Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία: να δοθεί τέλος στην καθυστέρηση των ενταξιακών συνομιλιών

Share

Στη δήλωση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 20 ευρωβουλευτές, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν λύση ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πριν από το τέλος του έτους.

Προειδοποιώντας ότι η παρούσα καθυστέρηση στις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καλούν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τα εκκρεμή διμερή ζητήματα ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία προσχώρησης.

Η Βουλγαρία θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο και σε κάθε περίπτωση τον Δεκέμβριο, αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία, ως μελλοντική υπό ένταξη χώρα, θα πρέπει επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, υπογράμμισαν στη δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές.

Η Αλβανία αξίζει επίσης να προχωρήσει στο δρόμο της προς την ένταξη στην ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας τις συνολικές μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς και τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής. Προσθέτουν ότι η Αλβανία πρέπει επίσης να καταβάλει προσπάθειες σε διάφορους τομείς, προκειμένου να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Από την στιγμή της έγκρισης της «δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση» τον Οκτώβριο από την Επιτροπή, αναμενόταν ότι το Συμβούλιο θα ανακοινώσει σύντομα τις ημερομηνίες των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στις εναρκτήριες συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας για την προσχώρηση στην ΕΕ, ζητώντας αρκετές αλλαγές στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την χώρα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο του 2020. Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του το 2012 και η Σερβία το 2014, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι δυνητικές υποψήφιες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ξεκίνησαν το 2005, αλλά μετά την οπισθοδρόμηση της χώρας στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου 2018 αποφάσισε να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. / Π.Ντ.