Θετικές είναι οι εξελίξεις με το ζήτημα των δασικών χαρτών – Χατζημάρκος: Ο αγώνας δικαιώνεται!

Share

Θετικές είναι οι εξελίξεις με το ζήτημα των δασικών χαρτών, αρχής γενομένης από σχετική τροπολογία που περιλαμβάνει και τις Κυκλάδες. Με σχετική ανακοίνωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τους δασικούς χάρτες προέβη στη ακόλουθη δήλωση:

«Με την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, επιλύονται οριστικά σημαντικά προβλήματα που αφορούν σε χιλιάδες ιδιοκτησίες.

Κατ’ αρχάς επιλύονται ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε δάση και δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις για περιοχές που εξαιρούνταν από τον νόμο 998/1979.
Με τη νέα ρύθμιση, για τις εκτάσεις σε Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κυκλάδες, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Μάνη, το Δημόσιο καλείται να αποδείξει εκείνο, αν έχει και που, ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο, τερματίζεται οριστικά η γραφειοκρατική ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιόκτητων εκτάσεων.

Για τον λόγο αυτόν δημιουργούνται, τουλάχιστον, τέσσερα Συμβούλια Ιδιοκτησίας με έδρα την Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη και τον Πειραιά (Σύνθεση: Πάρεδρος του ΝΣΚ, ο Προϊστάμενος της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας και ο Προϊστάμενος Δασών).

Επίσης, με την παρούσα τροπολογία επιλύεται το ζήτημα της κατάτμησης μεικτών δασικών και μη δασικών εκτάσεων, με την απελευθέρωση των μεταβιβάσεων.

Τέλος, επιταχύνονται οι μελέτες και η εκτέλεση αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων προστασίας καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων.

Οφείλω να ευχαριστήσω το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υπουργό και Υφυπουργούς) και ιδιαίτερα τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά για την πολύτιμη συνδρομή του στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος».

Γ.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και αναφέρει τα εξής:
«Ο αγώνας που ξεκινήσαμε το 2018 για τους Δασικούς Χάρτες, δικαιώνεται!

Η κατάθεση της τροπολογίας για τις Χορτολιβαδικές και Δασικές εκτάσεις, τις μικτές εκτάσεις και την απάλειψη των δικαστικών αγώνων για την αναγνώριση της κυριότητας, στις περιοχές του άρθρου 62 του ν. 998/79, στις οποίες από την Περιφέρεια μας περιλαμβάνονται οι Κυκλάδες, είναι η πρώτη μεγάλη νίκη στον αγώνα που ξεκινήσαμε το 2018 για την διάσωση των ιδιωτικών περιουσιών από τις καταστροφικές προβλέψεις των Δασικών Χαρτών που καταρτίστηκαν με τις ιδεοληπτικές ρυθμίσεις του 2016.

Στην αρχή μας αντιμετώπισαν με τα συνήθη ψέματα, στη συνέχεια με την, επίσης γνωστή, προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Όμως, η αλήθεια, η πραγματικότητα, η μάχη για το δίκαιο βγαίνει πάντα Μπροστά.

Μένει η προσθήκη της Δωδεκανήσου στις περιοχές του άρθρου 62 του ν. 998/79 για να ολοκληρώσουμε το έργο της προστασίας της περιουσίας των νησιωτών και στα νησιά της Δωδεκανήσου, μετά την τροπολογία που προσθέτει ασφάλεια στις Κυκλάδες.

Δεν σταματάμε το έργο μας ούτε μέρα, ούτε ώρα.
Θα το ολοκληρώσουμε».