Το ΝΑΤΟ παρέχει εγγυήσεις ασφάλειας στους συμμάχους, όχι σε εταίρους όπως η Ουκρανία

Share

Eίναι η έκτη φορά τις τελευταίες πέντε ημέρες που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε δήλωση σχετικά με την υποτιθέμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Το ΝΑΤΟ εγγυάται τη συλλογική ασφάλεια των μελών του αλλά όχι εταίρων όπως η Ουκρανία, στους οποίους η συμμαχία παρέχει υποστήριξη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 

«Πρέπει να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα Λετονίας, Πολωνίας και Ρουμανίας, και ενός στενού και πολύτιμου εταίρου [όπως η] Ουκρανία, για τον οποίο παρέχουμε υποστήριξη, εκπαιδευτική ικανότητα, εξοπλισμό, αλλά για τους συμμάχους, έχουμε ασφαλείς εγγυήσεις βάσει του Άρθρου Πέντε», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να παράσχει το ΝΑΤΟ στο Κίεβο σε περίπτωση υποτιθέμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.

Αυτή είναι η έκτη φορά τις τελευταίες πέντε ημέρες που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε δήλωση σχετικά με την υποτιθέμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. Κάλεσε επίσης τη Ρωσία για διαφάνεια και αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, το ΝΑΤΟ θα έκανε τη Μόσχα να πληρώσει υψηλό τίμημα. Ωστόσο, αρνήθηκε να πει εάν η συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικών μέτρων για την υποστήριξη του Κιέβου.

νωρίτερα ότι η Μόσχα είδε ξεκάθαρα τη σκόπιμη… ‘σταυροφορία’ των μέσων ενημέρωσης της Δύσης για να απεικονίσει τη Ρωσία ως απειλή για μια πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε ότι η σταυροφορία ήταν απλώς μια μεταμφίεση για να συγκαλύψει “τους επιθετικούς στόχους που μπορεί να τρέφει το Κίεβο”. / TASS