Το προσωπικό της British Airways αναστέλλει την απεργία στο Χίθροου μετά τη συμφωνία αύξησης μισθών κατά 8%

Share

Ανεστάλη η απεργία εκατοντάδων εργαζομένων της British Airways στο Χίθροου, αφού το προσωπικό αποδέχθηκε προσφορά αύξησης μισθού 8%. 

Τα συνδικάτα GMB και Unite δήλωσαν ότι περισσότερο από το 75% των μελών υποστήριξαν τη συμφωνία αμοιβής.

Συνολικά 700 εργαζόμενοι – κυρίως προσωπικό check-in – είχαν προγραμματίσει να απεργήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω περικοπής μισθών ύψους 10% που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίσης ένα εφάπαξ μπόνους και την επαναφορά, της επιπλέον αμοιβής για ακανόνιστες βάρδιες.

Η Unite είπε ότι η προσφορά θα πληρωθεί σε δόσεις, συνολικής αξίας 13%.

Εκπρόσωπος της British Airways δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ευχαριστημένη με αυτά τα θετικά νέα».

Η προτεινόμενη απεργιακή κινητοποίηση, αναμενόταν να προκαλέσει αναστάτωση και ακυρώσεις για τους επιβάτες κατά την πολυάσχολη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Τα μέλη του Unite και του GMB ψήφισαν αρχικά την απεργία τον περασμένο μήνα, αφού η περικοπή μισθών κατά 10% που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αποκαταστάθηκε.

Πληρωμή μπόνους

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ανεφοδιασμό, οι οποίοι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν απεργία στο αεροδρόμιο του Χίθροου αυτή την εβδομάδα, κατέληξαν επίσης σε συμφωνία αμοιβής.

Πρόκειται για 50 συνολικά εργαζομένους στην Aviation Fuel Services (AFS) οι οποίοι, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τριήμερη απεργία από την Πέμπτη έως την Κυριακή, επηρεάζοντας αρκετές αεροπορικές εταιρείες.

Ωστόσο, το συνδικάτο Unite ανέστειλε την απεργία την Τετάρτη μετά από συνομιλίες που κατέληξαν σε νέα προσφορά για τις αμοιβές τους, από την AFS.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τους εργαζόμενους της AFS που λαμβάνουν αύξηση μισθού 12,5%, αύξηση στις υπερωρίες του Σαββατοκύριακου συν ένα μπόνους £2.500.

Θυμίζουμε ότι δεκάδες χιλιάδες επιβάτες έχουν υποστεί ταλαιπωρία από καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο είτε ακυρώσεις πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκατοντάδες πτήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Platinum Jubilee τον Ιούνιο και των σχολικών διακοπών, ενώ έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για περαιτέρω ταξιδιωτικά δεινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αναταραχή έχει προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά η αεροπορική βιομηχανία δυσκολεύτηκε να προσλάβει εργαζομένους αρκετά γρήγορα μετά την επιστροφή της ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό μετά την πανδημία, οδηγώντας σε ελλείψεις προσωπικού. / bbc