Βαρθολομαίος κατά Μόσχας, αλλά για την ταμπακιέρα…. ούτε κουβέντα! – Φρόντισε να ‘αποκαταστήσει’ και τον Ελπιδοφόρο

Share

Δεν μας προκαλούν πια καμία έκπληξη οι δημόσιες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Μόσχας, οι οποίες έχουν διαρραγεί εδώ και καιρό.

Ευρισκόμενος στις ΗΠΑ για επίσκεψη, προέβη σε δηλώσεις κατά των Ρώσων, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνον διατηρεί την αρμοδιότητα για να χορηγεί αυτοκεφαλίες (ως μοναδικό ‘προνόμιο’ του Οικουμενικού Πατριαρχείου) αλλά δεν ενδιαφέρεται πλέον για το τι μέλλει γενέσθαι -είπε απλά ‘σκασίλα μου’. 

Αυτό και μόνο αποσαφηνίζει την μέχρι τώρα στάση του απέναντι στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, για το οποίο δεν φαίνεται να επιθυμεί να κάνει ούτε βήμα… πίσω –πράγμα αυτονόητο, αφού δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει πίσω την απόφασή του και να αυτοαναιρεθεί- αλλά και προοιωνίζει την στάση του από εδώ και στο εξής.

Από την άλλη, φρόντισε να ‘αποκαταστήσει’ τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος με το ατόπημά του δημιούργησε ολόκληρα διπλωματικά επεισόδια ανάμεσα στις ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα, την ώρα που επέλεξε να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη (!!!)

Τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκαν να τον συναντήσουν μετά από την ασέβεια που επέδειξε, με συνέπεια να δημιουργηθεί πολιτική ένταση. Βέβαια, όλα ‘διορθώθηκαν’ κατόπιν εορτής, αλλά η πολιτική πράξη παραμένει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μας εκπλήσσει η στάση του Παναγιότατου στο ζήτημα με τις σχέσεις του με την Μόσχα. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η πλήρης αδιαφορία που επιδεικνύει σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί (και υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις και ντοκουμέντα) στην Ουκρανία, με τις επιθέσεις κατά αμάχων πιστών και κληρικών, αρπαγές και καταστροφές εκκλησιών και μια σειρά από γεγονότα που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από ομάδες που χρησιμοποιούν ένοπλη βία –για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία και ακροδεξιές ρίζες.

Και οι δηλώσεις του μέχρι σήμερα, δεν περιέχουν ουδεμία αναφορά για όλα αυτά τα συμβάντα και τις κακουχίες που υποφέρει ο λαός της Ουκρανίας. Συστηματικά, αδιαφορεί για την πραγματικότητα και για την…. ‘ταμπακιέρα ούτε λέξη’ που λέει και ο λαός μας.

Στο ναδίρ της Πατριαρχικής πορείας, μία ιστορική προσωπικότητα όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αφήνει πίσω του -πέρα από το αναγνωρισμένο έργο του- και μια τεράστια πληγή: ένα Σχίσμα στην ενότητα της Ορθοδοξίας (που παλεύει απέναντι στον μουσουλμανικό επεκτατισμό και την τρομοκρατία) και χιλιάδες θύματα βίας. / Πέγκυ Ντόκου 

Διαβάστε το ρεπορτάζ αναλυτικά από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Την υπεύθυνη στάση που έχει τηρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην εκκλησιαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το Πατριαρχείο Μόσχας υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στις ΗΠΑ.

Παρόλο που το ρωσικό πατριαρχείο έχει πάψει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με πρόσχημα την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ξεκαθάρισε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως συνεχίζει να μνημονεύει τον Πατριάρχη των Ρώσων Κύριλλο και έχει συμβουλέψει τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να πράξει το ίδιο.

Σχετικά με τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για αχαριστία. «Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια (ο πρώτος θρόνος) δοκιμάζεται από μια αγνώμονα συμπεριφορά της εκκλησίας της Ρωσίας προς την μητέρα της εκκλησία. Είμαστε η μητέρα εκκλησία γιατί εμείς τους δώσαμε τον Χριστιανισμό. Εμείς τους δώσαμε τα φώτα. Εμείς τους δώσαμε το κυριλλικό αλφάβητο δια του οποίου θελήσαμε να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους. Και αυτοί όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα εκκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτου. Θύμωσαν μαζί μας διότι κάναμε αυτοκέφαλη την εκκλησία της Ουκρανίας», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας, η παραχώρηση αυτοκεφαλίας αποτελεί μοναδικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει παραχωρήσει αρκετές φορές αυτοκεφαλία σε κατά τόπους εκκλησίες, με πρώτη την ίδια την εκκλησία της Ρωσίας το 16ο αιώνα. «Γιατί να μην την κάνουμε, όπως κάναμε αυτοκέφαλη τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Αλβανία; Και είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δίνει τις αυτοκεφαλίες. Όλες αυτές οι εκκλησίες που απαρίθμησα έγιναν αυτοκέφαλες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αδειάζει τον εαυτό του γιατί δίνει εδάφη της δικαιοδοσίας του για να γίνουν αυτοκέφαλες ανεξάρτητες εκκλησίες», εξήγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπό αυτό το πρίσμα, μετά τη κρίση που προέκυψε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του λαού της Ουκρανίας, παραχωρώντας αυτοκεφαλία. Ως αντίποινα, το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε να σταματήσει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως μένοντας πιστή στην εκκλησιαστική τάξη και με αίσθημα ευθύνης προς την ιστορία δεν αντέδρασε στη συγκεκριμένη κίνηση και συνέχισε να μνημονεύει κανονικά τον Πατριάρχη Κύριλλο.

«Γιατί, λοιπόν, να μην γινόταν το ίδιο και με την Ουκρανία με τα 40-50 εκατομμύριων κατοίκων. Θέλησαν όχι μόνο τώρα αλλά και πολύ παλαιότερα και τώρα ακόμα εντονότερα επιθύμησαν οι Ουκρανοί αδελφοί μας να έχουν τη δική τους εκκλησία και να μη υπάγονται στη Μόσχα, να μην εξαρτώνται από την Μόσχα, να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα. Το κάναμε με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας και έναντι της Ουκρανίας και των κατοίκων της. Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έβγαλαν το όνομα από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου (που δεν με μνημονεύουν)», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Μήνυμα Στήριξης στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Αναφερόμενος στις τιμές και στην αναγνώριση που του επιφύλαξε η αμερικανική πλευρά, σημείωσε ότι αντικατοπτρίζουν το υψηλό κύρος που χαίρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δυστυχώς είναι πολύ μεγαλύτερο διεθνώς από ότι εντός της Τουρκίας, η οποία είναι η ιστορική του έδρα. Σχετικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη προσωπική φιλία που τους ενώνει, αλλά και στην ιδιόχειρη υποσημείωση που πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην τελευταία απαντητική επιστολή που του έστειλε, η οποία έλεγε «να είστε καλά γιατί χρειαζόμαστε την ηγεσία σας»

Οι ΗΠΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Αναφερόμενος στη σημασία της, ο Πατριάρχης έπλεξε το εγκώμιο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, λέγοντας ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δρομολογήσει λύσεις για τα τρία μεγάλα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής, τα οποία αφορούσαν την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Νικολάου, την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και το ταμείο συνταξιοδότησης των κληρικών.

«Ύστερα από 12 χρόνια έχω την ευλογία του Θεού και έχω τη χαρά να είμαι κοντά στην ομογένεια της Αμερικής. Αυτή τη φορά βρήκα επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής έναν νέο Αρχιεπίσκοπο. Νέο στην ηλικία και νέο στο ξεκίνημα της θητείας του. Από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Ελπιδοφόρου και για αυτό άλλωστε τον εκλέξαμε ομόφωνα και τον στείλαμε για να ηγηθεί όσα χρόνια επιτρέψει ο Κύριος. Τον εκλέξαμε γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλον καλύτερο και καταλληλότερο γι´ αυτή την θέση. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι τον αγκαλιάσατε με την ίδια αγάπη που ήρθε εκείνος προς εσάς. Και η αμοιβαία αγάπη, η εμπιστοσύνη και το όραμα που έχετε είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της αρχιεπισκοπίας του».