VIDEO – What a stupid son of a b…h – H νευρικότητα του Μπάιντεν για την εξύβριση σε δημοσιογράφο

Share

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξύβρισε δημοσιογράφο έπειτα από ερώτηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που κινείται σε δυσθεώρητα ύψη. Προς το τέλος της απογευματινής ενημέρωσης του Προέδρου των ΗΠΑ τη Δευτέρα, δημοσιογράφος του «Fox News» τον ρώτησε εάν πιστεύει πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι μειονέκτημα για το τρέχον εκλογικό έτος.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, περισσότερος πληθωρισμός» απάντησε σαρκαστικά ο Μπάιντεν. «Τι ηλίθιος, σκύλας γιος» πρόσθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς ο δημοσιογράφος αποχωρούσε από την αίθουσα.

Όμως, σύμφωνα με γνώστες της αμερικανικής πραγματικότητας, η νευρικότητα φαίνεται ότι προκύπτει από την αύξηση του κόστους ζωής του μέσου Αμερικανού πολίτη και το γεγονός επισκιάζει την παντοδυναμία του Αμερικανού Προέδρου, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Πετράκη, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοβαρό εμπόδιο που δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό. Παραδοσιακά οι ΗΠΑ τυπώνουν χρήμα για να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

«Το δημόσιο χρέος των Αμερικανών προκύπτει επί της ουσίας από το τύπωμα νέου χρήματος. Ωστόσο σημασία έχουν τα ελλείμματα και αυτό λύνεται με έκδοση ομολόγων. Αυτά αγοράζονται από ξένους και χρηματοδοτούν το έλλειμμά τους, άρα δεν τυπώνουν συνεχώς χρήμα. Την ίδια στιγμή μέσω της FED οι Αμερικανοί διακόπτουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας επιχειρώντας να μαζέψουν τον πληθωρισμό» εξηγεί μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Sputnik.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν είναι απίθανο το σενάριο νέας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι χειρισμοί του Μπάιντεν στα ζητήματα της οικονομίας αποτελούν παράγοντα για την αντιδημοφιλία του.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα ή άλλα κράτη μπορεί να επηρεαστούν από ενδεχόμενο ντόμινο των αμερικανικών πληθωριστικών πιέσεων, ο κ. Πετράκης απαντά αρνητικά εξηγώντας ότι οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία προκαλούνται από τις ενεργειακές τιμές και την ανάκαμψη από την πανδημία.

«Αγώνας δρόμου» από τους Δημοκρατικούς
Διπλωματικές πηγές που αναλύουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μάς εξηγούν παράλληλα ότι η άνοδος των τιμών που φέρνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, «φέρνουν πολύ κοντά το σενάριο μιας ήττας των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, οπότε δεν είναι περίεργο που ο Τζο Μπάιντεν εξοργίζεται όταν τον ρωτούν για το ζήτημα του πληθωρισμού».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα σχετίζεται με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, για τον λόγο αυτό, όπως εξηγούν, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε μεταξύ άλλων στα λιμάνια που «φράζουν» από εμπορευματοκιβώτια, να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

«Μία είναι η “μαγική” λύση για τον Μπάιντεν. Να καταργήσει τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ στην Κίνα, σε συνδυασμό με μια επιθετική στάση για τον καθορισμό των τιμών. Όμως το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης τερματισμού του εμπορικού πολέμου θα ήταν τεράστιο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές. /  sputnik news / The Guardian

VIDEO