Τέλος στα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα – Πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

Share

Τέλος στα σενάρια για κάλπες πριν από το Πάσχα έβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έκλεισε με έμμεσο τρόπο τα σενάρια εκλογών πριν τις γιορτές, κάτι που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται – όπως αναμενόταν – το μέχρι πρότινος επικρατέστερο ενδεχόμενο για κάλπες στις 9 Απριλίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλούσιο νομοθετικό έργο στις επόμενες εβδομάδες, περίπου 10 νομοσχέδια.

Επιπλέον, όσον αφορά τα Τέμπη, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων με σεμνό τρόπο.

Ακόμη, ζήτησε από όλους να είναι παρόντες στο δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως είπε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τέλη της επόμενης. Όπως τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές, αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, της τάξης του 2,9% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, τις οποίες όμως δεν φαίνεται να καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) αποτυπώνει η δημοσκόπηση της MARC, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ANT1.

Πιο ειδικά, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση κατέγραψε:

Νέα Δημοκρατία: 29,6% (από 32,5%)

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: 25% (από 25,1%)

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 9,7% (από 9,8%)

ΚΚΕ: 5,6% (από 5,3%)

Ελληνική Λύση: 3,9% (από 3,6%)

ΜέΡΑ25: 3,5% (από 2,7%)

Κόμμα Κασιδιάρη (“Εθνικό Κόμμα Έλληνες”): 3% (από 3,4%)

Στις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, πρώτη φιγουράρει η τραγωδία στα Τέμπη, με 86%, ακολουθεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, με 69%, ενώ τρίτη έρχεται η διαφθορά (με έμφαση στα πολιτικά πρόσωπα) με 23%.

Μόλις το 12,1% ρίχνει την κύρια ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη στον σταθμάρχη, ενώ το 87% θεωρεί ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες ευθύνες.

Το 45,2% των πολιτών θα επιθυμούσε άμεσα τη διεξαγωγή εκλογών (στις 9 Απριλίου), ενώ το 46,4% προτιμά να διεξαχθούν αργότερα (τον Μάιο).

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ προτιμά το 28,1%, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε το 14,3%, κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θα επιθυμούσε το 15,8%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 23,2%. / info: καθημερινή / capital