Τρεις ποικιλίες ελληνικών μήλων ανάμεσα στις δέκα καλύτερες σε όλο τον κόσμο! – Λίστα του TasteAtlas

Share

Τρεις ποικιλίες μήλων από περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του δημοφιλούς TasteAtlas.

Τρεις ποικιλίες ελληνικών μήλων ανάμεσα στις δέκα καλύτερες σε όλο τον κόσμο στη λίστα του δημοφιλούς TasteAtlas

Στην 2η θέση, τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑΓΟΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Τα Μίλα Ζαγοράς Πηλίου είναι μήλα που προέρχονται από την ποικιλία Starking Delicious στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη και το Πουρίου στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Η συστηματική καλλιέργεια αυτών των μήλων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 υπό την επίβλεψη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Οφείλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στα μεγάλα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται, τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών καλλιέργειας. Τα Μίλα Ζαγοράς Πηλίου συλλέγονται με το χέρι αφού ελεγχθεί η ωρίμανση τους. Μετά την ποιοτική αξιολόγηση συσκευάζονται και αποθηκεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.

Στην 3η θέση, το φιρίκι Πηλίου – ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Στην 3η θέση, το φιρίκι Πηλίου – ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Τα μήλα αυτά προέρχονται από δέντρα του είδους Malus domestica Borkh που φύονται εντός των ορίων της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, της Ζαγοράς, της Αγριάς, της Αρτέμιδας, του Μουρεσίου, των Μηλιών και των Αφετών. Είναι ένα διάσημο μικρού έως μεσαίου μεγέθους μήλο με μακρόστενο σχήμα. Το Φιρίκι λόγω του μικρού του μεγέθους δεν καταστρέφεται εύκολα από τον ήλιο. Μπορεί να αναγνωριστεί από το κιτρινωπό-πράσινο χρώμα του, με μερικά κοκκινωπά μπαλώματα που είναι ορατά στην εκτεθειμένη στον ήλιο πλευρά του μήλου. Αυτά τα αρωματικά μήλα προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και μεταφέρθηκαν στην περιοχή τον 19ο αιώνα.

Στην 10η θέση, μήλα Delicious Πιλαφά Τριπόλεως -ΤΡΙΠΟΛΗ, ΕΛΛΑΔΑ

Στην 10η θέση, μήλα Delicious Πιλαφά Τριπόλεως -ΤΡΙΠΟΛΗ, ΕΛΛΑΔΑ
Τα μήλα Τρίπολης Delicious Pilafa είναι μήλα της ποικιλίας Delicious Πιλαφά που καλλιεργούνται σε περιοχές του νομού Αρκαδίας από τη δεκαετία του 1920. Ο πρώτος γνωστός καλλιεργητής αυτών των μήλων ήταν ο Ηλίας Ανδρέου Πιλαφάς που έφερε μαζί του τον σπόρο από την Αμερική και τον φύτεψε στον κήπο του σπιτιού του. Όπως λέει και το όνομά τους, αυτά τα μήλα είναι νόστιμα. Η σάρκα τους είναι ζουμερή, λευκή και έχει σφιχτή υφή. Η γεύση είναι ελαφρώς όξινη και το άρωμά τους είναι πολύ ασυνήθιστο, παρόμοιο με αυτό της μπανάνας. Το δέρμα τους είναι πράσινο-κίτρινο με σκούρες καφέ κηλίδες.

Πάντως στην 1η θέση βρίσκονται τα Honeycrisp apples από τη Μινεσότα των ΗΠΑ. 

news-politics / info: TasteAtlas