Τέλενδος: Η ΠτΔ έφυγε, τα προβλήματα στο σχολείο του νησιού παραμένουν (αποκλειστικό φωτορεπορτάζ)

Share

Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε επισκευές στο σχολείο της Τελένδου για να λειτουργεί με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν τα παιδιά.

Γιατί τελικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επισκέφθηκε το σχολείο της Τελένδου όπως είχε προγραμματιστεί;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

«Άμεσα πρέπει να κινηθεί η Δημοτική αρχή και να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής του σχολείου της Τελένδου ώστε να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να κινδυνεύουν  οι  μαθητές». Αυτά είναι τα λόγια των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για το αν θα είναι έτοιμα έστω και τα «βασικά» όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 13 του Σεπτέμβρη.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά τα όσα μας περιέγραψαν οι κάτοικοι, επισκεφθήκαμε το σχολείο και διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα, εξωτερικά τουλάχιστον ( δεν μπήκαμε μέσα στο σχολείο), είναι αρκετά και  επιβάλλεται να γίνουν σημαντικές επισκευές το συντομότερο. Η σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες και οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα γίνει μια παρέμβαση για «τα μάτια του κόσμου» και πάλι.

Το σχολείο πρέπει να επισκευαστεί, να μπουν καινούρια πατζούρια- διότι είναι παλιά, ξεχαρβαλωμένα και υπάρχει σφηκοφωλιά!!! – και να ασπριστεί ολόκληρο και όχι μόνο η πρόσοψη!!! (Ναι, μην απορείτε, τα είδαμε όλα αυτά… Δείτε το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί)

Επίσης χρειάζεται περιποίηση ο αύλειος χώρος , ο οποίος είναι γεμάτος αγκάθια και αιχμηρές πέτρες, επικίνδυνες για τα παιδιά που θα παίζουν κατά τα διαλείμματα. Εξίσου επικίνδυνο είναι και το παλιό, μισογκρεμισμένο κτίριο που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου και υπήρχαν παλιότερα δημόσιες τουαλέτες. Ο δήμος πρέπει να αποφασίσει αν θα το κατεδαφίσει εξ ολοκλήρου ή αν μπορεί και θέλει να βρει τρόπο να τις ξαναφτιάξει.

Ανέκαθεν ο εθελοντισμός των κατοίκων συμβάλλει καθοριστικά στην εικόνα του νησιού, όσον αφορά στην καθαριότητα, ασπρίσματα και άλλες ενέργειες αλλά και του σχολείου, διότι όσα γίνονται από πλευράς Δήμου δεν είναι αρκετά. Σε καμία περίπτωση όμως ο εθελοντισμός δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό, αντίθετα πρέπει να δημιουργεί αφύπνιση για δράση και καθήκον.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από το 1 εκατομμύριο ευρώ που είχε εξασφαλίσει η Περιφερειακή Αρχή για τα σχολεία της Καλύμνου, παραμένουν στο συρτάρι περί τις 500.000 ευρώ. Η δαπάνη λοιπόν για την αποκατάσταση του σχολείου, προφανώς και μπορεί να καλυφθεί. Απομένει να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα σε μια μελέτη αποκατάστασης και ότι άλλο χρειάζεται και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Θα ήταν σημαντική παράλειψή να μην αναφέρω επίσης τα όσα οι κάτοικοι μας είπαν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, την οποία κανείς τελικά δεν συνόδευσε να επισκεφθεί το σχολείο και να δει τις φθορές και τις επισκευαστικές ανάγκες που υπάρχουν. Αν και είχαν ενημερωθεί ότι αυτό θα γινόταν και φρόντισαν να έχουν τα κλειδιά του σχολείου, η επίσκεψη δεν έγινε, γεγονός που τους λύπησε ιδιαίτερα.

Γιατί η Πρόεδρος δεν επισκέφθηκε το σχολείο του νησιού όπως είχε προγραμματιστεί;