Θεοχάρης: Η Ελλάδα αποδέχεται το ρωσικό εμβόλιο

Share

Η Ελλάδα περιμένει Ρώσους τουρίστες από τις 14 Μαΐου, και εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, τότε στις αρχές Μαΐου. Για να μπείτε, θα χρειαστείτε είτε εμβολιασμό, είτε αρνητικό τεστ PCR, ή πιστοποιητικό παρουσίας αντισωμάτων, ενώ η Αθήνα αναγνωρίζει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ισοδύναμο με άλλα ευρωπαϊκά, είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη στον Gennady Melnik, ανταποκριτή του RIA Novosti στην Αθήνα.

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για τους τουρίστες, αλλά θα τους “σώσει” από διάφορες διατυπώσεις, είπε ο υπουργός.

– Κύριε υπουργέ, πριν από μια εβδομάδα ανακοινώσατε τα σχέδια της Ελλάδας να ανοίξει τον Τουρισμό στις 14 Μαΐου. Θα ισχύσει αυτό για τη Ρωσία; Θα μπορούν οι Ρώσοι τουρίστες να εισέλθουν στην Ελλάδα;

Ναι είναι. Αναλαμβάνουμε τον προγραμματισμό κινδύνων (άνοιγμα συνόρων) σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, αλλά παρακολουθούμε επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είμαστε σίγουροι όταν λέμε ότι τα σχέδιά μας είναι να ανοίξουν τα σύνορα και με τη Ρωσία στις 14 Μαΐου. Το επιβεβαιώνουμε αυτό.

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα; Θα είναι υποχρεωτικός ή όχι ο εμβολιασμός;

Μπορούμε να εξηγήσουμε πώς θα λειτουργήσει το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Για να εισέλθετε στην Ελλάδα από τη Ρωσία, πρέπει είτε να εμβολιαστείτε είτε να έχετε αρνητικό τεστ για κορωνοϊό ή να έχετε αντισώματα έναντι του κορωνοϊού μετά από ανάρρωση. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστείτε. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε εξέταση και να έχουν αρνητικό pcr τεστ για κορωνοϊό.

-Τώρα η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά έχουν αναγνωρίσει τέσσερα εμβόλια. Θα αναγνωρίσετε το ρωσικό εμβόλιο και θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο;

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η ρωσική εταιρεία, η οποία παράγει το εμβόλιο Sputnik V, υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να το αναγνωρίσει τη χρήση, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν επίσης να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο. Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με σεβασμό στους ιατρικούς κανόνες.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν θα χρησιμοποιηθεί ως αναγνωρισμένο εμβόλιο για ιατρικούς σκοπούς, η χώρα μας έχει αποφασίσει ότι για εμάς το εμβόλιο Sputnik V είναι ίσο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια όταν χρησιμοποιείται σε ταξίδια, έτσι ώστε ένας τουρίστας να μπορεί να εισέλθει στη χώρα μας χωρίς να υποβληθεί σε τεστ κάθε φορά που πετά.

– Τώρα στη Ρωσία εκδίδεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά είναι στα ρωσικά.

Θα πρέπει να μεταφραστεί. Θα ζητήσουμε να υπάρχουν τουλάχιστον βασικά δεδομένα στα Αγγλικά για να επαληθευτεί ότι αυτό είναι το άτομο με το εν λόγω διαβατήριο. Καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν άτομα στα σύνορα που γνωρίζουν όλες τις γλώσσες. / money tourism