Την πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη ετήσια λίστα με τα καλύτερα τυριά στον κόσμο, παρουσίασε ο δημοφιλής γαστρονομικός ιστότοπος TasteAtlas. Ανάμεσα σε δεκάδες τυριά, και μάλιστα κορυφαία στο είδος τους, είναι πολλά ελληνικά:
Λαδοτυρι Μυτιληνης
Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού
Κασσέρι Θεσσαλίας
Φέτα
Καλαθάκι Λήμνου
Ανθότυρο
Μαστελο, Χίου
Μετσοβόνε
Κεφαλοτύρι
Κεφαλογραβιέρα
Στην κορυφή παραμένει, φυσικά, η φέτα που είναι το πιο διάσημο ελληνικό τυρί, που αποκαλείται χαϊδευτικά «η πριγκίπισσα των τυριών».
Όπως γράφει το TasteAtlas το τυρί παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος (το τελευταίο δεν πρέπει να ξεπερνά το 30%). Παράγεται στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Η φέτα παράγεται παραδοσιακά με μη παστεριωμένο γάλα, αν και στις μέρες μας επιτρέπεται και η χρήση παστεριωμένου γάλακτος. Το τυρί φτιάχνεται σε μεγάλα τετράγωνα ή τριγωνικά καλούπια και συντηρείται σε ξύλινα βαρέλια ή τσίγκινα δοχεία γεμάτα άλμη για να διατηρηθεί φρέσκο και να διατηρηθεί η οξύτητα του.
Η λέξη φέτα στα ελληνικά σημαίνει φέτα και το τυρί φέρει αυτό το όνομα λόγω του σχήματος που παίρνει όταν κόβεται το τυρόπηγμα. Αυτό το λευκό, χωρίς φλούδες τυρί περιέχει 7% αλάτι, καθιστώντας το ένα από τα πιο αλμυρά τυριά. Η γεύση της φέτας μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ έντονη και φρέσκια.
Αν και καταναλώνεται πιο συχνά ως έχει, η φέτα χρησιμοποιείται επίσης σε μια ποικιλία από σαλάτες όπως η περίφημη ελληνική σαλάτα χωριάτικη.
Στην κορυφή της λίστας, παραμένουν τα ιταλικά τυριά, η Mozzarella και το Parmigiano Reggiano.