Βόζεμπεργκ: Η ισότητα των φύλων είναι βασική προϋπόθεση για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη (video)

Share

Την ανάγκη ακόμη πιο ισχυρής θωράκισης των δικαιωμάτων των γυναικών λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας αλλά και της παρούσας πανδημίας, υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων, κυρία ΕλίζαΒόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Σώματος σχετικά με την 25η επέτειο της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι 26 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου καμιά χώρα δεν έχει πετύχει την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια ενώ καίριοι τομείς που επιβάλλεται να βελτιωθούν είναι η πρόσβαση των γυναικών στην εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών καθώς και η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η κα. Βόζεμπεργκ, η οποία υπήρξε εισηγήτρια της έκθεσης για τα εμπόδια των γυναικών κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις στην επιστήμη, την τεχνολογία, την έρευνα και την εκπαίδευση, ολοκλήρωσε την παρέμβασή της αναφέροντας ότι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε καθοριστικά στη δικαίωση των αγώνων εκατομμυρίων γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους στην πράξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:
«Η ισότητα των φύλων είναι βασική προϋπόθεση για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Η Διακήρυξη του Πεκίνου καθορίζει στρατηγικούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας σε 12 νευραλγικούς τομείς, ορόσημα για τα γυναικεία θέματα. 26 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Καίριοι τομείς που χρήζουν βελτίωσης είναι η πρόσβαση των γυναικών στην εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών, η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθώς και η αποτελεσματική θωράκιση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να πρωτοστατεί στα θέματα εξασφάλισης ίσων ευκαιριών στις γυναίκες για την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής καθώς και στην ικανοποιητική εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας αλλά και η παρούσα υγειονομική περιπέτεια έχουν εκθέσει γυναίκες σε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά βίας, φτώχειας και εξαθλίωσης. Τα φαινόμενα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις και τους πολίτες, ώστε να μην απεμπολήσουμε τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών κατοχύρωσης δικαιωμάτων των γυναικών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με το βλέμμα στις επόμενες γενιές, έχουμε υποχρέωση με συλλογικές οργανωμένες δράσεις να συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση των ανισοτήτων και στη δικαίωση των αγώνων εκατομμυρίων γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους στην πράξη».

BINTEO