Το μεγάλο rebranding – Οι δυτικές εταιρείες ξαναγεννιούνται στη Ρωσία με νέες επωνυμίες!

Share

Τον περασμένο Μάρτιο, λίγες μέρες μετά την έναρξη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλες οι μεγάλες δυτικές πολυεθνικές, ακολουθώντας την πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας έσπευσαν να συρρικνώσουν ή να εγκαταλείψουν ή και να κλείσουν οριστικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι θυγατρικές των δυτικών εταιρειών πέρασαν σε ρώσους πρώην συνεργάτες ή αγοράστηκαν από τοπικούς δικαιοδόχους οι οποίο συνέχισαν τη δραστηριότητα με νέο όνομα. Με τον τρόπο αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, στη Μόσχα έχει λάβει χώρα ένα εκτεταμένο rebranding πρώην δυτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο ξεχώρισε:

Ελεγκτικές
Στις ελεγκτικές εταιρείες οι Big Four του κλάδου -Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PwC- έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, όμως οι εταιρείες που διέθεταν στη Ρωσία συνεχίζουν να λειτουργούν με νέα ονόματα. υγκεκριμένα η διάδοχος της Pricewaterhouse Coopers ονομάζεται Technologies of Trust, η πρώην ρωσική επιχείρηση της Deloitte λειτουργεί ως Business Solutions and Technologies, ενώ η ρωσική μονάδα της Ernst & Young επαναλειτούργησε ως Audit Technologies and Solutions Centre. Αντίθετα, το ενδεχόμενο της συνέχειας της KPMG ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.

Νομικές και ασφαλιστικές
Στις νομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, η Zurich Insurance ανακοίνωσε το Μάιο ότι συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρησή της σε Ρώσους, με διαφορετική επωνυμία που δεν είναι γνωστή. Η ρωσική μονάδα της δικηγορικής εταιρείας Bryan Cave Leighton Paisner επαναλειτούργησε στις 6 Απριλίου υπό ρωσική διοίκηση ως Alumni Partners.

Ακίνητα
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ακινήτων, ο κολοσσός των εμπορικών ακινήτων CBRE εγκατέλειψε τη Ρωσία ανακοινώνοντας ότι θα αναλάμβαναν την επιχείρηση οι νυν διευθυντές, υπό την επωνυμία CORE:XP.

Αυτοκινητοβιομηχανία
Στα αυτοκίνητα πάλι, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault έχει ανακοινώσει ότι θα πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο που διατηρεί στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο, μόλις για ένα ρούβλι, με option για να το ξανααγοράσει εντός εξαετίας. Το εργοστάσιο της Renault Russia στη Μόσχα θα μετονομαστεί σε Moscow Automobile Factory Moskvich, αναβιώνοντας τη σοβιετική μάρκα Moskvich.

Ένδυση
Τέλος σε ότι αφορά τον κλάδο ένδυσης, η πολωνική εταιρεία λιανικής LPP ανακοίνωσε το Μάιο ότι αποφάσισε να πουλήσει τη ρωσική θυγατρική της RE Trading σε κινεζική κοινοπραξία, «χωρίς κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί εμπορικές ονομασίες και σήματα ρούχων που ανήκουν στην LPP». Σύμφωνα με το TASS, οι νέοι Κινέζοι ιδιοκτήτες έσπευσαν να αλλάξουν το λογότυπο της εταιρείας και πλέον η συγκεκrιμένη εταιρεία λέγεται Sin. / bankingnews