ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ: Το 99,5% σε ήπια κατάσταση – 0,5% βαριά – 97% ανέρρωσε πλήρως

Share

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ: Το 99,5% σε ήπια κατάσταση – 0,5% βαριά – 97% ανέρρωσε πλήρως

Παρά το γεγονός πως τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο αλλάζουν συνεχώς και καθημερινά, από χώρα σε χώρα, τα στοιχεία και τα νούμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν δείκτες πραγματικής βελτίωσης για πρώτη φορά ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Οι ειδήσεις και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στην πολύ εύκολη μετάδοση (που είναι και η πιο δύσκολη εξίσωση για τον πληθυσμό καθώς και για τα συστήματα υγείας των χωρών, που δοκιμάζονται).

Τα βλέμματα πλέον, είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς που έχουν ξεκινήσει σε κάποιες χώρες όπως η Ρωσική Ομοσπονδία και η Μεγάλη Βρετανία ενώ η Ελλάδα και η Ευρώπη ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα μετά τα lockdowns.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ας ρίξουμε όμως, μια πιο προσεκτική και ψύχραιμη ματιά στα επίσημα νούμερα και στα στοιχεία:

  • Μέχρι αυτή την ώρα είναι καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 69,634,913 κρούσματα, με 1,583,351 θανάτους σε διεθνές επίπεδο.
  • Από τους 19,774,403 ασθενείς, οι 19,667,593 (δηλαδή το… 99,5% με αυξητικές τάσεις) βρίσκονται σε ελαφριά κατάσταση ενώ μόνον το… 0,5% δηλαδή 106,810 ασθενείς, βρίσκονται σε κρίσιμη ή βαριά κατάσταση (από το 1% που ήταν μέχρι πριν μήνες και 0,6% που ήταν πριν μία εβδομάδα!)
  • ΕΠΙΣΗΣ από τις περιπτώσεις που έκλεισαν (49,860,510 ασθενείς) το 97% έχει αναρρώσει πλήρως (48,277,159 –ασθενείς).
  • Το ποσοστό των θανάτων παραμένει στο 3% (1,583,351).

Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην εύκολη μετάδοση και φυσικά ποιοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν πιο βαριά από άλλους ή να απειληθεί σοβαρά η ζωή τους για διάφορους λόγους.

Ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ στην συντριπτική πλειοψηφία τους, (αλλά και όσοι έχουν επιδοθεί στην παρα-πληροφόρηση, τα fake news και τις προσωπικές εκτιμήσεις μέσα από τα social media) έχουν εστιαστεί στους θανάτους, στην γρήγορη μετάδοση και ΟΧΙ στα πραγματικά στοιχεία ή στην βελτίωση των αριθμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κορωνοϊός είναι ακόμη… εδώ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί –όχι όμως να βρισκόμαστε υπό καθεστώς πανικού και φοβίας.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)

Π.Ντ.