«Το Ποκίνημα». Εξαιρετική βραδιά, κατάθεση ψυχής των Καλυμνίων, γεμάτη παράδοση και απερίγραπτα συναισθήματα (pics n videos)

Share

Μια εξαιρετική βραδιά, γεμάτη παράδοση, απερίγραπτα συναισθήματα, χρώματα και αρώματα της Σφουγγαροσύνης, έζησαν όσoι παραβρέθηκαν στην αναπαράσταση από το «Ποκίνημα» των σφουγγαράδων. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο λιμάνι του νησιού, στο χώρο μεταξύ επαρχείου και δημαρχείου, παρακολούθησε μεγάλο πλήθος που κατέκλυσε την περιοχή. Καλύμνιοι μικροί και μεγάλοι, επισκέπτες και πολλοί απόδημοι, βίωσαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που άγγιξε τις καρδιές τους και τις γέμισε συγκίνηση και υπερηφάνεια. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι : Γιάννης Χειλάς , διευθυντής του Ναυτικού Μουσείου που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Ναυτοσύνη των Καλυμνίων γενικότερα και η αείμνηστη Φανερωμένη Χαλκιδιού-Σκυλλά, συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του «Καλύμνικου Σπιτιού».   Η βραδιά περιλάμβανε αφήγηση του «ποκινήματος», θεατρικά δρώμενα , αγιασμό και αναχώρηση του παραδοσιακού σφουγγαράδικου αχταρμά με «σταύρωμα» της θάλασσας, παραδοσιακούς χορούς και φυσικά «καβουρμά», όπου προσφέρθηκε στο τέλος .

Τα δρώμενα της εκδήλωσης συνόδευε η μελωδική φωνή της συμπατριώτισσας μας , Καίτης Κουλλιά, και έπαιξαν μουσική τα «Καλιδωνάκια». Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και το Λύκειο των Ελληνίδων με τους υπέροχους, παραδοσιακούς χορούς που απολαύσαμε.

Πριν τη λήξη της εκδήλωσης τιμήθηκε για τη συμβολή του στο άρτιο αποτέλεσμα, ο Λιμενάρχης της Καλύμνου, Θεόφιλος Τσαγκάρης όπως επίσης και ο νεαρός, Μιχάλης Σαρούκος-Τριπολίτης , στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησαν την οικογένεια του που κατασκεύασε τον αχταρμά και  κοσμεί το λιμάνι του νησιού μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εμπνεύστηκαν, χρηματοδότησαν, συμμετείχαν, στην οργανωτική επιτροπή και γενικότερα σε όσους συνέβαλαν ώστε να αναβιώσει στη μνήμη και στην ψυχή των Καλυμνίων η παράδοση της σπογγαλιείας.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τους:  Μιχάλη Πάου,  Μανώλη Μέρη, Αργύρη Γιωργαντή και Κατερίνα Καθοπούλη

 

 

 

Κουλλιά, τιμηθηκε Χειλας και η Φανερωμενη Χαλκιδιού και ο Μιχάλης Σαρουκος Υιος ….

Φωτο Παόυ. Γιωργαντής, αργυρη