Θεραπείες με Fillers: Αποτρεπτικές για τον εμβολιασμό για την Covid-19; Ο ειδικός απαντά

Share

Ο εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19 είναι σε εξέλιξη. Μπορούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν υποβληθεί σε αντιγηραντικές θεραπείες; Ο κ. Ελευθέριος Δημητραδιού, Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, απαντά στις απορίες σας

Ο εμβολιασμός για την προστασία από τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, είναι σε εξέλιξη στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Πολύ σύντομα και ο γενικός πληθυσμός θα έχει την ευκαιρία να εμβολιαστεί με τα εγκεκριμένα εμβόλια. Καθώς το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα νέα αυτά εμβόλια, ανακύπτουν συσχετισμοί με αυτά που άλλοτε είναι βάσιμοι και άλλοτε όχι.

Ένας εντελώς αβάσιμος συσχετισμός που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ήταν αυτό που ήθελε τα νέα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 που βασίζονται στο mRNA (αγγελιοφόρο RNA) να προκαλούν ή να συνδέονται με παρενέργειες σε άτομα με εμφυτεύσιμα κοσμετολογικά προϊόντα, όπως τα fillers υαλουρονικού οξέος ή βοτουλινικής τοξίνης (botox) και τα ενθέματα σιλικόνης.

Συγκεκριμένα, δύο συμμετέχοντες σε κλινική μελέτη για το εμβόλιο mRNA-1273, που είχαν πρόσφατα υποβληθεί σε αντιγηραντική θεραπεία με fillers στο πρόσωπο, εμφάνισαν παροδικό οίδημα στο πρόσωπο.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που κλήθηκε να αξιολογήσει τα δύο αυτά περιστατικά, αποφάνθηκε ότι το οίδημα ήταν μια ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο. Η φλεγμονή είναι μέρος της προσπάθειας του ανοσοποιητικού συστήματος να κινητοποιηθεί και να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, λοιπόν, μπορεί στιγμιαία να αντιδράσει σε ξένα υλικά, περιλαμβανομένων και των fillers. Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά δεν θα πρέπει να αποτρέψουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αντιγηραντικές θεραπείες με fillers από το να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Παρότι η παραπάνω σύσταση είναι σαφής, πολλοί άνθρωποι που είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν προχώρησαν σε αισθητικές επεμβάσεις στην χώρα μας ανησυχούν και ρωτούν για το αν μπορούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι, οι όποιες απαντήσεις δίνονται κάθε φορά βάσει των επιστημονικών δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έως τώρα κλινικές έρευνες. Η Επιστήμη είναι δυναμική και όχι στατική. Όσο η έρευνα προχωρά τόσο ανακύπτουν νέα στοιχεία που μας βοηθούν να απαντήσουμε πληρέστερα στα εκάστοτε ερωτήματα.

Βάσει λοιπόν των έως τώρα διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και τα fillers (υαλουρονικό οξύ, βοτουλινική τοξίνη και ενθέματα σιλικόνης) μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τα εξής:

α) από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει καμιά απολύτως συσχέτιση με τα ενθέματα σιλικόνης αλλά και τις ενέσιμες θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη με το οίδημα προσώπου που εμφάνισαν οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του εμβολίου mRNA-1273. Σε ότι αφορά όσους έχουν fillers υαλουρονικού οξέος επίσης στερείτε επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι υπάρχει αντένδειξη για εμβολιασμό. Το ένα και μοναδικό περιστατικό οιδήματος στο πρόσωπο που αναφέρθηκε στην περίπτωση του ατόμου με fillers υαλουρονικού οξέος που έλαβε το εμβόλιο mRNA-1273 δεν μπορεί να τεκμηριώσει σχέση αιτίου-αποτελέσματος,

β) παγκοσμίως γίνονται καθημερινά εκατομμύρια θεραπείες με fillers όλων των ειδών και τα άτομα αυτά δεν αποτρέπονται από το να εμβολιάζονται για διάφορα άλλα νοσήματα, όπως η εποχική γρίπη ή ο πνευμονιόκοκκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιστορικά έχουν καταγραφεί κάποια ελάχιστα περιστατικά οιδήματος στο πρόσωπο σε άτομα που είχαν fillers μετά τον εμβολιασμό τους κατά της εποχικής γρίπης ή έπειτα από φυσική νόσηση από γρίπη.

Αυτό θεωρείται φυσική απόρροια στο πλαίσιο της ανοσοαπόκρισης του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά ήταν παροδικά και αντιμετωπίστηκαν πλήρως με αντιφλεγμονώδη αγωγή. Συνεπώς, η ύπαρξη fillers σε κάποιο σημείο του σώματος ή του προσώπου δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό γενικώς, αλλά ούτε και ειδικώς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού,

γ) τα fillers είναι ιατροτεχνολογικά σκευάσματα που στην πλειονότητα τους περιέχουν υαλουρονικο οξύ. Είναι βιοσυμβατά και βιοαποδομήσιμα υλικά. Πλέον οι τεχνολογίες παραγωγής των προϊόντων αυτών εστιάζουν σε τεχνολογίες μηδενικού κατάλοιπου στον ιστό μετά την αποδόμηση τους από το δέρμα και αυτό εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ουδετερότητα. Πρόκειται λοιπόν για ασφαλή ιατρικά «εργαλεία», αρκεί να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς ή δερματολόγους πάντα υπό τους προβλεπόμενους ιατρικούς κανόνες.

Όσον αφορά τη βοτουλινική τοξίνη (botox), ένα φάρμακο με πολλές χρήσεις στην Ιατρική πέραν των αισθητικών παρεμβάσεων, όπως σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, κεφαλαλγίες-ημικρανίες, το σύνδρομο υπεριδρωσίας κ.α., είναι επιπόλαιο να σχετίζεται αόριστα με παρενέργειες ενός εμβολίου. Αναφορικά με τα ενθέματα σιλικόνης δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό που μπορεί να συνδέσει αλληλεπίδραση με το εμβόλιο τόσο του κορωνοϊού όσο και κάθε άλλου εμβολίου.

Καταληκτικά, λοιπόν, θα πρέπει να τονιστεί ότι πάντα πρέπει να ακολουθούμε τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων ρυθμιστικών φορέων και να εμπιστευόμαστε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. Τα εμβόλια και όλα τα φάρμακα είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα αποδεδειγμένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, αδειοδοτημένα έπειτα από αυστηρές γνωμοδοτικές διαδικασίες από ανεξάρτητα θεσμικά όργανα. Μην αφήνουμε ανυπόστατες φήμες και μεμονωμένα περιστατικά να μπαίνουμε εμπόδια στην επιθυμία και την ανάγκη μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

O κ. Ελευθέριος Δημητραδιού είναι Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, επιστημονικός υπεύθυνος των ιατρείων πλαστικής χειρουργικής Luxurious Medical Aesthetics and Plastic Surgery.

πηγή: Πρώτο Θέμα