της κοινωνικής πλειονότητας ορίζουν εκ των πραγμάτων τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου: προστασία της πρώτης κατοικίας, ρύθμιση χρεών, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα, πάταξη της αισχροκέρδειας, αύξηση μισθών, συλλογικές συμβάσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης, ΣΕΠΕ, ΕΣΥ, δημόσια Παιδεία, διαφάνεια στο κράτος και λογοδοσία. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, και ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του.

Οι επόμενες κινήσεις

Το προσεχές διάστημα οι περιοδείες από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανά την Ελλάδα θα ενταθούν με σκοπό το σχέδιο για «Δικαιοσύνη παντού» να φτάσει σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα των περιοδειών περιλαμβάνει Κω, Χανιά, Χίο, αλλά και θεματική εκδήλωση για τη νέα γενιά. Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα έχει βγει στον αέρα η νέα καμπάνια του κόμματος με τίτλο «Στις 21 Μαΐου γυρνάμε την πλάτη στην αδικία». Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο αναμένονται εκπλήξεις. / ΑΥΓΗ