Tasteatlas: Στην 3η θέση της παγκόσμιας γαστρονομίας, η ελληνική κουζίνα! – 2η θέση το Ν.Αιγαίο – Κορυφαίο πιάτο τα φύλλα Καλύμνου!

Share

 

Στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η ελληνική κουζίνα. Σύμφωνα με τον δημοφιλή ιστότοπο TasteAtlas, με βάση 395.205 (271.819 έγκυρες) αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 (80.863 έγκυρες) αξιολογήσεις προϊόντων τροφίμων, αυτές οι κουζίνες έχουν καταγράψει τις καλύτερες μέσες βαθμολογίες για τα αντίστοιχα κορυφαία 50 πιάτα και προϊόντα διατροφής με την υψηλότερη βαθμολογία. Εάν δύο κουζίνες έχουν την ίδια μέση βαθμολογία, αυτή με το πιάτο με την υψηλότερη βαθμολογία κατατάσσεται υψηλότερα.

Στην 1η θέση είναι η ιταλική κουζίνα και ακολουθεί η ιαπωνική.

Στα τρόφιμα με την καλύτερη βαθμολόγηση περιλαμβάνονται: Φάβα Σαντορίνης, Φιστίκι Αιγίνης, Ροδάκινα Νάουσας, Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης, κοπανιστή και 410 ακόμη.

Τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα: γύρος, σουβλάκι, μουσακάς, ελληνική σαλάτα (Χωριάτικη σαλάτα), παστίτσιο, τζατζίκι, σπανακόπιτα, γεμιστά, χόρτα, μπουγάτσα, ρεβανί, τυρόπιτα, ντάκος, ταραμοσαλάτα, σαγανάκι, μπιφτέκια, μύδια, κεφτεδάκια, καλαμαράκια, παϊδάκια, μπακαλιάρος, κοκκινιστό, μαγειρίτσα και πάρα πολλά ακόμη ελληνικά φαγητά.

Στα πιο δημοφιλή ελληνικά προϊόντα διατροφής περιλαμβάνονται: φέτα, ελιά Καλαμάτας, κασέρι, γιαούρτι, διάφορα τυριά, λάδι, κοπανιστή, ελιές κ.λπ.

Στα πιο δημοφιλή ελληνικά ποτά, στην κορυφή παραμένει ο… φραπές!!! Ακολουθούν το ούζο, το Μεταξά, το τσίπουρο, η ρετσίνα, ο ελληνικός καφές, το ρακόμελο και πολλά κρασιά.

Έχει σημασία πάντως ότι τα καλύτερα φαγητά και ποτά, με την μεγαλύτερη βαθμολογία (55) έχει η Κρήτη και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο (με 53)! 

Στα πιο δημοφιλή τοπικά πιάτα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, φιγουράρουν τα Φύλλα Καλύμνου που (όπως αναφέρεται) είναι η Καλυμνιακή αντίληψη των ελληνικών ντολμάδων ή τούρκικο ντολμά, που είναι ένα είδος γεμιστών αμπελόφυλλων. Η γέμιση συνήθως αποτελείται από έναν συνδυασμό μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, ρυζιού, κρεμμυδιών, ντομάτας, αλατιού και πιπεριού, αλλά ορισμένες εκδοχές γίνονται χωρίς κρέας.

Τα φύλλα Καλύμνου βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων για τα πιάτα στο Νότιο Αιγαίο!

Ακολουθούν το Συμιακό γαριδάκι, το σπινιάλο Καλύμνου, το μουούρι Καλύμνου, ο καπαμάς Ρόδου, το μελεκούνι, ο τσουβράς Τήλου, τα πιταρούδια, το μερμιζέλι, η Πύθια Νισύρου, το επτάζυμο Καλύμνου, η μισοκοφτή Σύμης και πολλά ακόμη πιάτα από τα νησιά των Κυκλάδων.

ΠΗΓΗ: tasteatlas