Τάκης (Καλετός) Πότσος: «Να σκεφτεί ο κόσμος σε ποια πολιτική δίνει ψήφο εμπιστοσύνης»

Share

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και για το Νομό Δωδεκανήσου. Ο κ. Τάκης (Καλετός) Πότσος -επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρόδου ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπό μας, μιλάει για τις εκλογές, για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και για τα καυτά ζητήματα της περιοχής μας, που θα έπρεπε να είχαν αναδειχθεί μέχρι τώρα αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα…

  • Κύριε Πότσο, οδεύουμε προς τις εκλογές αν και ο πρωθυπουργός, παρά τις συνεχείς ‘διαρροές’ και δηλώσεις, δεν τις έχει προκηρύξει ακόμη. Τι θα πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες στην κάλπη, κατά την άποψή σας;

Να σκεφτεί ο κόσμος σε ποια πολιτική δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτήν που τον οδήγησε ως εδώ; Να ματώνει, να στερείται, να γίνεται η ζωή του ένας Γολγοθάς για τα κέρδη των λίγων; Γιατί αυτήν την πολιτική εφάρμοσαν τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και επειδή πιστεύουν στον ίδιο «θεό», το καπιταλιστικό κέρδος, έχει γίνει πια φανερό, όχι μόνο κεντρικά αλλά και στην περιοχή μας, ότι όλοι μπορούν να πάνε με όλους.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο για τα ίδια πράγματα που ψηφίζουν μαζί στη Βουλή, λες και ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Λες και δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα που διέπραξαν όλοι μαζί, την εργασιακή ζούγκλα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τη φορολογική ασυλία επιχειρήσεων, την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, την ενεργειακή ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις, το πάγωμα των τριετιών, τις περικοπές στο επίδομα ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό, τη φορολεηλασία, τις ελλείψεις στην Παιδεία κ.ά.

Ας σκεφτεί λοιπόν ο καθένας ότι όλη αυτήν την πολιτική την πλήρωσε με αυτά τα κόμματα στην κυβέρνηση ξανά και ξανά με οδυνηρό τρόπο.

Γι’ αυτό και δεν έχει κανένα λόγο ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο συνταξιούχος και ειδικά η νεολαία να δώσουν ανάσα σ’ αυτούς που τσάκισαν τη ζωή τους. Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να τους αποδυναμώσουν στηρίζοντας το ΚΚΕ. Να βγει από την κάλπη ένα δυνατό ΚΚΕ.

Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που θα σταθούμε απέναντι στη νέα κυβέρνηση που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ ή σε σχήματα με άλλους πρόθυμους συγκυβερνώντες του δίπολου.

Είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που εκφράζει τη συνέπεια λόγων – έργων, που δεν θα τον απογοητεύσει, που θα τη βρει δίπλα του σε κάθε αγώνα, που σίγουρα δεν θα τη βρει απέναντί του. Είναι η ψήφος που θα μετρήσει την επόμενη μέρα άμεσα στη δύναμη του εργατικού – λαϊκού κινήματος να βάλει εμπόδια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

Είναι η φωνή που καλεί το λαό να σταθεί όρθιος και να παλέψει για τη ζωή του, για το μέλλον του. Και πρέπει να την κάνει και δική του φωνή.

  • Έχετε μεγάλη πορεία στα κοινά τόσο στα κομματικά όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα θα είστε υποψήφιος με το ΚΚΕ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα. Ποιος είναι ο στόχος του κόμματος σε αυτές τις εκλογές για τα Δωδεκάνησα;

Ο στόχος είναι ένας για την επόμενη μέρα: Ο λαός δυνατός με ισχυρό ΚΚΕ και αδύνατη η όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Ας μη περιμένει κανένας εργαζόμενος ότι η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ με όποιες αποχρώσεις και αν συνοδεύεται, θα καταργήσει τους αντιλαϊκούς νόμους της προηγούμενης. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και ούτε πρόκειται. Ο ένας χτίζει πάνω στους νόμους του άλλου για να προστατεύονται τα κέρδη των τραπεζών, των κορακιών, των πράσινων ομίλων, των καπιταλιστών που ρουφούν το αίμα του εργατόκοσμου. Δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν την πολιτική τους , γιατί υπάρχει σύμπλευση που προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τους υψηλούς τόνους μιας απόλυτα κάλπικης αντιπαράθεσης.

Υπάρχει σύμπλευση στο να είναι φθηνός ο εργαζόμενος για να είναι ανταγωνιστικοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μαζί βάζουν εμπόδια στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Στέλλουν τις δυνάμεις καταστολής στις εργατικές κινητοποιήσεις.

Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί έχουν την σφραγίδα τους.

Παραδίδουν τον φυσικό πλούτο της χώρας στους πράσινους επενδυτές μαζί με επιδοτήσεις. Αφήνουν αθωράκιστη τη χώρα σε πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.

Συμφωνούν και εφαρμόζουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και όλων των κοινωνικών αγαθών.

Έχουν παραδώσει κάθε κερδοφόρο μέσο και υποδομή, (λιμάνια, αεροδρόμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενέργεια, νερό, κ.α.) στον  ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει ασύδοτα.

Στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετέτρεψαν τη χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση και σε στόχο αντιποίνων.

Την ώρα που η Τουρκία βάζει επίμονα τις απαράδεκτες αξιώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, στέλλουν όπλα από τα νησιά στην Ουκρανία. Ανοίγουν ζητήματα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου που προμηνύουν επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξει ο λαός στα κόμματα που έχουν στρατηγικές δεσμεύσεις με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που τον θέλουν στο περιθώριο, άβουλο, απογοητευμένο να περιμένει υπομονετικά πότε θα ξημερώσει άσπρη μέρα, ενώ μαυρίζουν πιο πολύ τη ζωή του. Να τους μαυρίσει. Να εμπιστευτεί το κόμμα που θα του δώσει ελπίδα, κουράγιο και δύναμη να παλέψει για τη ζωή που του αξίζει. Να στηρίξει το ΚΚΕ.

  • Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε σημασία στα προβλήματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων και των ευαίσθητα κοινωνικών τάξεων –αν και ανακοινώνει συνεχώς επιδόματα και δίνει υποσχέσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, κ.λπ;

Σημασία στα προβλήματα δίνουν, αλλά όχι για να τα λύσουν υπέρ των εργαζομένων, των συνταξιούχων ή των ευαίσθητα κοινωνικών τάξεων, αλλά πως θα εκμεταλλευτούν κάθε πρόβλημα για να βγάζει κέρδη το κεφάλαιο από τη μια και από την άλλη επιδιώκουν να τους κρατούν στη φάκα του βάρβαρου συστήματος με τα φιλοδωρήματα της ντροπής. Ντροπή τους!

  • Ποιο ή ποια είναι τα καυτά ζητήματα της περιοχής μας, που θα έπρεπε να είχαν αναδειχθεί μέχρι τώρα αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα;

Είναι πολλά, αλλά θα πω για εκείνα που πληρώνουμε με τη ζωή μας επειδή κάθε κυβέρνηση μετρά την ανθρώπινη ζωή, την ασφάλεια και την προστασία της ως κόστος.

Πρώτον η κατάσταση του νοσοκομείου της Ρόδου, όπως και των δομών υγείας σε όλα τα νησιά σήμερα, είναι ακόμα χειρότερη και απ’ αυτήν που υπήρχε την προηγούμενη περίοδο μέσα στην πανδημία. Προσλήψεις δεν κάνουν, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, ραντεβού βρίσκεις όταν πια θάχεις χάσει πολύτιμο χρόνο για την πορεία της υγείας σου, αν έχεις λεφτά πας στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν έχεις το πληρώνεις με την επιδείνωση της υγείας σου ή  σε σοβαρές ασθένειες που ο χρόνος είναι καθοριστικός ακόμα και με τη ζωή σου. Η κατάσταση είναι τραγική. Τα έξοδα για να πάει στην Αθήνα σε κάποιο νοσοκομείο ένας ασθενής από τα νησιά είναι δυσβάσταχτα. Η ταλαιπωρία μεγάλη.

Η υποκρισία των πολιτικών εξοργίζει, που ενώ στέκονταν δήθεν στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών, τους έταζαν μάλιστα και κίνητρα, την ίδια ώρα ψηφίζανε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Δηλαδή να βάζουν οι ασθενείς πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, ν’ απαλλάσσεται το κράτος από το «κόστος» και να θησαυρίζουν κλινικάρχες και ιδιωτικοί όμιλοι στην Υγεία. Εκεί που έχουν επιτυχία μπορούμε να πούμε, είναι στις φωτογραφίες με τις δωρεές αυτοκινήτων στο ΕΚΑΒ, αλλά χωρίς οδηγούς.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια κυρίως των παιδιών μας είναι η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης. Χρόνια φωνάζουμε για αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων και όλων των δημόσιων κτηρίων που συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου. Να μην τολμήσουν να μας πουν πάλι το ίδιο ποίημα, αν συμβεί το αδιανόητο, ότι φταίει η κακιά ώρα, ο δυνατός σεισμός, το απρόβλεπτο γεγονός για να ξελασπώσουν πάλι όλοι αυτοί, που είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στο βούρκο της πολιτικής που βάζει τη ζωή των ανθρώπων στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι η οδική ασφάλεια. Ρεκόρ και πρωτιές στα τροχαία στη Ρόδο και στο νομό με δεκάδες νεκρούς.

Το οδικό δίκτυο της Ρόδου και των άλλων πολύ ανεπτυγμένων τουριστικά νησιών είναι ανεπαρκές και ακατάλληλο για την εξυπηρέτηση πολυσύνθετων αναγκών μετακίνησης επισκεπτών και εργαζομένων. Και δεν είναι μόνο οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να κατασκευαστεί το κατάλληλο οδικό δίκτυο, είναι και άλλα ζητήματα, όπως η εξουθένωση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση, η δουλειά σερί όλο το καλοκαίρι χωρίς ρεπό, η κυκλοφοριακή αγωγή που πρέπει να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και πολλοί άλλοι παράγοντες, που οι πολιτικοί των αστικών κομμάτων δεν θέλουν να συζητήσουν καν, όπως έγινε στο δήμο όταν η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε εμπεριστατωμένη εισήγηση για το ζήτημα αυτό.

Ένα πέμπτο ζήτημα είναι η άλωση κυριολεκτικά των ακτών από επιχειρηματικά συμφέροντα στον τουρισμό. Νόμιμα, μη νόμιμα τώρα πια δεν τα ξεχωρίζεις. Όλοι έχουν πολιτική ασυλία. Ένα είναι καθαρό, ότι ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση στις παραλίες αν δεν πληρώσει.

Και το τελευταίο ζήτημα, χωρίς να λέμε ότι δεν λιμνάζουν πολλά άλλα προβλήματα στη περιοχή μας είναι η ακρίβεια της ζωής στα νησιά. Πανάκριβες οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές συγκοινωνίες, οι μεταφορές, τα προϊόντα. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σε όλα τα νησιά γιατί καθορίζεται από τα κέρδη των εφοπλιστών. Το κόστος ζωής ήταν και πριν υψηλό, αλλά τινάχτηκε στα ύψη με την πολιτική της πράσινης μετάβασης και τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το εισόδημα που για την πλειοψηφία του κόσμου είναι εποχικό εξανεμίζεται σε λίγες μέρες.

Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας, ειδικά της νεολαίας και των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Το Κόμμα μας κατέθεσε επανειλημμένα τροπολογίες για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, όπως κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, τροπολογίες που απέρριψαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Τώρα είναι η ώρα ν’ απορρίψει και ο λαός την πολιτική τους στηρίζοντας στις εκλογές ΚΚΕ.