TasteAtlas: Στη λίστα με τα 10 καλύτερα επιδόρπια στον κόσμο, δύο ελληνικά – Λίστα

Share

 

Τρία ελληνικά επιδόρπια συμπεριέλαβε ο δημοφιλής ιστότοπος γαστροτνομικού περιεχομένου TasteAtlas: Την Σφακιανόπιτα, την Μελόπιτα και τα Καλτσούνια. Στην κορυφή της λίστας ένα επιδόρπιο από την Πολωνία! Στην 11η θέση ωστόσο, περιλαμβάνεται ακόμη ένα ελληνικό επιδόρπιο. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ 

Σφακιανόπιτα – ΧΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Η Σφακιανόπιτα είναι ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που συνδυάζει στρώσεις λεπτής, άζυμης ζύμης και μαλακό λευκό τυρί ορού γάλακτος. Η πίτα φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ένα σφηνάκι ρακί (κρητική τσικουδιά) και αντί να γεμίζεται με ντόπιο τυρί μυζήθρα, ζυμώνεται η ζύμη με το τυρί.

Στη συνέχεια, ολόκληρος ο συνδυασμός ισιώνεται σε έναν λεπτό κύκλο σχεδόν σαν κρέπα ή σαν τηγανίτα και τηγανίζεται μέχρι να ροδίσει, να λεκιάσει και να γίνει τραγανό. Γνωστή και ως σφακιανή πίτα ή μυζηθρόπιτα, αυτή η σπεσιαλιτέ πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από Κρητικούς βοσκούς από τα Σφακιά, εξ ου και η ονομασία σφακιανόπιτα.

Σφακιανόπιτα – ΧΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Μελόπιτα – ΣΙΦΝΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ
Μεταφρασμένο ως μελόπιτα, αυτό το ελαφρύ ελληνικό γλυκό συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου, αλλά οι ποικιλίες του μπορούν να βρεθούν και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Η πίτα συνδυάζει φρέσκο τυρί, κατά προτίμηση μυζήθρα με βάση το πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλό κέικ χωρίς κόρα.

Συνιστάται να γαρνίρετε τη μελόπιτα με ένα πασπάλισμα κανέλας και ένα επιπλέον περικάρπιο μέλι.

Μελόπιτα – ΣΙΦΝΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ

Καλιτσούνια – (Καλιτσούνια, Σκαλοτσούνια) – ΚΡΗΤΗ, Ελλάδα
Με καταγωγή από το ελληνικό νησί της Κρήτης, τα καλιτσούνια ή σκαλοτσούνια είναι ένα παραδοσιακό, μικρού μεγέθους σνακ που έρχεται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μπορεί να είναι και αλμυρό και γλυκό. Στην πιο παραδοσιακή του μορφή, συνδυάζει ένα άζυμο ζύμη και μια γέμιση που αποτελείται από φρέσκο τυρί από αγελαδινό γάλα που ονομάζεται μυζήθρα.

Οι γλυκές ποικιλίες εμπλουτίζουν το τυρί με κανέλα και ξύσμα λεμονιού, ενώ οι αλμυρές εκδοχές χρησιμοποιούν περιστασιακά σπανάκι. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με το Πάσχα, στις μέρες μας το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

Καλιτσούνια – (Καλιτσούνια, Σκαλοτσούνια) – ΚΡΗΤΗ, Ελλάδα

And the winner is… Sernik – ΠΟΛΩΝΙΑ
Το Sernik είναι ένα cheesecake από την Πολωνία, που προέρχεται από παλιές χριστιανικές και εβραϊκές παραδόσεις. Φτιάχνεται με αυγά, ζάχαρη και twaróg – ένα είδος τυροπήγματος που χρησιμοποιείται σε επιδόρπια για εκατοντάδες χρόνια. Πιστεύεται ότι το sernik ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Jan III Sobieski έφερε τη συνταγή μαζί του μετά τη νίκη του εναντίον των Τούρκων στη Μάχη της Βιέννης.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες σερνίκ, άλλες ψημένες, άλλες άψητες, αλλά συνήθως φτιάχνεται σε μια στρώση εύθρυπτο κέικ. Συχνά στο sernik προστίθενται και σταφίδες, σάλτσα σοκολάτας ή φρούτα και μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες του γλυκού έχει ως βάση ένα παντεσπάνι και καλύπτεται με ζελέ και φρούτα.