Το «Ξεκίνημα (Ποκίνημα)  των Σφουγγαράδων» έγινε και φέτος από τη Χάλκη (φωτος κ βίντεο)

Share

Ένα εξαιρετικό διήμερο με το «Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων», γεμάτο μνήμες, παραδόσεις και συναισθήματα,  διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Χάλκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών «Η Κόρη της Καλύμνου»,  την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας», τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου ο « Άγιος Ιωάννης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης «Το Μύρτος».

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Το διήμερο  22 και 23 Απριλίου, στην όμορφη Χάλκη, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων αναβίωσε  το «ποκίνημα» των Σφουγγαράδων, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το πρόγραμμα περιλάμβανε το ντύσιμο του δύτη (δύτρια η Αναστασία Κάτρη- εκπαιδευτής Μιχάλης Κουμπάρος) με το σκάφανδρο και βουτιά στα γαλανά νερά της Χάλκης, σταύρωμα της θάλασσας από τα καΐκια, παραδοσιακούς χορούς από τους Δωδεκανησιακούς Παροικιακούς Συλλόγους Χάλκης και Καλύμνου, όμορφα, πονεμένα σφουγγαράδικα τραγούδια με την μελωδική φωνή της Καίτης Κουλλιά, συγκινητικά ακούσματα από  τα «Καλιδωνάκια», το «χορό του μηχανικού», παραδοσιακό σφουγγαράδικο γεύμα κερασμένο από το Δήμο Χάλκης και την Γεωπονική Καλύμνου, τραγουδίσματα στις γειτονιές της Χάλκης και άλλα δρώμενα. H αφήγηση έγινε από τον Γιάννη Νομικάριο , ο οποίος καθήλωσε για άλλη μια φορά με τη γλαφυρότητα των περιγραφών του όσους παραβρέθηκαν εκεί.

ΒΙΝΤΕΟ

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες που έδωσαν κόπο, χρόνο και μεράκι για να αναβιώσει το έθιμο αυτό, (που αποτελεί την  ψυχή και τη μνήμη του τόπου μας) , στην προσπάθεια να μείνουν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας αναλλοίωτα στο χρόνο και να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές!!

Συγχαρητήρια και στο Δήμο Χάλκης που τίμησε και φέτος τους σφουγγαράδες και τη «σφουγγαροσύνη» μέσα από αυτή την όμορφη διοργάνωση!

Ευχαριστούμε  πολύ την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου και τον κ. Νικήτα Μπόλκα για το υπέροχο βίντεο και μερικές από τις φωτογραφίες και τον Σύλλογο γυναικών Αυτοδυτών για τα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα και φωτογραφίες που μας εξασφάλισαν.

BINTEO