TasteAtlas: Τρεις ελληνικοί καφέδες ανάμεσα στο διεθνές ΤΟΡ38 με τους καλύτερους! – Στην δεκάδα και ο τούρκικος

Share

 

Τρεις ελληνικούς καφέδες, τον Espresso freddo, τον Freddo cappuccino και τον Φραπέ, περιλαμβάνει ανάμεσα στο διεθνές ΤΟΡ 38 με τους καλύτερους, ο γνωστός ιστότοπος TasteAtlas. Ωστόσο, ο τούρκικος καφές είναι στην δεκάδα ενώ ο πρώτος τη τάξει, είναι ο Cuban Espresso! Δείτε την λίστα αναλυτικά: 

Cuban Espresso

Ένας μοναδικός, προγλυκαμένος τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα, γνωστός ως café Cubano  αναφέρεται συχνά ως κουβανικός εσπρέσο, κουβανικός καφές, κουβανέζικο pull ή κουβανέζικο σφηνάκι. Αν και κατέχει μοναδική θέση στην Κούβα, όπου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό κοινωνικό και πολιτιστικό ποτό, ο κουβανικός εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα.

Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη demerara κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται με την παρασκευή των πιο σκούρων ψητών με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον ανοιχτό καφέ αφρό στην κορυφή του καφέ. Ο κουβανέζικος εσπρέσο θεωρείται ως το απογευματινό πρότυπο που συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό.

South Indian Coffee

Ο ινδικός καφές φίλτρου είναι μια τεχνική παρασκευής κατά την οποία ο καφές παρασκευάζεται με τη χρήση ενός ινδικού φίλτρου καφέ. Αυτό το φίλτρο αποτελείται από δύο θαλάμους—τον επάνω με διάτρητο πυθμένα που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση του αλεσμένου καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο παρασκευασμένος καφές.

Αυτή η τεχνική παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με πλούσια γεύση, γεμάτο σώμα που συνήθως αναμιγνύεται με γάλα και γλυκαίνεται με ζάχαρη. Παραδοσιακά σερβίρεται σε ποτήρι με συνοδευτικό πιατάκι (νταβάρα). Μερικές φορές, ο συνδυασμός καφέ και ζεστού γάλακτος χύνεται συνεχώς από το ένα δοχείο στο άλλο μέχρι να αεριστεί και να γίνει αφρό.

Espresso freddo

Ο Espresso freddo είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες καφέ πάγου που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω από πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης.

Ο ελαφρώς παγωμένος καφές στη συνέχεια στραγγίζεται και χύνεται πάνω από πάγο. Το ρόφημα γλυκαίνεται κατά προτίμηση, κάτι που πρέπει να γίνει πριν αναμειχθεί. Ο εσπρέσο freddo έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα, είναι βασικό σε όλη τη χώρα.

Freddo cappuccino

Ο Freddo καπουτσίνο είναι μια ποικιλία καφέ με απλή ψύξη που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο. συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, το ποτό συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.

Ο καπουτσίνο Freddo σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως espresso freddo. Και τα δύο ποτά βρίσκονται συνήθως στην Ελλάδα και τα απολαμβάνουμε κυρίως ως δροσιστικά καλοκαιρινά ποτά.

Cappuccino

Ο καπουτσίνο είναι ένας ιταλικός καφές που παρασκευάζεται με εσπρέσο και γάλα με αφρό ατμού. Πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από το kapuziner—ένα ρόφημα με βάση τον καφέ που απολάμβαναν τα αυστριακά καφενεία τον 18ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά της λέξης καπουτσίνο στην Ιταλία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, αλλά εκείνη την εποχή το ποτό ολοκληρώθηκε με σαντιγί και αργότερα απέκτησε τη σημερινή του μορφή με την εφεύρεση της μηχανής εσπρέσο.

Ο παραδοσιακός ιταλικός καπουτσίνο σερβίρεται πάντα σε μικρά φλιτζάνια, τα οποία κατά καιρούς προθερμαίνονται, και παρασκευάζεται τραβώντας ένα ή διπλό σφηνάκι εσπρέσο, το οποίο στη συνέχεια συμπληρώνεται με ένα ελαφρύ και αφρώδες γάλα στον ατμό. Η συνιστώμενη αναλογία στην Ιταλία είναι να έχετε περισσότερο αφρό παρά υγρό.

Türk Kahvesi

Οι επιπλέον λεπτοαλεσμένοι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ συνδυάζονται με κρύο νερό (και, προαιρετικά, ζάχαρη) σε μια παραδοσιακή καφετιέρα που ονομάζεται cezve ή ibrik (μπρίκι κατά το… ελληνικότερον) και στη συνέχεια παρασκευάζονται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αφρατέψουν και να βράσουν, δίνοντας μια μοναδική δυνατή και πλούσιο τούρκικο καφέ.

Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής του ροφήματος είναι που διακρίνει αυτόν τον καφέ από άλλους τύπους καφέ, και έχει αποδοθεί στους Τούρκους, εξ ου και η ονομασία. Όταν παρασκευάζεται σωστά, ο τουρκικός καφές χαρακτηρίζεται από σκούρο χρώμα, παχύ αφρό στην επιφάνεια, ομοιογενή σύσταση και έντονη γεύση με νότες πικράδας.

Ristretto

Ristretto

Το Ristretto, που σημαίνει «περιορισμένος» στα ιταλικά, είναι το ήμισυ μιας μόνο σφήνας εσπρέσο. Διαφέρει από έναν τυπικό εσπρέσο όχι μόνο στην ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, αλλά και στη γεύση, η οποία είναι λιγότερο πικρή από τον κανονικό εσπρέσο.

Όταν παρασκευάζεται σε μηχανή εσπρέσο, η κανονική ποσότητα λεπτοαλεσμένου καφέ εξάγεται με τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για τον κλασικό εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο συμπυκνωμένο ρόφημα με διαφορετική ισορροπία ενώσεων από ό,τι στον τυπικό εσπρέσο.

Frappé

Αν και η λέξη φραπέ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ επινοήθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω.

Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – όταν αναφέρεται συχνά ως frapógalo – και το ποτό μπορεί να γλυκάνει ανάλογα με τη γεύση. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται σε τρεις βαθμούς γλυκύτητας.

EiskaffeeΑυτός ο παγωμένος καφές γερμανικού τύπου είναι ένας συνδυασμός παγωμένου καφέ και παγωτού. Συνήθως φτιάχνεται με παρατεταμένο εσπρέσο και μια μπάλα παγωτό βανίλια, και παρόλο που δεν είναι ζαχαρούχο, μπορεί να ενσωματώσει μια βουτιά ρούμι. Το Eiskaffee σερβίρεται συνήθως σε ψηλό ποτήρι, μαζί με ένα κουτάλι και ένα καλαμάκι. Παραδοσιακά, ολοκληρώνεται με σαντιγί χωρίς ζάχαρη.

Vietnamese Iced Coffee

Ο βιετναμέζικος παγωμένος καφές είναι ένα ρόφημα που συνδυάζει δυνατό καφέ, συμπυκνωμένο γάλα και πάγο. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με μεσαίο ή χοντρό αλεσμένο καφέ βιετναμέζικης καλλιέργειας, συνήθως την ποικιλία Robusta, ο οποίος παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο drip phin — στο οποίο ο καφές παρασκευάζεται και στη συνέχεια στάζει αργά στο φλιτζάνι.

Στη συνέχεια, ο καφές χύνεται πάνω από πάγο και αναμιγνύεται με συμπυκνωμένο γάλα. Συνήθως σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι. Αν και συνήθως παρασκευάζεται με συμπυκνωμένο γάλα (cà phê sữa đá), υπάρχει επίσης μια εκδοχή που συνδυάζει μόνο καφέ και πάγο (cà phê đá).