Θοδ. Λιβάνιος: Προανήγγειλε «μπαράζ» ν/σ για την αυτοδιοίκηση – Αλλαγές κ με τις αρμοδιότητες

  Share

   

  «Το παρόν νομοσχέδιο, είναι το πρώτο μίας σειράς νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν για την αυτοδιοίκηση. Έχουμε να συζητήσουμε την εποπτεία των ΟΤΑ, μία ρύθμιση που υπάρχει από το 2010 και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, επίσης το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, όπου εκεί θα αναλύσουμε το σύστημα διακυβέρνησης, τον τρόπο εκλογής δηλαδή, διαδικασίες που μπορεί να απλοποιηθούν περαιτέρω, την οικονομική διαχείριση, τις αρμοδιότητες, τη δομή του δήμου με τα νομικά του πρόσωπα». 

  Τα παραπάνω τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στην διάρκεια του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
  Το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έρχεται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας τους και στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, θεσπίζοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των Δήμων και Περιφερειών, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας, αποτελεσματικότερη διοίκηση και ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία.
  Όπως ανέφερε, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος «το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. για τους ΟΤΑ μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση και, κυρίως, οι πολίτες».
  Ειδικότερα, μέσω του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων:
  • Μπαίνει τέλος στην παρένθεση της απλής αναλογικής.
  • Ενισχύεται η δημόσια λογοδοσία στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
  • Ενσωματώνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και η οικονομική διαχείριση των σχολικών επιτροπών στον πυρήνα των δήμων.
  • Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

  Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, σήμερα είναι μόνο η αρχή, από μία σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται, ώστε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος να αποτελέσει και μία νέα εποχή για την τοπική διακυβέρνηση.