TasteAtlas: Τέσσερα ελληνικά πιάτα με αυγά, στην κατάταξη με την καλύτερη βαθμολογία παγκοσμίως!
Αυτή είναι μια κατάταξη με τα 50 πιάτα με αυγά με την καλύτερη βαθμολογία παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δημοφιλή, γαστρονομικό ιστότοπο TasteAtlas.
Πρόκειται για τη Στάκα με αυγά (3η) θέση στην κατάταξη (Χανιά Κρήτης), την Στραπατσάδα στην 4η θέση, την Φουρταλιά (Άνδρος) στην 14η θέση και την… απλή, ομελέτα στην 27η θέση.
Στην κορυφή της κατάταξης είναι το Ajitsuke tamago από την Ιαπωνία.
Αναλυτικότερα:
3η θέση: Η στάκα με αυγά είναι ένα απλό κρητικό πιάτο που αποτελείται από αυγά ποσέ ή τηγανητά και ντόπια στάκα (είδος βουτυράτης κρέμας αναμεμειγμένης με αλεύρι). Ο συνδυασμός είναι συνήθως καρυκευμένος με αλάτι και πιπέρι και συνήθως απολαμβάνεται ζεστός για πρωινό.
Τα αυγά με στάκα συνδυάζονται συχνά με απάκι (καπνιστό χοιρινό), ένα άλλο παραδοσιακό κρητικό προϊόν. Η στάκα είναι μια μοναδική σπεσιαλιτέ της κρητικής κουζίνας, η οποία μπορεί να καταναλωθεί και ως άλειμμα σε φέτες ψωμιού ή ως συνοδευτικό.
4η θέση: Αυτό το δημοφιλές ελληνικό πιάτο, που ακούει στο όνομα στραπατσάδα ή καγιανάς, αποτελείται από κομμένες, σοταρισμένες ντομάτες που καρυκεύονται με φρέσκα μυρωδικά, στη συνέχεια συνδυάζονται με ελαφρώς χτυπημένα αυγά και ολοκληρώνονται με θρυμματισμένη φέτα. Με τη ρουστίκ γοητεία του και τις καθαρές, αναζωογονητικές του γεύσεις, το απολαμβάνουμε κυρίως ως ελαφρύ κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό από διάφορα ψητά ή ψητά κρέατα. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με τα νησιά του Ιονίου, τρώγεται συνήθως σε όλη τη χώρα.
14η θέση: Η Φουρτάλια (ή Φουρταλιά) είναι μια παραδοσιακή ομελέτα με καταγωγή από το νησί της Άνδρου. Αν και τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, η βασική συνταγή περιέχει πάντα αυγά, πατάτες και λουκάνικα. Οι κομμένες πατάτες τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και χοιρινό λίπος, με την προσθήκη μπουκιών λουκάνικου αμέσως αφού οι πατάτες αρχίσουν να χρυσίζουν.
Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές, κρεμμύδια και μπέικον, αν θέλετε. Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη χτυπημένων αυγών και στη συνέχεια η ομελέτα τηγανίζεται μέχρι να αφρατέψει ή να σφίξει, με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις. Η Φουρτάλια πρέπει να σερβίρεται πάντα ζεστή, κατευθείαν από το τηγάνι. Αν θέλουμε το γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο από πάνω.
27η θέση: Η ομελέτα είναι μια παραδοσιακή ομελέτα ελληνικού τύπου που παρασκευάζεται με μεσογειακά υλικά, δίνοντάς της μια ξεχωριστή και γευστική πινελιά σε σύγκριση με τις κλασικές ομελέτες. Σε αντίθεση με μια τυπική ομελέτα, η ελληνική ομελέτα ενσωματώνει τοπικά λαχανικά, τυριά και μερικές φορές κρέατα απευθείας στα αυγά και όχι ως γέμιση.
Η βάση είναι φτιαγμένη με χτυπημένα αυγά καρυκευμένα με αλάτι και πιπέρι και η θρυμματισμένη φέτα είναι μια συνηθισμένη προσθήκη, προσθέτοντας μια πικάντικη, κρεμώδη γεύση. Περιλαμβάνονται φρέσκες ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και μερικές φορές κολοκυθάκια, δίνοντας στην ομελέτα ζωηρό χρώμα και γεύση, ενώ οι ελιές Καλαμάτας συμβάλλουν σε αλμυρό βάθος.
Τα φρέσκα βότανα όπως η ρίγανη, ο μαϊντανός ή το θυμάρι ενισχύουν τη μεσογειακή γεύση και το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται αντί για βούτυρο για το μαγείρεμα, προσθέτοντας φρουτώδη πλούτο. Τα λαχανικά σοτάρονται συνήθως σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, και στη συνέχεια τα χτυπημένα αυγά περιχύνονται για να ενσωματωθούν το τυρί και τα μυρωδικά, μαγειρεύοντας αργά για να ενωθούν οι γεύσεις.
Η ελληνική ομελέτα απολαμβάνεται συχνά ως πρωινό ή ελαφρύ μεσημεριανό και σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και μια παρέα με ελληνικό γιαούρτι ή τζατζίκι.
And the winner is… Japan!
1η Θέση, Ιαπωνία! Το Ajitsuke tamago είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μαλακά αυγά που έχουν εμποτιστεί με mirin και σάλτσα σόγιας. Οι κρόκοι των αβγών θα πρέπει να είναι μαλακοί, αν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, και τα αυγά τρώγονται ως σνακ, ως μέρος του μπέντο ή συνηθέστερα, ως επικάλυψη ramen.
Τα αυγά βράζονται για λίγα λεπτά, ώστε ο κρόκος να παραμείνει ρευστός, και στη συνέχεια ψύχονται και μουλιάζονται (κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για μερικές ημέρες) σε συνδυασμό νερού, mirin και σάλτσα σόγιας. Αυτή είναι η βασική προετοιμασία και μερικοί μάγειρες μπορεί να προσθέσουν τα δικά τους μυστικά συστατικά στη μαρινάδα για να κάνουν τα αυγά πιο γευστικά.