Τα 3 σενάρια πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα – H Κυβέρνηση εθνικού σκοπού κατά των υποκλοπών… και η ακυβερνησία

Share

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, στις αρχές Απριλίου – 9 Απριλίου 2023 –ή τον Μάιο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ελλάδα. Οι τάσεις έχουν καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις και η σειρά των κομμάτων στην εκλογική αναμέτρηση με την Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) πρώτη, τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί και στην 3η θέση το ΠΑΣΟΚ είναι αναμενόμενη εξέλιξη. Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο και παραμένει ασαφές είναι ποιος θα κυβερνήσει.

Στους πολιτικούς κύκλους κυκλοφορούν 3 σενάρια τα οποία εμφανίζουν μικρές ή μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης…

Το ποιος θα κυβερνήσει τελικά θα εξαρτηθεί:
1) Από το ποσοστό που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία.
Εάν η Νέα Δημοκρατία λάβει ποσοστό 32% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση τότε η πιθανότητα αυτοδυναμίας μηδενίζεται.
Με 32% θα πρόκειται για σοβαρή πολιτική φθορά της ΝΔ και πολιτική ήττα για τον Μητσοτάκη.
Εάν η ΝΔ λάβει ποσοστό 36% – σενάριο όχι πιθανό – τότε οι πιθανότητες αυτοδυναμίας σε περίπτωση δεύτερου γύρου αυξάνονται κατακόρυφα για την Νέα Δημοκρατία…

2) Το ποσοστό που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ αφού από 15% τελικά φαίνεται να προσγειώνεται στο 10% με 11%

3) Ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι 7κομματική η βουλή καλή εξέλιξη για το κοινοβουλευτικό έργο κακή εξέλιξη για τα σχέδια Μητσοτάκη.

4) Η είσοδος στην Βουλή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη. Αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πλήγμα για την Νέα Δημοκρατία, διότι:
-Θα αφαιρέσει τουλάχιστον 8 βουλευτές από τους 10 που θα λάβουν οι Έλληνες του Κασιδιάρη από την Νέα Δημοκρατία.
-Θα αποτελέσει πολιτική ήττα για όσους αποφάσισαν να καταδικάσουν τον Κασιδιάρη αφού παραμένει στην φυλακή με την κατηγορία της ρητορικής μίσους.
-Θα αναδείξει στο πολιτικό σκηνικό ότι η φυλάκιση Κασιδιάρη ήταν πολιτική σκευωρία.

Τα τρία πολιτικά σενάρια
1. Σενάριο συγκυβέρνησης της ΝΔ με άλλο κόμμα ή ομάδα βουλευτών

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είτε με το κόμμα Ελληνική Λύση του Βελόπουλου σενάριο όχι απίθανο αλλά απαιτεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Οι εικασίες ότι θα πληρώσουν τον Βελόπουλο για να σχηματίσει κυβέρνηση με την ΝΔ είναι αστήρικτες αφού πολιτικά η Ελληνική Λύση θα έχει τελειώσει, όχι όμως και ο Βελόπουλος που θα ενσωματωθεί στην ΝΔ.

Οι φήμες ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπό τον Λοβέρδο θα αποχωρήσουν και θα συνεργαστούν με την ΝΔ θεωρούμε ότι δεν έχει πιθανότητες αφού θα πρόκειται για πολιτική ανηθικότητα χειρίστου είδους…

Εάν ο Λοβέρδος θέλει να συνεργαστεί με την ΝΔ δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

2. Σενάριο κυβέρνησης Εθνικού σκοπού για τις υποκλοπές
Ένα σενάριο που έχει εξεταστεί – και σε επιχειρηματικούς κύκλους – είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Μέρα25 (άθροισμα 155 με 158 βουλευτές) οι οποίοι θα ερευνήσουν την υπόθεση των υποκλοπών.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ευθύνη για τις υποκλοπές και αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας.
Το σενάριο κυβέρνησης Εθνικού σκοπού για τις υποκλοπές θα στοχοποιήσει προσωπικά τον Μητσοτάκη και το περιβάλλον του και θα δημιουργήσει τριγμούς στην Νέα Δημοκρατία.
Το σενάριο αυτό κερδίζει πολιτικούς πόντους σε διάφορους κύκλους…

Σενάριο ακυβερνησίας
Το σενάριο της ακυβερνησίας στηρίζεται στις εξής παραδοχές:
Α) Ότι η ΝΔ παραμένει μακριά από την αυτοδυναμία και τον στόχο του 38% με 5κομματική βουλή.
Β) Ότι τα κόμμα που δυνητικά θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΝΔ δηλαδή Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ αρνηθούν να συνεργαστούν.
Γ) Υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογικής αναμέτρησης και παραμείνει το πολιτικό αδιέξοδο…
Το σενάριο της ακυβερνησίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί… / info: bankingnews