Τα σκάνδαλα στοιχειώνουν τον Ζελένσκι: Η offshore στην Κύπρο, οι ολιγάρχες και η απαγορευμένη… ταινία

Share

Συνδέσεις με ολιγάρχες, υπεράκτια σχέδια με περίεργες εταιρείες, μια ταινία που απαγορεύτηκε να προβληθεί – είναι το ζοφερό υλικό που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Welt, για τη νέα βιογραφία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κινήσεις δηλαδή που θυμίζουν σκάνδαλα υψηλού προφίλ και αφορούν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας… βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Γερμανών αρθρογράφων.

Οι δημοσιογράφοι επικρίνουν σφοδρώς τον Ζελένσκι και μιλούν για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πολιτική αρένα της Ουκρανίας πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης και συγκεκριμένα αναφέρονται σε γεγονότα από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021 (χρονολογικά).

Το… σκοτεινό παρελθόν
Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2021, ο Zelensky «μπαίνει στο δρόμο της άμεσης αντιπαράθεσης» με τους ολιγάρχες για να ελέγξει -όπως υποστήριξαν έπειτα διάφοροι αναλυτές- τα ΜΜΕ της χώρας. Στις 2 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποβάλλει νέο νόμο στο Verkhovna Rada.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC) πρέπει να δημιουργήσει ένα μητρώο όπου οι ολιγάρχες θα εγγράφονται σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων: ωφέλιμη ιδιοκτησία μιας μονοπωλιακής εταιρείας, συμμετοχή στην πολιτική ζωή, σημαντική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και την κατάσταση πάνω από 1 εκατομμύριο σε μισθούς στην Ουκρανία, όπως αφηγείται ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο των δημοσιογράφων Steven Deriks και Marina Shelkunova για τον Ζελένσκι.

Οι ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στο μητρώο, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη, υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματά τους, σημειώνουν οι συντάκτες του βιβλίου. Δεν τους επιτρέπεται να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα και να συμμετέχουν ή να γίνονται δικαιούχοι στην ιδιωτικοποίηση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων. Για να αποκοπούν οι ανεπιθύμητες επιρροές, οι δικαστές και οι υπουργοί πρέπει να εισάγουν αναφορές στο σύστημα δήλωσης επαφών με εγγεγραμμένους ολιγάρχες. «Οι ολιγάρχες είναι πλέον ιστορία», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter στις 2 Ιουλίου.

Ο Igor Kolomoisky τονίζει ότι είναι έτοιμος να συμπεριληφθεί στο μητρώο. Στην εταιρεία του πλουσιότερου Ουκρανού Rinat Akhmetov, αναφέρουν ότι δεν είναι ολιγάρχης, αλλά “επενδυτής “. Μετά την ψήφιση του νόμου, ο Poroshenko ανακοινώνει ότι πούλησε τις μετοχές τριών τηλεοπτικών καναλιών που κατέχει: Channel 5, Direct και Espresso. «Ο κύριος λόγος για την εισαγωγή αυτού του «ολιγαρχικού νόμου» είναι η επιθυμία να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης», σημειώνει ο Poroshenko θυμωμένος.

Η πρεσβευτής της Γερμανίας στο Κίεβο, Anka Feldhusen, λέει ότι είναι ένα «τολμηρό πρώτο βήμα», αλλά θεωρεί τον νέο νόμο ως «πρωτίστως συμβολικό». Σύμφωνα με τον Feldhusen, είναι πιο σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και να ενισχυθούν τα όργανα κατά της διαφθοράς. Ζητεί να δοθούν περισσότερες εξουσίες και περισσότερη υποστήριξη στον αγώνα κατά των ολιγαρχών σε ήδη υπάρχοντες θεσμούς.

Υποκρισία;
Ο Ruslan Ryaboshapka, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας που απολύθηκε από τον Zelensky, κάνει μια «κυνική ανάλυση» του νόμου για τους ολιγάρχες. Ο δικηγόρος διαβάζει το σκεπτικό του νόμου και αναρωτιέται αν ο νόμος είναι επωφελής για τους πολίτες.

Να δώσουν οι ολιγάρχες μέρος της κλεμμένης περιουσίας τους στο κράτος;
Ο Riaboshapka δεν βρίσκει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό στο κείμενο:
«Μιλάμε για τον πρόεδρο, για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας που έχει στην τσέπη του και για την επέκταση των εξουσιών του».

Η μαφιόζικη επίθεση
Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Ζελένσκι συμμετέχει στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Του τηλεφωνούν στις 3 τα ξημερώματα. Στο Κίεβο, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου του συνεταίρου, φίλου και πρώτου βοηθού του Σεργκέι Σεφίρ. Ο Σεφίρ δεν τραυματίστηκε, αλλά ο οδηγός του αυτοκινήτου χρειάστηκε να μεταφερθεί τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Ο Zelensky ανακοινώνει πως έγινε απόπειρα δολοφονίας.
Ηχογραφεί ένα σύντομο βίντεο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.
«Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, θα είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ακόμα, και τι είδους δυνάμεις μπορεί να είναι – εσωτερικές ή εξωτερικές», λέει ο Zelensky. «Αλλά δεν τους θεωρώ ισχυρούς. Η απάντηση θα είναι ισχυρή».

Υπάρχουν πολλές εικασίες στο στρατόπεδο του Zelensky για το ποιος διέταξε την επίθεση.
Είναι γνωστό ότι ο «πράος» Σεφίρ δεν έχει εχθρούς – μάλλον, αυτή ήταν μια προειδοποίηση για τον ίδιο τον Ζελένσκι.

Ίσως ο πελάτης να ήταν ένα από τα αφεντικά της μαφίας ή ο βασιλιάς των λαθρεμπόρων, που περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων. Ίσως ήταν μια αντίδραση στον νόμο για τους ολιγάρχες. Οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Ωστόσο, μέσα σε δύο εβδομάδες, η επίθεση ξεχνιέται και η Ουκρανία μιλάει για ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα – για την «ειλικρίνεια» του Προέδρου Zelensky.

Η ταινία που απαγορεύτηκε και η οργή
Στις 3 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα της ταινίας «Offshore 95» στην όπερα Malaya του Κιέβου. Αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο Αρχείο Pandora, μια διαρροή περισσότερων από 11 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων από εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες.

Στις 3 Οκτωβρίου, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων άρχισε να δημοσιεύει λεπτομέρειες των υπεράκτιων λογαριασμών εκατοντάδων κυβερνητικών αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών του κόσμου.

Σε 2,9 terabyte εμπιστευτικών πληροφοριών, η φιγούρα του Ζελένσκι παίζει σημαντικό ρόλο, τονίζουν οι συγγραφείς του βιβλίου. Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι μιλούν για αυτό στην ταινία Offshore 95. «Έρευνα για τα μυστικά της υπεράκτιας επιχείρησης του Προέδρου Ζελένσκι» – αυτή είναι η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η πρεμιέρα της ταινίας ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
Λίγες ώρες πριν από την παράσταση, ο διευθυντής της Malaya Opera τηλεφώνησε στους δημοσιογράφους και είπε : «Δεν θα προβάλουμε ταινία για τον πρόεδρο».

Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στο οποίο δικαιολόγησε την ακύρωση της πρεμιέρας λόγω εργασιών ανακαίνισης στο θέατρο και έλλειψης φωτός. Η Ukrayinska Pravda ανέφερε αργότερα ότι ο διευθυντής έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν αξιωματικό της SBU.

Λόγω της ματαίωσης της πρεμιέρας, μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο.
Η δημόσια οργή είναι τόσο μεγάλη που η ταινία προβάλλεται την ίδια μέρα.

Οι offshore στην Κύπρο
Το 2019, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι ο Ζελένσκι είχε λογαριασμούς offshore στην Κύπρο. Έρευνα του Sledstvie.Info έδειξε ότι ο κωμικός, μαζί με τους αδερφούς Shefir και έναν άλλο υπάλληλο του στούντιο Kvartal-95, έχουν εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στο Μπελίζ.

Η «καρδιά» αυτού του πολύπλοκου δικτύου υπεράκτιων εταιρειών είναι η άγνωστη μέχρι τότε εταιρεία Maltex Multicapital Corp., εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους. Οι εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα. Αναφέρεται ότι από το 2012, η Maltex Multicapital Corp.έλαβε συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες που ανήκουν στον Igor Kolomoisky.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης ακίνητη περιουσία στο κέντρο του Λονδίνου αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Zelensky μεταβίβασε τα μερίδιά του στη Maltex Multicapital Corp. Σεργκέι Σεφίρ. Ο σκοπός αυτών των υπεράκτιων εταιρειών είναι ασαφής. Ο Kolomoisky είναι ο ιδιοκτήτης του καναλιού 1 + 1, με το οποίο το στούντιο Kvartal-95 υπέγραψε συμβόλαιο.

Γιατί όμως οι πληρωμές πήγαν στο εξωτερικό;
Ο Zelensky φοροδιαφεύγει;
Ή μήπως το στούντιο Kvartal-95 συμμετείχε στο ξέπλυμα του χρήματος της PrivatBank Kolomoisky;

Οι δημοσιογράφοι του Sledstvie.Info έκαναν λεπτομερείς ερωτήσεις στo προεδρείο, αλλά δεν έλαβαν ποτέ απαντήσεις. Μόλις στις 17 Οκτωβρίου, ο Zelensky πραγματεύεται αυτό το θέμα σε μια συνέντευξη. «Την εποχή του Γιανουκόβιτς, όλοι δομούσαν την επιχείρησή τους.
Ειδικά επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τηλεόραση, τα μέσα ενημέρωσης», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, εκείνη την εποχή, η εφορία τον επισκεπτόταν «αν όχι κάθε μέρα, τότε κάθε εβδομάδα», σημάδι ότι η κυβέρνηση αναζητούσε παρατυπίες. Ο Zelensky αρνείται κατηγορηματικά ότι συμμετείχε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα εάν πλήρωσε φόρους.

Γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι εταιρείες; «Αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε τη χώρα στην οποία δημιουργήσατε την επιχείρησή σας και την οποία διευθύνετε», διερωτάται μια δημοσιογράφος την επόμενη μέρα. «Θέλεις να κρύψεις κάτι και έχεις λόγο για αυτό».

Στις 27 Οκτωβρίου, η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για την επιχείρηση του Zelensky και δεν βρήκε τίποτα παράνομο. Τα σκάνδαλα στοιχειώνουν τον Ζελένσκι σε μια ιδιαίτερα « κακή στιγμή», υποστηρίζουν οι συγγραφείς του βιβλίου.

Το 2021, η Ρωσία θα αρχίσει να δημιουργεί στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τόσο στο Κίεβο όσο και στις δυτικές πρωτεύουσες μιλούν ανοιχτά για πιθανή σύγκρουση.
Ορισμένοι Ουκρανοί αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση του Zelensky είναι ικανή να αντιμετωπίσει την «αυξανόμενη απειλή».

Για να καθησυχάσει το κοινό, στις 26 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος αποφασίζει να δώσει συνέντευξη Τύπου. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ικανοποιημένοι, κάνουν κάθε λογής ερωτήσεις, η συνέντευξη Τύπου διαρκεί αρκετές ώρες. Ο Zelensky δείχνει «εξαντλημένος».

Ο δημοσιογράφος ενδιαφέρεται για το πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία.
«Είμαστε σε πόλεμο οκτώ χρόνια», απαντά ο Ζελένσκι.
«Καθημερινά λαμβάνουμε πληροφορίες από άλλες χώρες, χώρες εταίρους που μας υποστηρίζουν».

Οι δημοσιογράφοι αρχίζουν βιαστικά να γράφουν μηνύματα στο WhatsApp και να δημοσιεύουν σημειώσεις στο Twitter. «Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα τώρα», τονίζει ο Ζελένσκι. – Μπορώ μόνο να πω ότι δεν είμαι ο Γιανουκόβιτς. Δεν πρόκειται να σκάσω» , σημειώνει το άρθρο της Die Welt. / bankingnews. gr