Βουλή: Καταψηφίστηκε με 156 «κατά» η πρόταση δυσπιστίας – Τα μηνύματα από την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

Share

Με 156 αρνητικές ψήφους απορρίφθηκε στη Βουλή απόψε, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απουσίαζε από τη γαλάζια κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξαιτίας προβλήματος υγείας η κυρία Μαριέτα Γιαννάκου, ενώ την πρόταση υπερψήφισαν 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατεγράφη και ένα «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου.

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας, εμπεριείχε πολυεπίπεδα πολιτικά μηνύματα, σπουδαιότερο των οποίων όπως ελέχθη είναι η επαναβεβαίωση του πολιτικού χάσματος που χωρίζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Για «χάος, χάσμα πολιτικό, ηθικό και αισθητικό» που χωρίζει την ΝΔ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ αναφορές σε «καθεστώς Μητσοτάκη» έκανε νωρίτερα ο κ. Αλ. Τσίπρας. Οι δύο άνδρες, στο πλαίσιο αυτό, αντάλλαξαν και κατηγορίες ως προς το ποιός έχει ύποπτες σχέσεις διαπλοκής, χρησιμοποιώντας μάλιστα αμφότεροι τον χαρακτηρισμό «υπόκοσμος».

Στα αξιοσημείωτα, επιπροσθέτως, είναι ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκαν και στο ΚΙΝΑΛ, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει απογοητευμένος που αντί να ακούσει γόνιμες και ρεαλιστικές προτάσεις από τον νέο αρχηγό κ. Ν. Ανδρουλάκη, είδε το κόμμα του να μην διαφοροποιείται από το ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας,. Ο κ. Τσίπρας, όπως αναμενόταν, επαναδιατύπωσε την πρόσκληση του για συνεργασία των δυνάμεων της ευρύτερης -όπως είπε- προοδευτικής παράταξης.

Η αποψινή μονομαχία, πάντως, έμεινε μακριά από τις εκρήξεις οι οποίες σε άλλες παρόμοιες περιστάσεις χαρακτήριζαν τις συγκρούσεις των δύο ανδρών, καθώς ο πρωθυπουργός παραμένοντας συνεπής στις πρόσφατες επισημάνσεις του ότι δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην πόλωση που επιδιώκει ο πολιτικός του αντίπαλος, κράτησε γενικώς χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας:

«Στόχος μου δεν είναι να συμβάλω στο τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο κ. Τσίπρας». Υπό αυτό το πρίσμα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο να παρουσιάσει κρίσιμες πτυχές του κυβερνητικού έργου και να στείλει μήνυμα σιγουριάς ότι με το επερχόμενο τέλος της υγειονομικής κρίσης θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Σε συνέχεια αυτού, υπογράμμισε πως είναι πάντα ανοιχτός για να ακούσει και να αποδεχτεί ρεαλιστικές και γόνιμες προτάσεις από οποιαδήποτε πολιτική πτέρυγα. Κλείνοντας δε την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους και πολιτική σταθερότητα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για “κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία» εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του προσωπικά στον πρωθυπουργό εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει «τελειώσει πολιτικά».

«Τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα. Η μομφή του ΚΚΕ είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνολική του στάση», υπογράμμισε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας.

«Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης» έλεγε νωρίτερα το πρωί σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ν. Ανδρουλάκης.

«Είστε η κυβέρνηση των λαθών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, τόνισε: «Είτε κυβέρνηση είστε εσείς της ΝΔ, είτε άλλοι που θέλουν απλά να γίνουν Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, εμάς, στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρει». / kathimerini