News&

TasteAtlas: Σπετσοφάι και κυπριακή σιεφταλιά στην κορυφή του TOP10 των πιάτων με λουκάνικα

Share

 

Ο γνωστός ιστότοπος TasteAtlas, κατέταξε το ελληνικής προέλευσης Σπετσοφάι και την κυπριακή σιεφταλιά στην κορυφή της λίστας με τα 10 πιο δημοφιλή πιάτα με λουκάνικα, απ όλο τον κόσμο. 

Ο γαστρονομικός οδηγός, που μοιράζεται συχνά τις λίστες και τις προτάσεις του για φαγητό, ποτό και ταξίδια, τιμά συχνά την κουζίνα της Ελλάδας, καθώς αναδείχθηκε η καλύτερη κουζίνα στον κόσμο για το 2024!

Μάλιστα, ελληνικά πιάτα, από κέικ, γλυκές πίτες και φρούτα μέχρι κρέατα, τυριά, σαλάτες κ.ά. έχουν πάντα την τιμητική τους και συμπεριλαμβάνονται στις λίστες του Taste Atlas.

Ας δούμε την λίστα με τα 10 καλύτερα πιάτα με λουκάνικα 

Πιάτο με Λουκάνικο / (Σπετσοφάι, Σπετσοφάι)
Με καταγωγή από την περιοχή της Θεσσαλίας, αυτό το ρουστίκ πιάτο συνδυάζει λουκάνικα, τα οποία τοπικά αναφέρονται ως λουκάνικο, και πιπεριές, όλα κομμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια και περιχυμένα με πλούσια σάλτσα ντομάτας. Το Σπετσοφάι συνήθως συνοδεύεται από καυτερές πιπεριές που προσφέρουν τη φιλόξενη ζέστη κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Το πιάτο είναι βασικό πιάτο σε ταβέρνες σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και μπορεί να καταναλωθεί ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο που ταιριάζει τέλεια με ρύζι, πατάτες ή φέτα και χωριάτικο ψωμί στο πλάι.

Sheftalia / (Şeftali kebabı, σεφταλιά, σιεφταλιά)
Αυτό το παραδοσιακό κυπριακό λουκάνικο παρασκευάζεται από ένα μείγμα κιμά χοιρινού και αρνιού, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και μαϊντανό τυλιγμένο σε λίπος κάλυκας, μια λεπτή λιπαρή μεμβράνη που καλύπτει το στομάχι των αγελάδων, των προβάτων και των χοίρων.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς πήρε το όνομά του το πιάτο – είτε από την τουρκική λέξη şeftali, που σημαίνει ροδάκινο, πιθανότατα ως αναφορά στην υφή του, είτε από το όνομα του πλανόδιου πωλητή στον οποίο αποδίδεται η εφευρέσεώς του.

Το μείγμα κρέατος καρυκεύεται με αλάτι, πιπέρι και κανέλα και στη συνέχεια πλάθεται σε μικρά λουκάνικα που ψήνονται σε σουβλάκια και ψήνονται στη σχάρα. Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το λίπος κάλυκας γίνεται πιο μαλακό, δίνοντας στα λουκάνικα μια τραγανή, καραμελωμένη εξωτερική όψη, διατηρώντας παράλληλα το κρέας εσωτερικά τρυφερό και ζουμερό.

Η σεφταλιά σερβίρεται συνήθως σε πίτα, με σαλάτα και τζατζίκι, μια σάλτσα φτιαγμένη με γιαούρτι, αγγούρι και ελαιόλαδο.

Στην τρίτη θέση είναι το Chorizo a la parrilla από την Αργεντινή ενώ στην 5η θέση έρχεται το Currywurst από το Βερολίνο.

Exit mobile version