Τάσος Τσαχουργιανίδης: Η επιδημιολογική κατάσταση στη Λέρο είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη! (ηχητικό)

Share

Έκκληση για τήρηση των μέτρων και ραντεβού για εμβολιασμό! (ηχητικό)

Γράφει η  Ειρήνη Χαλκίτη

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του νησιού της Λέρου, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή ειδικών μέτρων στο νησί. Έντονο και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Λέρου για την πορεία της κατάστασης και για επίσημη ενημέρωση , την οποία και αναζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου (Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου), Τάσο Τσαχουργιανίδη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο News-Politics .com για το σκοπό αυτό.

Ο Τάσος Τσαχουργιανίδης μας ενημέρωσε για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού αυτή τη στιγμή και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το νησί στο “βαθύ κόκκινο”.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη Λέρο είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη αφού ο αριθμός των καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 100. Συγκεκριμένα 103 μέχρι σήμερα. Δυστυχώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε ένα θάνατο ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο διακομιδές σε γειτονικά νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ. Την παρούσα χρονική στιγμή στην κλινική covid-19 του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου νοσηλεύεται μία ασθενής.» Κατά την άποψή του προέδρου, η έξαρση αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παράγοντες όπως: η αδυναμία πλήρους εφαρμογής – από πλευράς πολιτών- των περιοριστικών μέτρων, ένεκα της συσσωρευμένης κόπωσης και οι μεταλλάξεις του ιού που επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Στο ερώτημα αν υπήρχε ενδιαφέρον από τους συμπατριώτες του για τεστ κορονοϊού το προηγούμενο διάστημα, όπως υπάρχει τώρα που έχει παρουσιαστεί μεγάλη διασπορά στο νησί , δήλωσε πως, η  αλήθεια είναι ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες συμπατριώτες του εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να υποβληθούν  σε τεστ covid 19 είτε στο νοσοκομείο είτε από τις επισκέψεις των κλιμακίων του ΕΟΔΥ. Τους προηγούμενους μήνες το ενδιαφέρον ομολογουμένως δεν ήταν τόσο έντονο, κάτι που άλλωστε ήταν λογικό και αναμενόμενο, πρόσθεσε.

Στην απορία μας αν υπάρχει η υποδομή για μια πρώτη «ιδιαίτερη» φροντίδα, αν χρειαστεί, για ασθενείς με κορονοϊό , ο κ. Τσαχουργιανίδης είπε : Το Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου ήταν από τα πρώτα νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα που έγκαιρα εξοπλίστηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό (μόνιτορ, μηχανήματα μοριακού ελέγχου, οικίσκους απομόνωσης, rapid tests, μέτρα ατομικής προστασίας κτλ).

Βέβαια δεν παύουν να υπάρχουν οι δυσχέρειες που σχετίζονται με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην κρίσιμη ειδικότητα της Παθολογίας, δήλωσε ευθέως. Ωστόσο στο σημείο αυτό δε θα πρέπει να ξεχάσουμε τη  σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ενίσχυση του νοσοκομείου μας, με ένα μοριακό αναλυτή και εκατοντάδες rapid tests.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο ίδιος με  την πορεία  των εμβολιασμών και το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Όπως δήλωσε, οι εμβολιασμοί στη Λέρο έχουν ξεκινήσει από τις 12 Ιανουαρίου. Περίπου 900 άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί. Το Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο εμβολιαστικό κέντρο ενώ το προσωπικό που το στελεχώνει είναι καταρτισμένο και ικανό. Για τις ηλικιακές ομάδες που κάθε φορά δύνανται να εμβολιαστούν αλλά και για γενικότερες χρηστικές συμβουλές μπορεί ο καθένας μας να επισκεφθεί την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

 

Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μας, ο Τάσος Τσαχουργιανίδης, θέλησε να απευθύνει έκκληση, ως πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Κρατικού Θεραπευτηρίου-Κέντρου Υγείας Λέρου, προς όλους τους συμπατριώτες του, να τηρούν τα μέτρα, τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και όσο γίνεται περισσότεροι να δηλώσουν στην πλατφόρμα την επιθυμία τους για εμβολιασμό. Είναι μια πληγή αυτή για το νησί μας, είπε χαρακτηριστικά, και πρέπει να τη σταματήσουμε. Τέλος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση σε όσους νοσούν.