News&

Τα δέκα “πρέπει” για την κυβέρνηση για το 2025 – Νέο μοντέλο ενιαίας παρακολούθησης έργων εγκαινιάζει το Μαξίμου

Share

 

Χρονιά – κλειδί είναι το 2025 για την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να επενδύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρίσιμων μετώπων, οικοδομώντας το αφήγημα πως μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον τόσο στο εγχώριο όσο και στο ευρωπαϊκό σκηνικό, που η πολιτική σταθερότητα αποτελεί ζητούμενο (ενδεικτικά παραδείγματα Γαλλία και Γερμανία), η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της, με την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη να εισέρχεται στο ήμισυ της δεύτερης θητείας της, αντιμετωπίζοντας την αναπόφευκτη φθορά που προκαλούν τα έξι χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα, για το 2025 οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν καταγράψει τις αρρυθμίες που εντοπίζονται σε κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και τις μεγάλες διακυβεύσεις και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά το νέο έτος θα πρέπει να επισπευσθεί το παραγόμενο έργο, κυρίως ως προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Σε πολιτικό επίπεδο, άλλωστε, η νέα χρονιά εκκινεί με ένα σημαντικό ορόσημο, την προεδρική εκλογή που αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό του 2025 και ενέχει έντονους πολιτικούς συμβολισμούς, ενώ στο τέλος της χρονιάς ή τις αρχές του 2026 αναμένεται να εκκινήσει η συζήτηση για το Σύνταγμα, που η κυβέρνηση θα επιδιώξει συγκλίσεις για μια ευρεία και γενναία -όπως έχει προαναγγελθεί- συνταγματική αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα χρονιά θα αποτελέσει το πεδίο για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τρίτη εκλογική νίκη της ΝΔ το 2027, με τον Κ. Μητσοτάκη να έχει καταστήσει σαφές πως θα διεκδικήσει νέα πρωθυπουργική θητεία και το Μαξίμου να εκτιμά πως η επόμενη επικράτηση του κόμματος της Πειραιώς θα κριθεί από τον βαθμό της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, με κριτήριο την πραγματοποίηση των δεσμεύσεών της.

Ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς το Μέγαρο Μαξίμου εγκαινιάζει ένα νέο μοντέλο ενιαίας παρακολούθησης έργων, με τη θεσμοθέτηση μεθοδολογίας/ παρακολούθησης της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ούτως ώστε οι δράσεις, οι επενδύσεις και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι, που πήραν στα χέρια τους οι υπουργοί στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να πάρουν σάρκα και όστα «On time, on budget, on specs», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στόχος αυτής της διαδικασίας, στην οποία προΐσταται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των δημόσιων πολιτικών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα με «υποθέσεις» να χρονίζουν και να προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες, εντείνοντας τη δυσπιστία τους απέναντι στο κράτος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σταχυολογήσει 10 μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη τριετία και γύρω από αυτές κατευθύνουν τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου:
1. Ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης με μείωση της φοροδιαφυγής.
2. Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών φυσικών και νομικών προσώπων.
3. Αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στοn γενικό πληθυσμό και μείωση του χάσματος απασχόλησης ανδρών – γυναικών.
4. Μείωση του «κενού» δεξιοτήτων.
5. Στέγαση: Μείωση του δείκτη υπερφόρτωσης κόστους στέγασης. Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη από το 39,5% το 2018, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (Ελλάδα 28,5%, EE 8,8% – Eurostat 2023).
6. Δημογραφικό: Σύγκλιση με την ΕΕ στον δείκτη γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους.
7. Συνεκτική και περισσότερο αποτελεσματική αγορά ενέργειας.
8. Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Ψηφιοποίηση της οικονομίας και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
9. Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής – µείωση ανισοτήτων. 10. Συνεκτικό πλαίσιο για την επιτάχυνση στην προκήρυξη και την ανάθεση δηµόσιων έργων και συµβάσεων.

Έτσι, η κυβέρνηση «καλωσορίζει» το 2025 µε δράσεις που εστιάζουν σε 12 κύριες προτεραιότητες σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής:
– Αύξηση εισοδήµατος εργαζοµένων και συνταξιούχων και µείωση φόρων.
– Μετασχηµατισµός κράτους, ψηφιοποίηση, απλοποίηση, αξιολόγηση, αποτελεσµατικότητα.
– Αλλαγή παραγωγικού µοντέλου οικονοµίας, αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων, δηµόσια επένδυση σε ανθρώπινο δυναµικό, αγροτική οικονοµία, µεταποίηση, υπηρεσίες.
– Αµυντική θωράκιση, έλεγχος και ασφάλεια συνόρων, ελεγχόµενη µετανάστευση.
– Νοµιµότητα παντού, τάξη και ασφάλεια, επιτάχυνση ∆ικαιοσύνης.
– Πράσινη µετάβαση, πολιτική προστασία και προστασία περιβάλλοντος.
– Έργα υποδοµών, ασφαλείς και σύγχρονες δηµόσιες µεταφορές.
– Μείωση ανισοτήτων, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, ∆ηµογραφικό.
– Αντιµετώπιση πληθωριστικής, ενεργειακής και στεγαστικής κρίσης.
– Επένδυση στη δηµόσια Υγεία.
– Επένδυση στη δηµόσια Παιδεία και τον πολιτισµό.
– Ενεργειακή µετάβαση και ανταγωνιστικότητα. Το στίγµα άλλωστε της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει το Μαξίµου τη νέα χρονιά έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο. Απευθυνόµενος στα κυβερνητικά στελέχη τόνισε πως «η ευθύνη δεν πάει διακοπές» και ότι «δεν έχουµε την πολυτέλεια του εφησυχασµού».

Σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό, λοιπόν, η προσοχή της κυβέρνησης πρέπει να είναι στραµµένη στους ευάλωτους πολίτες και τις ανάγκες τους. Στο «µάτι» του κυβερνητικού επιτελείου, άλλωστε, έχουν µπει 13 focus groups, για τα οποία παρατηρείται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τις έως σήµερα πολιτικές που έχει εφαρµόσει η κυβέρνηση, µε τη συνολική στρατηγική που θα εφαρµοστεί το 2025 να στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελµατιών, των δηµοσίων υπαλλήλων, των µισθωτών, µαθητών και φοιτητών, οικογενειών µε παιδιά, µε έµφαση στις γυναίκες, συνταξιούχων, νέων 18-30 ετών, κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας και των νησιών, ΑµεΑ, ανέργων και πολιτών µε χρόνιες παθήσεις.

Το σχέδιο που θα θέσει σε εφαρµογή η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά στοχεύει στη βελτίωση της καθηµερινής ζωής των ευάλωτων οµάδων και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται πολιτικές όπως η αναβάθµιση του πλαισίου της κοινωνικής αντιπαροχής για τη δηµιουργία κοινωνικών κατοικιών, αλλά και γενικότερα δράσεις για την αντιµετώπιση του στεγαστικού προβλήµατος, όπως το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», η ενίσχυση του ολοήµερου σχολείου, η ίδρυση και λειτουργία των ∆ηµόσιων Ωνάσειων Σχολείων, η αναβάθµιση του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο νέος ΚΟΚ, η αναβάθµιση των ΚΕΠΑ, αλλά και η βελτίωση των δηµόσιων συγκοινωνιών, η ανακαίνιση σχολικών υποδοµών στο πλαίσιο του προγράµµατος «Μαριέττα Γιαννάκου», όπως και η ανακαίνιση Κέντρων Υγείας και νοσοκοµείων µε πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Exit mobile version