Την ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα, στηρίζει το ΕΚ

Share

•Υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022

•Προστατευτικά μέτρα θωράκισης αποθεμάτων από εξωτερικές παρεμβάσεις

•Η πρόταση σε διαπραγμάτευση με τους υπουργούς της ΕΕ πριν την τελική υιοθέτηση

Το ΕΚ ενέκρινε ταχύτερο ανεφοδιασμό στρατηγικών αποθεμάτων αερίου στην ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί επάρκεια για νοικοκυριά/επιχειρήσεις κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε μέσω της διαδικασίας κατεπείγοντος του Κοινοβουλίου, θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό φυσικού αερίου σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, το οποίο θα είναι 80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και 90% για τα επόμενα έτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφοδιαστική ασφάλεια και να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι από πιθανούς κλυδωνισμούς στον ανεφοδιασμό.

Επίσης, όλοι οι αρμόδιοι για την αποθήκευση φορείς θα υποβάλλονται σε νέα υποχρεωτική διαδικασία πιστοποίησης, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις. Όσοι φορείς δεν εξασφαλίσουν την πιστοποίηση, θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυριότητα ή τον έλεγχο εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ. Επιπροσθέτως, οι φορείς εκμετάλλευσης θα χρειάζονται την άδεια της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, εάν επιθυμούν να κλείσουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Προκειμένου να επιταχυνθεί ο ανεφοδιασμός των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο νέος νόμος θα παρέχει κίνητρα για τις εταιρείες ενέργειας, προσφέροντας έκπτωση στα τιμολόγια μεταφοράς προς ή από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Δηλώσεις
«Αυτή η κομβική νομοθετική πρόταση δεν αφορά μόνο νέες και τόσο αναγκαίες νομικές διατάξεις, αλλά πρωτίστως τη διασφάλιση του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Jerzy Buzek (EΛΚ, Πολωνία), ο οποίος ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτό περιμένουν σήμερα οι πολίτες μας — τα νοικοκυριά, οι ΜΜΕ, οι βιομηχανίες — από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις άμεσα. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο συμμερίζεται την προσέγγιση αυτή», πρόσθεσε.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε με 516 ψήφους υπέρ, 25 ψήφους κατά και 15 αποχές να αναπέμψει το θέμα στην επιτροπή για διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα εκκινήσουν όταν οι υπουργοί της ΕΕ συμφωνήσουν σχετικά με τη θέση τους.

Πρόσθετες πληροφορίες
Η νομοθετική πρόταση εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ζήτησε να εφαρμοστεί η διαδικασία κατεπείγοντος (άρθρο 163 του Κανονισμού). Το Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη υπέρ της ενεργοποίησής της.

Κατά τη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χαιρέτισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων εφοδιαστικής ασφάλειας φυσικού αερίου. / news-politics