Τσαβούσογλου: Η Τουρκία προσπαθεί για μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Share

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ο πρόεδρός μας διεξάγει διαπραγματεύσεις και με τους δύο ηγέτες», ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Sabah επικαλούμενη τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο μόνος στόχος του Ερντογάν είναι να διευθετήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να διορθώσει τις σχέσεις μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. “Ειλικρινά προχωράμε τις προσπάθειές μας. Ο Πρόεδρός μας τους καλεί και όταν χρειάζεται, ενώ τον καλούν”, είπε.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ θα δώσει επαρκή απάντηση στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης σε έναν από τους συμμάχους του, δήλωσε την Κυριακή ο Τσαβούσογλου. «Η θέση του ΝΑΤΟ είναι σαφής», ανέφερε η εφημερίδα Sabah, επικαλούμενη τον Υπουργό Εξωτερικών, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις προμήθειες όπλων στα κράτη της Βαλτικής. Η συμμαχία δεν σκοπεύει να εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση, σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση μιας μικρότερης επίθεσης σε οποιονδήποτε σύμμαχο θα απαντήσουμε επαρκώς».

Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να οργανώσει επίσκεψη ηγετών πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρωσία για διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο Τσαβούσογλου. “Η Βενεζουέλα έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Τόσο η Βραζιλία όσο και η Βενεζουέλα είπαν ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι εάν αυτό ωφελεί τον Πρόεδρο Ερντογάν μπορεί να οργανώσει μια επίσκεψη στη Μόσχα από κοινού με ηγέτες πολλών κρατών. Είπαμε ότι θα θέλαμε να συνεισφέρουμε Θα ασχοληθούμε με το θέμα και θα δώσουμε μια απάντηση”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη και ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να είναι καρποφόρα. (με πληροφορίες από tass / sabah)