ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ: Η ιστορία, το αληθινό περιστατικό, οι μαρτυρίες και οι υποψηφιότητες (video & pics)

Share

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ (Ταινία μεγάλου μήκους 117 λεπτά)

Πριν μερικά χρόνια διάβασα ένα πραγματικό θαυματουργικό περιστατικό αναφορικά με έναν καλοκάγαθο βοσκό που συνέφαγε με τον ίδιο Τον Χριστό

Υπάρχει και αντίστοιχο βίντεο για αυτό το περιστατικό:

Ήταν ομολογουμένως μία πολύ καλή ιστορία με πολλά μηνύματα. Η ιστορία όμως έμενε στη μέση. Εγώ βασίστηκα σε αυτό γεγονός και συνέχισα την ιστορία. Έδειξα και την κατάληξη, ότι δηλαδή ο βοσκός πήγε στον Παράδεισο.

Αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αρκετά ατυχήματα, όχι σοβαρά ευτυχώς, αρκετά περίεργα (να μη δουλεύουν τα μηχανήματα παρόλο που ήταν πλήρως φορτισμένα και ελεγμένα, να σπάνε τα κάρτερ των αυτοκινήτων και να διαρρέουν όλα τα λάδια κ.λ.π).

Στην αρχή, κατά τη διάρκεια του Casting της ταινίας, είχαν πέσει διάφορα ονόματα στο τραπέζι και είχαν γίνει συνεννοήσεις με κάποιους γνωστούς ηθοποιούς, άντρες και γυναίκες. Ευτυχώς τον κύριο ηθοποιό που θα υποδύονταν τον βοσκό τον είχαμε βρει από την αρχή. Και μάλιστα με τον Κωστή Σαββιδάκη πρωτογνωριστήκαμε σε Εκκλησία.

Για τον ρόλο του Ιησού κατέληξα στον Τέο Θεοδωρίδη, καθώς του είχα κάνει παλιότερα πρόταση να υποδυθεί τον Πρωτόπλαστο Αδάμ σε μία ταινία με τίτλο «Η Πτώση» η οποία ακόμα βρίσκεται στο στάδιο χρηματοδότησης καθώς είναι πάρα πολύ ακριβή και φαντα-σμαγορική παραγωγή. Για τον ρόλο του Ιησού ήταν πανέτοιμος φυσιογνωμικά. Είχε μακριά μαλλιά, γένια, βαθουλωτά ασκητικά μάγουλα και ανοιχτόχρωμα μάτια. Οπότε δεν θα χρειαζόταν πολύ δουλειά από άποψη μακιγιάζ και ψηφιακής επεξεργασίας. Επίσης ο Τέο είναι πολύ καλός ηθοποιός. Άρχισε μεν από το modeling που ήταν πάρα πολύ πετυχημένος στον συγκεκριμένο τομέα αλλά είναι από τις εξαιρέσεις καθώς είναι και πολύ καλός στην υποκριτική. Είχε και μία εμπειρία από μεγάλη Χολιγουντιανή παραγωγή με τη συμμετοχή του δίπλα στον Joaquin Phoenix, στην ταινία «Μαρία Μαγδαληνή», οπότε και την εμπειρία μεγάλων παραγωγών. Ο Τέο Θεοδωρίδης, μάλιστα, έλαβε την ευλογία του Ηγούμενου της Μονής Λιτοχώρου, προκειμένου να υποδυθεί τον ρόλο του Ιησού. Ζήτησε ο Γέροντας το σενάριο, του το έστειλα και έδωσε την άδεια στον Τέο να συμμετάσχει. Ο Τέο μάλιστα μου ζήτησε να δώσω ολόκληρη την αμοιβή του στο Μοναστήρι, το οποίο έχει δημιουργήσει στην περιοχή ένα κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το ποσό έγινε δωρεά εκεί.

Από ό,τι αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, ήταν πολύ πετυχημένο το casting διότι οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών ήταν πάρα πολύ καλές. Τρεις εξ’ αυτών έχουν βραβευθεί. Ο Κωστής Σαββιδάκης έλαβε το βραβείο καλύτερου Α΄αντρικού ρόλου στο γνωστό φεστιβάλ του Las Vegas, ο Τέο Θεοδωρίδης απέσπασε το βραβείο καλύτερου Β΄ αντρικού ρόλου, στο ίδιο φεστιβάλ και η Έλενα Θωμοπούλου, το βραβείο καλύτερης ηθοποιού. Ο δε Κωστής Σαββιδάκης, κατετάγη δεύτερος στο φεστιβάλ του Παρισιού, στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού, μετά τον γερόλυκο Franco Nero, με τον οποίο ήταν συνυποψήφιος.

Αναμένονται κι άλλα βραβεία στα επερχόμενα φεστιβάλ.

Γενικότερα η ταινία έχει βραβευθεί σε πολλές κατηγορίες και συγκεκριμένα έχει αποσπάσει:

  • 2 βραβεία καλύτερης ταινίας (Νέα Υόρκη και Λονδίνο)
  • 2 βραβεία καλύτερης παραγωγής (Λας Βέγκας και Χόλυγουντ)
  • 4 βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας (Λας Βέγκας, Χόλυγουντ, Μιλάνο και Σότσι)
  • 1 βραβείο Α΄ αντρικού ρόλου (Λας Βέγκας)
  • 1 βραβείο Β΄ αντρικού ρόλου (Λας Βέγκας)
  • 1 βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου (Λας Βέγκας)
  • 1 ειδικό βραβείο καλύτερης συνολικής ηθοποιίας (Βανκούβερ)
  • 2 βραβεία καλύτερων οπτικών εφέ (Μιλάνο και Παρίσι)
  • 1 βραβείο καλύτερου μοντάζ (Παρίσι)
  • 2 βραβεία καλύτερων κοστουμιών (Μιλάνο και Χόλυγουντ)
  • 2 βραβεία καλύτερου Make up και Make up FX (Μιλάνο και Χόλυγουντ)
  • 2 βραβεία καλύτερου Hairstyling (Μιλάνο και Χόλυγουντ)
  • 1 βραβείο καλύτερου sound design (Μιλάνο)
  • 2 βραβεία καλύτερου και πρωτότυπου σεναρίου (Μιλάνο και Χόλυγουντ)
  • 3 τιμητικά βραβεία καλύτερης ταινίας (Βερολίνο, Λισσαβόνα και Αθήνα)

Παρατηρήσαμε ότι αρκετά φεστιβάλ στην Ορθόδοξη Ελλάδα και Κύπρο δεν έκαναν δεκτή την ταινία ενώ αντιθέτως βραβεύτηκε σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Αυτό βέβαια αποτελεί μία απλή παρατήρηση και τίποτα παραπάνω.

Η ιστορία της ταινίας είναι λίγο ως πολύ γνωστή στο ειδικό κοινό.

Πρόκειται για έναν καλοκάγαθο βοσκό, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα περί Θεού. Έχει όμως αγνή καρδιά μικρού παιδιού.

Μία μέρα ακούει τον Ιερέα της Εκκλησίας του χωριού να κηρύττει για τον ίσιο δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι πιστοί για να βρούνε τον Παράδεισο. Ο βοσκός, του οποίου το όνομα είναι Μαυρογένης, παίρνει τοις μετρητοίς τα λόγια του Ιερέα και ξεκινάει να βαδίζει ίσια, νομίζοντας ότι θα βρει τον Παράδεισο και Τον Θεό.

Μετά από αρκετά εμπόδια και λίγο πριν καταρρεύσει από την πείνα και την κούραση, θα τον περιμαζέψει ένας Μοναχός.

Ο Μαυρογένης θα βρει καταφύγιο στο Μοναστήρι και εκεί μέσα θα συντελεστεί το μέγα Θαύμα…

Η ταινία χαρακτηρίζεται από τις πολύ καλές ερμηνείες.

Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι οι Κωστής Σαββιδάκης, Τέο Θεοδωρίδης, Λευτέρης Τσάτσης, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Πανέλης, Κώστας Ζωγραφόπουλος, Έλενα Θωμοπούλου, Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος, Διονύσης Γραμματικός, Θωμάς Παλιού-ρας, Θανάσης Σαράντος, Δημήτρης Δρόσος, Εύη Καραδήμα, Θανάσης Νάκος και φυσικά ο Βύρωνας Κολάσης. Τους παραπάνω ηθοποιούς πλαισιώνουν αρκετοί άλλοι.

Επίσης δανείζει τη φωνή του για τον ρόλο του Εωσφόρου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντό-πουλος.

Αναμένονται σε λίγες ημέρες τα αποτελέσματα από το γνωστό φεστιβάλ κινηματογράφου της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.