News&

ΒΙΝΤΕΟ-Ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ η έκθεση με τίτλο: «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας σε Περιοχές Ιδιαίτερου Γεωδυναμικού και Σεισμοτεκτονικού Καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος»

Share

Εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ Καλύμνου η τελική έκθεση αναφορικά με την υλοποίηση του Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας σε Περιοχές Ιδιαίτερου Γεωδυναμικού και Σεισμοτεκτονικού Καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος» , που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλυμνίων και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κόστος υλοποίησης υπολογίζεται στα 12 εκ. ευρώ και όπως είπε ο Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, είναι ιδιαίτερα υψηλό και θα αναζητηθούν τα χρήματα εντός και εκτός Ελλάδος. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Τη μελέτη παρουσίασε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας , με γλαφυρό, ουσιαστικό και καθηλωτικό τρόπο, ακόμη και για όσους την παρακολουθήσαμε διαδικτυακά. Ο καθηγητής ξεκίνησε την παρουσίαση με αναφορά στην κλιματική κρίση που βιώνουμε , τα έντονα φαινόμενα που παρουσιάζονται και την ανησυχία που επικρατεί παγκοσμίως για τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής, που είναι πολλαπλές. Όπως τόνισε ο ομφαλός της κλιματικής κρίσης είναι η ανατολική Μεσόγειος και ο Αιγιακός χώρος είναι ένας χώρος που έχει υποστεί πολλές μεταβολές.

Τόνισε ότι οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται είναι πλέον καινούριοι και θα καταστρέφονται όλο και πιο μεγάλες περιοχές από τους κινδύνους αυτούς, για αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται και να δούμε πού μπορούμε να παρέμβουμε και πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Οι συμβατικές μέθοδοι και τα έργα όπως γίνονται δεν επαρκούν και είναι παρωχημένα υπό το βάρος των νέων καταστάσεων που διαμορφώνονται με τα νέα έντονα φαινόμενα.

Αναφερόμενος στη μελέτη για το θέμα των κατολισθήσεων είπε ότι, έγινε από μια ανώτερη επιστημονική ομάδα και ξεκαθάρισε ότι δεν μιλούμε για εξάλειψη επιπτώσεων αλλά για ελαχιστοποίηση τους μέσα από την εφαρμογή αυτής της μελέτης. Έγινε χαρτογράφηση των περιοχών και των πετρωμάτων ( όπου υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα), αποτυπώθηκε πού υπάρχει μεγαλύτερη διακινδύνευση και χρησιμοποιήθηκαν δορυφόροι και drone για το σκοπό αυτό. Καταγράφηκαν 7208 ογκόλιθοι οι οποίοι θεωρητικά μπορεί να πέσουν, από αυτούς 3000 περίπου χρήζουν αντιμετώπισης και 1250 άμεση αντιμετώπιση.

Μέσα από μια διαδικασία με πολλά κριτήρια δημιουργήθηκαν χάρτες επικινδυνότητας και προτεραιότητας. Επίσης μέσα από τρισδιάστατα μοντέλα που έγιναν με τη βοήθεια drones και πειραματισμούς ακριβείας για την κάθε περιοχή, προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες, έργα και κόστος ανά περίπτωση. Ακόμη, λόγω του κόστους το οποίο είναι πολύ υψηλό και προκειμένου να αποσοβήσουμε το μεγάλο κίνδυνο, ο καθηγητής ενημέρωσε ότι μπορούν να γίνονται ενέργειες τμηματικά, κατά προτεραιότητα και ανάλογα με τα χρήματα που θα εξευρεθούν. Ένα τέτοιο αντίστοιχο έργο έγινε στην Σαντορίνη, δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια του ΔΣ ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στη μεγάλη διακινδύνευση που αντιμετωπίζει η περιοχή μας λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Στο σημείο αυτό έδωσε ξεκάθαρα να καταλάβουν όσοι παρακολουθούσαν τη συζήτηση ότι, ένα ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο μέσα στην πόλη δεν θα μπορέσεις να «το πιάσεις» και ότι πρέπει να στραφούμε σε άλλες διαδικασίες , όπως καινοτόμα έργα, σε συγκεκριμένα σημεία και με συγκεκριμένο τρόπο. Παλιού τύπου έργα δεν αποδίδουν πλέον.

Το θέμα των πλημμυρών τέθηκε και από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους , όπου τόνισαν ότι είναι εξίσου επικίνδυνο με το θέμα των κατολισθήσεων και έγιναν αναφορές για τα μπαζωμένα ρέματα , τα προβλήματα που δημιουργούνται , τις περιουσίες που χάνονται αλλά και την αδράνεια των τοπικών αρχόντων και της πολιτείας διαχρονικά απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, θέτοντας ως παράδειγμα τις τελευταίες καταστροφές στα Σκάλια από την ισχυρή νεροποντή.

Να προσθέσουμε ότι ο κ. Λέκκας με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο νησί, έκανε αυτοψία και στο ρήγμα που υπάρχει στον Πλατύ Γιαλό .

Τη συνεδρίαση λόγω της σοβαρότητας του θέματος παρακολούθησε και ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής.

Ο σύνδεσμος για όποιον θέλει να παρακολουθήσει την παρουσίαση από τον κ. Λέκκα – ΔΣ 11/2/2022

https://www.youtube.com/channel/UCmzRZohRyHrvcS13cIdopAw

Exit mobile version